FORD TRUCKS. Atitudinea face diferența

Anul 2025 este de așteptat să aibă un start dificil, cu o scădere a performanțelor economiei… și tocmai acestea sunt perioadele în care atitudinea poate face diferența. Am discutat cu Celal Kurt, managing director Eastern Europe & Balkans Ford Trucks, despre planurile pe care le are și cum abordează actuala situație, marcată de impredictibilitate.

„România este o țară specială pentru noi și una dintre primele din Europa în care am avut un importator, în urmă cu opt ani. Credem în România și în economia ei, avem tradiții și comportamente apropiate. Este o piață de importanță strategică pentru Ford Trucks.” – Celal Kurt

ZIUA CARGO: Cum se prezintă piața de camioane din România, în acest moment?

Celal Kurt: 2023 a fost unul dintre anii de top, cu o piață totală de peste 8.300 de camioane noi. În 2024, piața a scăzut puțin, la aproximativ 7.500 de unități. Dar perspectiva anului 2025 pare a fi cu multe provocări. Companiile logistice cu care am discutat așteaptă un prim trimestru greu, sunt preocupate de creșterea costurilor și de faptul că unii clienți cer scăderea tarifelor. Tot pentru anul acesta se așteaptă scăderi economice în mai multe țări europene, începând cu Germania, iar anunțata închidere a unor fabrici din segmentul auto va afecta în plus industria de logistică. În 2025, se aștepta o accelerare a vânzărilor de vehicule electrice, datorită regulamentului VECTO, dar vedem că Europa nu este pregătită pentru aceste obiective, în special în cazul vehiculelor comerciale. Iar, pentru 2025, ne așteptăm la o scădere de 5-10% pentru piața românească de vehicule comerciale grele.

Credeți că scăderea pieței va fi una generală, sau se vor evidenția anumite segmente?

Pentru segmentul de camioane de construcții, așteptăm o creștere ușoară a vânzărilor, în 2025, datorită licitațiilor care sunt în curs, la care vor participa și companii din Turcia. Așteptăm o cerere de vehicule din partea acestor companii. Pentru segmentul de rigide, în special cel de autogunoiere, așteptăm un nivel similar cu cel de anul trecut. În 2024, am făcut niște livrări pentru clienții mari, dar cred că livrările vor continua și anul acesta. Cele mai mari scăderi sunt așteptate în segmentul de autotractoare, care a reprezentat peste 70% din piața românească, în ultimii doi ani.

Cum ați încheiat anul 2024, în România?

Ford Trucks a terminat anul cu 520-530 de camioane noi vândute și o cotă de piață de 7-8%. Am avansat mult către obiectivele noastre, cu toate că am întâmpinat unele dificultăți și inclusiv perioada alegerilor ne-a afectat. Avem exemple în care livrări de la sfârșitul anului 2024 s-au amânat pentru 2025, din cauza incertitudinilor cauzate de alegeri. Pe segmentul de autotractoare, am câștigat cotă de piață, de la 3,8%, în 2023, la 4,5%, în 2024. Chiar dacă piața de autotractoare a crescut, am reușit să ne creștem și cota de piață. Iar, de anul acesta, noul F-LINE 1845T ne va ajuta să creștem și mai mult cota de piață în segmentul de autotractoare, în special pentru transporturile naționale și aplicațiile cu semiremorci basculabile. În segmentul de rigide, ne-am menținut cota de piață de aproximativ 20%.

Și ce vă propuneți pentru 2025?

Pentru anul 2025, ne așteptăm la un prim trimestru cu provocări. De la mijlocul trimestrului doi și în trimestrul trei, estimăm un tempo normalizat al industriei. La finalul lui 2025, vom încerca să atingem nivelul nostru din 2024, poate cu o ușoară scădere.

Strategia din 2025 se va focusa pe menținerea unei atitudini proactive și centrate pe client. Din perspectiva noastră, în industria de camioane este foarte important sa nu așteptăm să vină clientul la noi, ci noi să mergem spre client. Construcția și susținerea unei relații pe termen lung cu clienții sunt elemente-cheie în strategia din 2025. Suntem mereu pe teren, să ne vizităm clienții, să le înțelegem nevoile și să le oferim cele mai bune servicii personalizate. De exemplu, în segmentul de autotractoare, unde avem o cotă de piață de 4,5%, obiectivul nostru este să ne creștem cota, prin a ne adresa flotelor care nu au mai folosit până acum Ford F-MAX. Deși retenția clienților rămâne o prioritate, explorarea de noi oportunități și creșterea vânzărilor sunt la fel de importante pentru planurile noastre pentru anul acesta.

Ce noutăți le propuneți clienților?

În 2025, vom lansa noul nostru motor diesel, realizat pentru a avea un consum și un TCO mai bun. De asemenea, la mijlocul anului, vom introduce un facelift pentru F-MAX, care va veni cu o configurație mai bogată, ce oferă mai multă valoare clienților noștri. De asemenea, am introdus, deja, gama F-LINE, care începe să câștige încrederea clienților și va juca un rol important în a consolida poziția pe piață.

Ce planuri aveți pentru segmentul de camioane electrice?

În 2025, ne propunem să lansăm producția de serie a gamei noastre electrice și să începem vânzările în toată Europa. Datorită reglementării VECTO, se așteaptă ca noi, ca OEM, să obținem o reducere cu 15% a emisiilor de CO2 pe întreaga flotă vândută între iulie 2025 și iulie 2026. Atingerea acestor obiective este o provocare semnificativă și va necesita integrarea vehiculelor electrice în flote. Cu toate acestea, tranziția este și mai complicată, din cauza disponibilității reduse a subvențiilor pentru camioanele electrice, în Europa. În paralel cu eforturile noastre de electrificare, suntem încântați să introducem noua generație de motoare diesel Ecotorq, concepute pentru a reduce și mai mult emisiile de CO2 prin creșterea eficienței combustibilului.

Pentru camioanele electrice, vânzările de rigide 4×2 și 6×2 vor începe în 2025, după care vom anunța lansarea tractoarelor electrice. Există, încă, întrebări dacă Europa este pe deplin pregătită pentru această tranziție, în special având în vedere dependența actuală de componentele bateriilor importate. Aceste provocări ar putea duce la ajustări ale calendarului pentru planurile de electrificare de către autoritățile europene.

Veți veni cu modele electrice mai ieftine?

Luăm în calcul costul total de proprietate, nu doar camionul electric în sine, ci toate cheltuielile din primii cinci ani. E clar că un camion electric este mai scump decât unul cu motor cu ardere internă, dar are avantaje pe partea de întreținere și carburant. În prezent, TCO este un pic mai mare la camioanele electrice, din cauza volumelor mici de vânzări.

Pentru ce ar trebui să se pregătească firmele de transport din România, în această perioadă cu atât de multe schimbări?

În primul rând, pentru tranziția către vehiculele cu zero emisii. În România, vânzările de camioane electrice sunt foarte reduse. Însă, din cauza regulamentelor, companiile de logistică trebuie să înceapă să se gândească la modul în care pot implementa vehiculele cu zero emisii în operațiunile lor. Al doilea lucru este legat de înăsprirea unor regulamente din industrie, precum Euro VII sau Direct Vision. În al treilea rând, cred că va urma o perioadă mai dificilă pentru Europa, inclusiv în România, în următorii doi-trei ani, din cauza încetinirii industriei automotive. Auzim de renunțări la comenzi, de închiderea unor fabrici, lucruri care afectează întreaga industrie logistică. Operatorii de logistică trebuie să fie flexibili și să își adapteze operațiunile la noile reguli și la noul context.

Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.