PDL îşi pierde urma în PNL. Fuziunea a fost perfectată de ziua lui Blaga

PDL a dispărut în PNL ieri, când fuziunea celor două partide a fost aprobată într-un congres comun cu un mare absent: Crin Antonescu. Evenimentul a avut loc chiar de ziua de naştere a lui Vasile Blaga, care şi-a convins membrii de partid să renunţe la numele PDL pentru ca alegătorii să nu-şi mai amintească de salariile tăiate bugetarilor în 2010. La fel a procedat şi liderul Partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, fuzionând însă cu PDL. Deocamdată, cei de la PDL, PNL şi FC  vor candida la alegerile prezidenţiale sub denumirea de Alianţa Creştin Liberală, deoarece formalităţile de înscriere a fuziunii durează la tribunal.

Măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc au fost bine speculate de PSD, care a menţinut ştampila pe PDL, dar şi de către PNL, care a reuşit să-şi impună numele în urma fuziunii cu democrat-liberalii invocând “istoria de aproape 140 de ani” a partidului. Până acum 3 luni, PNL îşi susţinea penalii – infinit mai mulţi decât are PDL -, cot la cot cu PSD.

Însuşi preşedintele Klaus Iohannis are probleme de integritate, primind deja o decizie de incompatibilitate de la ANI, pentru care se judecă de ceva timp. Iar o decizie definitivă în justiţie, în această toamnă, l-ar putea elimina de la candidatura la Preşedinţie.

O mână de ajutor i-au dat, recent, parlamentarii PNL, dar şi cei ai PSD, care au modificat un articol din Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice. În acest fel, baronii locali – din rândul cărora face parte şi Iohannis, deşi publicul nu prea îl percepe aşa – vor putea face parte legal din AGA companiilor de stat locale iar sutele de incompatibili ar fi salvaţi.

Numai că modificarea legislativă s-a lovit din nou de Traian Băsescu, care a respins-o de la promulgare.

În acest caz, Cătălin Predoiu, fost liberal şi fost ministru al Justiţiei în guvernele Tăriceanu şi Boc, va rămâne singur în cursa pentru Cotroceni. Este curat ca lacrima, are cunoştinţe juridice „beton” şi în ultimul timp a renunţat la limbajul de lemn. Rămâne doar să fie preferat de alegători în locul pesedistului Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.