10 autobuze Citaro Hybrid și 32 electrice SOR, la Brașov

Primăria Brașov a semnat, cu Mercedes-Benz Trucks & Buses România, contractul pentru 10 autobuze Citaro Hybrid, care se vor alătura celor 32 de autobuze electrice achiziționate de la SOR Libchavy, toate din fonduri europene.

Cele 10 vehicule hibride, în valoare de 13,4 milioane de lei, plus TVA, vor fi livrate în maximum un an. Cu o capacitate de 108 pasageri, ele au un consum de combustibil redus: 33,2 l/100 km, cu circa 17% mai mic față de vehiculele clasice. Autobuzele vor fi introduse pe liniile 25, 28 și 41, din cartierul Bartolomeu-Stupini.

Primarul Allen Coliban a declarat că achiziția este una cu impact direct asupra mediului și va duce la îmbunătățirea calității aerului în această zonă „sensibilă” a Brașovului.

„Reducerea emisiilor poluante este estimată la 17% pe liniile deservite, respectiv 96.213 kg dioxid de carbon/an, 1.291 kg oxizi de azot/an, 170,5 kg hidrocarburi/an. Pe parcursul acestui an, vrem să venim și cu alte măsuri, astfel încât transportul public brașovean să fie, cu adevărat, principala opțiune de transport pentru fiecare dintre locuitorii orașului. Cred că introducerea mijloacelor de transport public prietenoase cu mediu ar trebui să fie un element de mândrie pentru brașoveni și un element care să ajute la creșterea utilizării transportului în comun”, a precizat edilul, după semnarea contractului.

La rândul său, Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses România, a declarat: „Principalul avantaj al acestui autobuz este consumul redus de combustibil și, implicit, al emisiilor de dioxid de carbon, în special în momentul pornirii, când noxele sunt mult mai mari. Atunci sistemul hibrid intervine și le reduce fantastic. Un alt avantaj este confortul extraordinar, atât din punct de vedere al șederii pe scaun, cât și termic, nefăcându-se rabat de la încălzire, iarna, sau aer condiționat, vara”.

Cele 10 vehicule cu propulsie alternativă vor înlocui în circulație autobuze mai vechi din parcul RATBV, precum cele Diesel Euro 3 (Mercedes Conecto, MAN A74), iar totodată le vor disponibiliza pe cele mai noi (Mercedes Citaro, BMC Procity și Menarinibus), pentru a fi utilizate pe alte trasee urbane și metropolitane.

Primarul Brașovului, Allen Coliban: „Ținta noastră este să transformăm Brașovul într-unul dintre primele municipii mari cu transport 100% verde. Până la finalul acestui an, din discuțiile pe care le-am avut cu operatorul de transport, vom avea aproximativ 70% verde”.

Vin primele vehicule 100% ecologice

Primele autobuze electrice SOR vor circula în Brașov în această primăvară. Contractul pentru 32 de astfel de vehicule, în lungime de 12 m, cu o capacitate de 102 pasageri fiecare, a fost semnat pe 29 iulie 2020 și prevede începerea livrării în maxim 9 luni, urmând ca tot lotul să ajungă în 18 luni. Alături de autobuze, au fost achiziționate 9 stații de încărcare rapidă și 32 de încărcare lentă. Valoarea contractului este de 75,55 milioane de lei fără TVA. Firma care va livra autobuzele plus stațiile aferente, SOR Libchavy, din Cehia, produce sub marcă proprie, de 30 de ani, troleibuze și autobuze Diesel, iar ,de 11 ani, autobuze electrice.

Inițial, în cadrul contractului de finanțare, municipalitatea a intenționat să cumpere încă 20 de autobuze electric-hibrid, însă a decis ulterior ca acestea să fie electrice, cu stațiile de încărcare aferente, astfel că derulează o nouă licitație.

Primăria Brașov are în derulare mai multe contracte cu finanțare europeană nerambursabilă, pentru achiziționarea a 133 de mijloace de transport ecologice, dintre care 51 de troleibuze Trollino 18 (deja contractate de la compania poloneză Solaris), 52 de autobuze electrice (20 încă la licitație) și 10 hibrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.