1 Aprilie – Ziua Păcălelilor

Cunoscută și „sărbătorită” și în România, făcând deliciul copiilor, și nu numai, 1 aprilie este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire fictivă sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. Și, mai ales o dată cu răspândirea internetului, sunt foarte mulți, la nivel mondial, care o iau… în serios.

Originea sărbătorii este plasată, de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicație arată că, în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Unii istorici afirmă că aceia care sărbătoreau Anul Nou pe 1 ianuarie au început să facă haz de cei care sărbătoreau la 1 aprilie, unii dintre aceștia fiind invitați la petreceri fictive.

În Olanda, originea păcălelilor de 1 aprilie este atribuită victoriei olandezilor din bătălia de la Brielle, din 1572, în care ducele spaniol Alvarez de Toledo a for înfrânt. „Pe 1 aprilie, Alva și-a pierdut ochelarii”, spun olandezii, folosind un joc de cuvinte: „bril” (ochelari în olandeză), sună aproximativ ca Brielle, numele locului bătăliei.

În Marea Britanie, se fac farse, iar cel care le suferă este etichetat „April fool!” (Prost de aprilie). Un studiu realizat în 1950 arată că glumele încetează la amiază. Cine face glume după această oră, devine el însuși April Fool.

În Irlanda, tradiția era să i se dea cuiva o scrisoare „importantă” pe care trebuia să i-o livreze unei anumite persoane. Acea persoană urma să îl trimită la altcineva și așa mai departe.

Gluma luată-n serios

În Polonia, 1 aprilie se ia foarte în serios, oamenii și chiar și mass media sau instituțiile publice dându-și toată silința să creeze farse cât mai credibile. De obicei, în această zi, sunt evitate activitățile serioase. Astfel, până și alianța anti-turcă semnată pe 1 aprilie 1683 de Leopold 1 a fost antedatată, cu 31 martie.

Danezii, finlandezii, islandezii, norvegienii și suedezii sărbătoresc și ei Ziua Păcălelilor. Majoritatea mediilor de știri publică sau difuzează o singură știre falsă.

În Italia, Franța, Belgia și în zonele francofone din Elveția și Canada, tradiția de 1 Aprilie este să atârni un pește de hârtie de spatele victimei, fără a fi observat. Și aici, intră în joc și presa, cu știri false, dar care conțin adesea o aluzie subtilă la peștișori, ca indiciu.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.