Piata de leasing operational auto, in crestere

Din punct de vedere al numarului de masini, piata de leasing operational a crescut la finele trimestrului III cu 15% fata de sfarsitul anului 2010, atingand in luna septembrie 36.563 de unitati, o crestere similara celei din 2010 fata de 2009, asa cum a aratat Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) in cadrul unui eveniment organizat in luna octombrie.

In primele 3 trimestre, a­pro­ximativ 6.900 de au­to­ve­hicule reprezentand peste 12% din inmatricularile de autovehicule si autovehicule co­merciale usoare au fost facute in leasing operational, in crestere cu peste 40% fata de anul trecut. In structura serviciilor solicitate, in anul 2011 domina in continuare ser­viciile complete de leasing ope­rational (finantare si mana­ge­ment de flote) cu o cota de 69%, pon­de­rea fiind in scadere cu un pro­cent fata de anul 2010, urmate de management de flote 21,6% si leas­ing operational (exclusiv fi­nan­tare) 9,8%, pondere usor mai ri­di­cata fata de 7,2% anul trecut. Pen­tru 2011, estimarea de cres­te­re a pietei de leasing opera­tio­nal s-a modificat in sens crescator, la pes­te 20%. Cifra de afaceri este esti­mata a creste cu ceva mai mult de 25%, la peste 250 milioane euro.

Conceptul de leasing operational

ASLO a organizat pe 18 oc­tom­brie 2011 primul eveniment de pro­movare a conceptului de leas­ing operational. La eveniment, gaz­duit de domeniile LacertA Winery din Mizil, au fost invitati cei mai impor­tanti reprezentanti ai presei de profil si reprezentantii com­paniilor mem­bre ASLO. Su­biec­tele de discutie au inclus re­zul­­tatele trimestrului al treilea din 2011, potentialul pietei si cres­te­rea pietei de leasing ope­ra­tional pe fondul scaderii pietei auto. ASLO a intreprins o serie de de­mer­suri in sensul crearii unor ca­na­le de comunicare cu par­te­ne­rii de afaceri si autoritati. Asocia­tia, inregistrata la Ministerul de Fi­nan­te, monitorizeaza constant schim­b­arile legislative legate de leas­ingul operational supuse dez­ba­­terii publice pe site-ul mi­nis­te­ru­lui cu scopul de a trimite propu­neri. In plus, asociatia ur­ma­­res­te si analizeaza re­gle­mentarile ce vi­zea­za domeniul auto si fiscal pen­tru a face recomandari pe mar­gin­ea pro­iectelor si documentelor legislative. In prezent, ASLO par­ti­cipa impre­u­na cu Asociatia So­cie­tatilor Finan­cia­re din Romania (ALB) la dez­baterea publica asu­pra modificarii OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile pu­blice.

ASLO

Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) acopera, conform propriilor estimari, la finele trimestrului trei, aproximativ 90% din piata de leasing operational. ASLO este functionala din martie 2011, avand in prezent 9 membri si un membru asociat.

Trei membri noi urmeaza a fi validati la adunarea generala si exista, in continuare, cereri de aderare, ASLO propunandu-si pana la finele anului 2011 sa reuneasca toti jucatorii seriosi si reprezentativi ai pietei.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.