An mai scump: accizele, amenzile, curentul, gazele, taxele si impozitele – mai mari

Anul 2013 debuteaza cu accize, impozite si taxe mai mari decat la inceputul anilor precedenti: accizele la motorina au crescut cu 5,2%, fata de 4,4% la 1 ianuarie 2012, amenzile, taxele si impozitele locale vor fi indexate cu peste 16% – dar decizia ramane la primarii -, taxele de pod peste Dunare au fost si ele majorate printr-un ordin al ministrului Transporturilor, in doua faze, iar energia electrica si gazele se scumpesc cu cate 10%.

Pretul combustibililor este de asteptat sa creasca dupa recenta campanie electorala pentru parlamentare, in care petrolistii nu au umblat la preturi. Rata de schimb pentru calculul accizelor din 2012 a fost de 4,3001 lei/euro, cu 5,2% mai mica decat cea stabilita pentru 2013, de 4,5223 lei/euro, astfel ca produsele accizabile – benzina, motorina, GPL, gazele, electricitatea, tigarile – s-au scumpit proportional, de la 1 ianuarie 2013. Invariabil, vor declansa majorari de preturi la toate produsele.

Nivelul accizelor pentru motorina a crescut de la 374 de euro/tona la 391 de euro/tona (dupa ce la 1 ianuarie 2012 a sarit de la 358 la 374 euro/tona). Dupa 3 ani de „inghet“, a venit si indexarea cu 16,05% (reprezentand rata inflatiei pentru anii 2010-2011-2012) a darilor catre stat incasate de primarii. Este vorba despre amenzi (inclusiv cele rutiere), despre taxa pentru obtinerea permisului de conducere si despre toate impozitele si taxele locale: impozitul pe cladire, impozitul pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe spectacole, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor. Guvernul a anuntat ca va lasa la latitudinea consiliilor locale decizia de indexare a taxelor, insa va trebui sa dea o ordonanta de urgenta in acest sens. Unii primari, cum este Sorin Oprescu, au anuntat deja ca vor ingheta aceste dari catre stat. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a si adoptat o Hotarare in acest sens, pe 28 decembrie, astfel ca bucurestenii pot sta linistiti: nu vor plati mai mult decat in ultimii 3 ani. Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, Ministerul Finantelor estima o crestere cu 531,62 milioane lei anual a veniturilor bugetelor locale. Acum depinde insa cat de bogata este vistieria localitatilor si cate dintre ele isi vor permite sa nu recurga la majorari.

Taxele de pod, mai mari cu 10%

Taxele auto pentru trecerea Dunarii pe podurile de la Giurgeni – Vadul Oii si Fetesti – Cernavoda au fost majorate cu peste 10%, in doua etape, potrivit unui Ordin al ministrului Transporturilor, ce modifica OMTI nr. 568/2010, si care a fost publicat in Monitorul Oficial in 4 ianuarie si va intra in vigoare peste 30 de zile, adica la inceputul lui februarie. Vor fi acordate insa reduceri pentru trecerile multiple si preplatite, iar o zi pe an va fi fara taxa, inclusiv pe podul Giurgiu-Ruse.

Taxa pe podul Giurgeni – Vadul Oii va creste de la 9 lei (TVA inclusa) la:

* 10 lei in prima etapa si la 11 lei in cea de-a doua, pentru autoturismele si vehiculele mai mici sau de 3,5 t

* la 22 lei si, in final, la 26 lei pentru microbuze

* la 38 lei si 43 lei pentru autobuze

*la 55 lei si, ulterior, 64 lei pentru vehiculele de 12 tone si mai mari.

Pe podul Fetesti – Cernavoda, taxa va creste de la 11 lei (TVA inclus), la:

* 12 lei, respectiv la 13 lei, in etapa a doua, pentru autoturismele si vehiculele mai mici sau de 3,5 t

* la 41 si 47 lei pentru microbuze

* la 55 si 64 pentru autobuze, autocare si vehicule de 12 tone sau mai mari si cu maxim 3 axe inclusiv

* la 80 si 91 lei pentru vehiculele de 12 tone sau mai mari, cu maxim 4 axe inclusiv.

Riveranii, doar persoanele fizice

„Tarifele propuse pentru autoturisme si autovehicule de transport marfa cu MTMA <= 3,5 tone, detinute sau utilizate in baza unui drept legal de catre riverani, sunt valabile la achizitia unor bilete Matca – Cupon preplatite, personalizate cu numarul de inmatriculare al vehiculului detinut de riveran, cu valabilitate de 3 luni, si achitate anticipat cu cel mult 30 de zile“, se arata in referatul de aprobare a ordinului. Prin riveran se intelege persoana fizica ce are domiciliul situat de o parte a cursului Dunarii si locul de munca/teren agricol detinut in baza unui titlu de proprietate de cealalta parte a cursului Dunarii si care utilizeaza podul pentru a se deplasa la/de la serviciu/teren agricol – de la/la domiciliu. Calitatea de riveran li se recunoaste numai persoanelor fizice, in baza unei adeverinte emise de angajator sau de administratia publica locala, prin care se atesta detinerea unui teren agricol de cealalta parte a cursului Dunarii, reinnoita la fiecare achizitie de bilete, si in baza adresei de domiciliu din actul de identitate, mai prevede documentul. Modelul biletului Matca – Cupon si procedura de emitere, gestionare si control vor fi stabilite de DRDP Constanta.

Facilitati

Sunt acordate insa facilitati. Una dintre ele prevede ca tarifele pentru autoturisme si autovehiculele de transport marfa mai mici sau cu masa de 3,5 tone vor fi diminuate cu 20% pentru 20 de treceri valabile pana la 31 decembrie a fiecarui an. Tarifele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfa si persoane, au valoarea redusa cu 13% pentru un numar de 20 de treceri valabile pana la 31 decembrie a fiecarui an. O alta facilitate este introducerea unei zile pe an, numita „Ziua Podului“, in care autoturismele si autovehiculele de transport marfa de pana la 3,5 tone pot trece fara plata tarifului. „Ziua Podului“ a fost stabilita a fi 23 decembrie pentru Giurgeni si 15 mai pentru Fetesti. Motocicletele vor circula gratis, dupa ce s-a constatat ca ponderea trecerilor prin statiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scazuta, de aproximativ 0,2% din numarul total de vehicule inregistrate in baza de date. Pentru podul peste Dunare in sensul Giurgiu – Ruse, tarifele sunt exprimate in euro, iar MTI a decis mentinerea acestora la valorile actuale. In schimb, si in cazul acestui pod, a fost stabilita o zi fara plata tarifului (20 iunie) si aceleasi reduceri pentru trecerile multiple si preplatite.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PÂLSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.