Al 30-lea tren „Săgeată Albastră” (automotor Siemens Desiro SR20D) a ieșit din revizie, după reparația capitală de tip R9, de la Electroputere VFU Pașcani, parte a GRAMPET Group.
Proiectul, inițiat în baza unui acord-cadru semnat cu CFR Călători, prevede recondiționarea a 50 de automotoare Desiro, aflate în exploatare de peste 14 ani, care necesitau intervenții majore, pentru a reveni în serviciu.
3 luni pentru fiecare automotor
Procesul de revizie capitală, desfășurat la uzina Electroputere VFU Pașcani, implică echipe de zeci de specialiști și durează aproximativ 90 de zile, pentru fiecare automotor. Până în prezent, 12 automotoare recondiționate au fost reintroduse în serviciul public în 2023, alte 15 automotoare, în 2024, iar anul acesta au fost finalizate, deja, 3 și se lucrează intens la celelalte, pentru a se respecta angajamentul agreat. „Suntem mândri că am onorat mai mult de jumătate din acest contract. Este un proiect important, din care provocările nu lipsesc, de la creșterea costului subansamblelor, și până la discontinuarea unor piese esențiale”, spune Gruia Stoica, fondatorul și președintele GRAMPET Group.
O nouă viață, pentru încă 12 ani
Revizia capitală de tip R9 a automotoarelor Siemens Desiro SR20D reprezintă un proces complex. Acesta presupune demontarea și verificarea tuturor subansamblelor, inclusiv osiile și boghiurile, repararea instalațiilor de climatizare, încălzire și alimentare electrică, restaurarea interiorului, inclusiv tapițeria și scaunele, repararea sistemelor de combustibil, frânare și comunicare, precum și curățarea, repararea și revopsirea caroseriei, pentru protecție și un aspect modern. Aceste intervenții readuc la viață automotoarele pentru încă 12 ani, asigurându-le pasagerilor condiții de siguranță și confort, la cele mai înalte standarde.
Vagonul-prototip modernizat la Electroputere VFU, omologat
Vagonul-prototip modernizat la Electroputere VFU Pașcani, parte a unui proiect de peste 66 de milioane de euro, finanțat prin PNRR, a obținut certificatul CE de examinare de tip, o condiție esențială care atestă conformitatea sa cu specificațiile tehnice de interoperabilitate europene. Acesta este primul pas către certificarea finală și intrarea oficială în circulație, după obținerea certificatului de punere pe piață, de la Autoritatea de Siguranță Feroviară Română.
Proiectul, finanțat prin PNRR, vizează modernizarea a 42 de vagoane, în urma câștigării a două contracte cu CFR Călători. Conform primului contract, în valoare de 35 de milioane de euro, vor fi modernizate 22 de vagoane de clasa a II-a și vor fi asigurate servicii de mentenanță preventivă și corectivă pentru următorii 9 ani.
Al doilea contract, de 31,9 milioane de euro, are ca obiectiv modernizarea a 20 de vagoane de clasa a II-a, adaptate pentru persoane cu mobilitate redusă. În plus, acestea vor fi dotate cu spații speciale pentru transportul bicicletelor și schiurilor și vor beneficia de sisteme avansate de control și siguranță. „Până la mijlocul lui 2026, România, Ungaria și Austria vor avea pe șine 42 de vagoane complet modernizate la Electroputere VFU Pașcani. După finalizarea testelor și obținerea certificărilor necesare, cele 42 de vagoane renovate la Pașcani vor intra în circulație nu doar în România, ci și pe rutele internaționale din Austria și Ungaria, consolidând poziția României în rețeaua feroviară europeană”, dă asigurări GRAMPET Group.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro