Dialogul cu autoritățile, în interesul transportatorilor români, reprezintă principala direcție de acțiune a FORT, în această perioadă, iar rezultatele sunt încurajatoare. Despre cele mai importante realizări, am discutat cu Vasile Toma, secretar general FORT.
ZIUA CARGO: De curând, ați preluat funcția de secretar general FORT. Care sunt prioritățile Federației?
Vasile Toma: La FORT, s-a făcut de curând o rocadă, eu am revenit în patronat după două mandate de parlamentar, iar Augustin Hagiu a fost ales în Parlament, stabilind, astfel, o relație instituțională foarte bună.
Pentru a putea face schimbări legislative, este nevoie ca aceia care le fac, parlamentarii, să cunoască bine domeniul, în cazul nostru transporturile. Iar dacă un parlamentar a fost, până nu de mult, de partea cealaltă a baricadei este cu atât mai bine.
Practic, în situația de față formăm o echipă, fiecare fiind cu activitatea proprie și, în principal, pe domeniul transporturilor, dar deservind aceeași industrie. Evident, asta nu înseamnă că FORT este singura federație cu care relaționează instituțional. De asemenea, și din partea noastră este deschidere către orice parlamentar care vrea să se implice în rezolvarea problemelor noastre.
Este relevantă experiența dobândită atunci când activezi în „tabăra cealaltă”?
Da, pentru că te lovești de un hățiș birocratic. Altfel, durează mult timp să îți dai seama cu ce consilieri trebuie să relaționezi și mai contează și cât de dispuși sunt colegii mai vechi să te ajute, să te îndrume, să îți spună cum și unde se depune un document, ce demersuri trebuie să faci, ca să îți treacă un amendament, ca să-ți treacă un proiect de lege etc. Am trecut prin această experiență, lucrând la legislația legată de transportul alternativ.
Am avut nevoie și de mai mult de doi ani ca să pot să trec un proiect de lege: transportul alternativ. Noi avem impresia că este de la sine înțeles ceea ce facem, dar nu este așa. Trebuie să convingi parlamentari care sunt cu alte pregătiri profesionale. Nu este ușor, fiindcă nu toți înțeleg specificul domeniului. Trebuie să ai mai multe discuții, întâlniri… Augustin Hagiu are avantajul că merge pe un drum deja bătătorit de mine, cu anumiți colegi din vechea legislatură.
Ce urmează, la ce lucrați în prezent?
În primul rând, am văzut că sunt mulți care și-au asumat prorogarea sancționărilor pe RO e-Transport. Noi am avut discuții cu reprezentații Guvernului, în care le-am explicat ce ne-au transmis transportatorii, faptul că sistemul nu este în regulă. Vreau să menționez că este un demers pe care l-a făcut FORT, împreună cu Augustin Hagiu.
Legat de problemele actuale, aș vrea să punctez faptul că sunt foarte multe prevederi legislative care impun obligații sectorului privat, transporturi sau alte domenii de activitate. Fie că vorbim de ANAF sau de alte instituții, se adună volume mari de informații, pentru care privații muncesc să le transmită la stat și peste care nu se uită nimeni. Spre exemplu, raportarea cupoanelor de la pensionari. Doar se adunau la ARR bazele de date cu cei care raportau în fiecare vineri, însă nu s-a uitat absolut nimeni de la ANAF vreodată peste ele (așa mi s-a transmis, cel puțin), ca atare a fost scoasă raportarea, iar asta nu este o măsură bună. Cerem reintroducerea ei, mai ales în contextul liberalizării transportului interjudețean. Altfel, va fi foarte ușor pentru unii să își completeze ”documentele”, folosind cupoane xeroxate. Știm foarte bine că nu au niciun element de siguranță. În acest moment, se predau doar niște situații, date cu CNP-uri, iar banii sunt plătiți de către Ministerul Transporturilor, cu alocări de la Ministerul de Finanțe, bineînțeles.
Problema este că statul nu este pregătit să verifice și să interpreteze acele raportări, însă privatului îi sunt impuse ca obligație. Autoritățile trebuie să se asigure că există procedura prin care acele raportări sunt verificate, interpretate și controlate. Dacă nu există soft și proceduri prin care acele raportări să fie verificate, de ce mai este pus transportatorul să le facă?

Ați stabilit o colaborare cu Ministerul de Interne. În ce constă aceasta?
Am solicitat și s-a dat în lucru la Guvern (înainte de a deveni interimar…) refacerea unei proceduri pe care am realizat-o personal, cel puțin la nivelul județului Iași, apoi am replicat-o în alte județe, până acum 8 ani, când am plecat în Parlament. Este vorba de o echipă mixtă între MAI și reprezentanți ai FORT la nivel județean. De multe ori, auzim de microbuze care fac accidente. În 90% dintre situațiile respective, de fapt, sunt ori dube de marfă neautorizate, ori autoturisme de 8+1, ale piraților. Nu sunt microbuze! Numai TVA care s-ar plăti de către operatorii de transport, pe biletele pe care le-ar vinde, dacă nu s-ar transporta acei oameni de către pirați, ar însemna, la nivelul județului Iași, aproximativ 30 de milioane de euro anual. Atunci când desfășuram astfel de controale, cu echipe mixte, fenomenul „pirateriei” se diminuase. Apoi, reprezentații MAI au fost descurajați, pentru că dosarele penale se finalizau cu NUP. Aici vrem să venim cu o modificare legislativă și, împreună cu Augustin Hagiu, să promovăm un proiect în acest sens. Inițiativa o avem, în mare, pregătită, mai trebuie să ne punem de acord cu specialiștii MAI.
Ce efecte produce concurența din partea segmentului feroviar?
Este strigător la cer ceea ce se întâmplă cu trenurile-navetă. Mai puțin de 10% dintre călători au bilet, iar „nașul” negociază, pe față, cât trebuie să-i dea cei fără bilet. Am văzut personal acest fenomen, pe ruta spre Pașcani. Și am înțeles că parte din problemă este faptul că li s-a dat posibilitatea de a încasa bani pentru bilete în tren acestor controlori. În momentul în care i-ai dat posibilitatea să încaseze cash, este foarte greu să limitezi frauda. Automat, este o concurență neloială pentru operatorii rutieri, mai ales dacă luăm în calcul și faptul că prețurile sunt destul de mici, la transportul pe calea ferată, fiind subvenționate și compensate. Ar trebui să se facă accesul precum la metrou, doar în baza biletului, de exemplu.
Care mai este situația subvențiilor pentru studenți?
Legea Educației stabilește foarte clar că studenții au dreptul la subvenție la bilet de 90%, și pe rutier și pe feroviar. În momentul de față, se aplică doar pe feroviar. Pe rutier nu se aplică, deși legea prevede această obligativitate. Am solicitat și Ministerului Educației, și Ministerului Transporturilor să reglementeze, să dea norme pentru a se deconta acei 90% și pe rutier. Încă un element care trebuie reglat: nu operatorul să încaseze subvenția, ci studentul. Acesta achită tariful biletului la transportator, apoi se duce la universitate și decontează 90% din sumă.
Mai aveți și alte proiecte?
Am dori să fie implementat un birou separat pentru persoane juridice, la DRPCIV, să nu mai treacă 1-2 luni până să poți înmatricula un vehicul pentru care se achită leasing. A existat un astfel de birou și cozile au dispărut, însă a fost închis și au reapărut acele rețele care „rezolvă” lucrurile. Vizăm, astfel, două aspecte: problema cozilor, dar și pe cea a „soluționării balcanice”. Amintesc și problema cu debarcarea și îmbarcarea la aeroport. Regulamentul spune că operatorul de transport trebuie să plătească o oră de staționare, adică 300 de lei, dar debarcarea și îmbarcarea durează mai puțin de o oră. Ceea ce am propus este să fracționăm acea oră și să se poată achita pentru un sfert de oră, sau jumătate de oră. Soluția este o autogară, care ar face și distincția între pirați și operatori corecți și ar fi și un centru de profit separat pentru aeroport.
Inițiativele FORT vor fi detaliate împreună cu membrii săi, la Adunarea Generală, din 23-25 mai 2025, la Venus.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro