ANTICORUPȚIE: Așa MAI, așa mai RAR

Cu prilejul alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și-a mobilizat toate forțele pentru a asigura ordinea publică, dar și pentru a proteja secțiile de votare. Fie că am păzit secția de votare, fie că am însoțit urna mobilă la domiciliul alegătorilor, toți am contribuit la securitatea și corectitudinea desemnării prin vot a membrilor organelor reprezentative ale statului.

Condițiile logistice au fost unice și, sperăm, irepetabile, dată fiind situația pandemică actuală din România. Nu s-a făcut rabat de la purtarea măștilor sanitare, mănușilor de protecție, de la dezinfectarea mâinilor, la intrarea în clădire, și de la dezinfectarea mâinilor, la ieșire din secție/clădire. Fără nicio excepție, toată lumea a purtat masca și… aproape toți au purtat-o… corect.

Rolul meu de supraveghere a zonelor adiacente secțiilor de votare mi-a adus o experiență unică de observator al comportamentului celor care se prezentau la vot. Cei mai precauți participanți veneau cu masca medicinală purtată corect și, înainte de a intra în clădire, își mai puneau și mănușile de protecție, iar în clădire își dezinfectau mâinile înmănușate… cu dezinfectant. La plecare, toți repetau procedura în sens invers. Totuși, câteva persoane, m-au uimit, când, în curtea școlii, după ce și-au îndepărtat mănușile, și-au pulverizat pe haine, de sus și până jos, o altă substanță dezinfectantă.

Din experiența mea, de peste 10 ani, ca ofițer specialist în prevenirea corupției, apreciez că activitatea de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ziua votului, s-a realizat cu cea mai mare acuratețe. Aș putea spune că foarte amuzantă a fost reacția de surprindere a acelora care auzeau vocea stridentă a alarmei camerei pentru detectarea temperaturii umane și a purtării măștilor de protecție sanitară.

Au existat situații când votanții erau avertizați de cameră că nu purtau mască de protecție, prilej în care am intervenit printr-o prevenire activă a celor ce nu o purtau corect, recomandându-le să o repoziționeze. Fiecărei persoane astfel vizate i-am explicat faptul că aparatul are o mare sensibilitate la purtarea măștii, iar, la al doilea avertisment, emite automat o amendă. Toți s-au grăbit să-și corecteze poziția măștii.

Peripeții la ITP

Depănam aseară această poveste de prevenire unui amic, iar acesta… să nu-mi rămână dator, își începe povestea lui cum că… abia cu o zi înainte să-i expire inspecția tehnică periodică la autoturismul personal, și-a găsit timp să se prezinte la o stație ITP de la marginea unui mic târg de provincie. Și acolo, surpriză mare, curtea era plină ochi de autoturisme și camioane, cu mult peste traficul unei zile normale. „Dacă nu erau vreo 30, nu era niciunul”, îmi spuse amicul meu, „și era doar o sâmbătă banală de început de iarnă”.

„Masca obligatorie? Ce mască? Doar eu purtam…”

Surprins fiind de marea de oameni și autovehicule, amicul meu începe să pună întrebări celui din față, celui din spate, apoi celorlalți și, stupefiat, constată: „mă aflam înconjurat de 29 de «șpăgari», aveam senzația că sunt în mijlocul unei gropi de gunoi pe timp de vară, simțeam că mă sufoc”, îmi povestește el cu năduf și soarbe puțină licoare cu parfum de rom… pentru a-și drege vocea.

Toți de acolo aveau mici și neînsemnate probleme tehnice la mașinuțele lor: un pic de fum alb și dens, de nu vedeai culoarea mașinii la pornire, frână doar pe două rotițe colo, chior de-un far dincolo, parbriz cu crăpături ca-n pânza de păianjen, râuri de rugină pe aripi și alte câteva mărunțișuri din această categorie…

„Și tu ce-ai făcut?”, l-am întrebat eu. „Inspecția tehnică, răspunde el râzând, pe bune, fără nicio «șpagă», că doar sunt la a doua inspecție din viața acesteia”. „Ai fi dat?”, insist eu… „Da!”, răspunde prompt. „Un telefon, la voi, la DGA!”

„Dar de ce era așa mare «aglomerație» într-o zi de sâmbătă?” revin eu. Pentru că stația ITP este privată, lucrează zi lumină pentru profitul propriu și, ce este cel mai important, funcționarii RAR nu lucrează sâmbăta, adică nu-i poate controla sâmbăta pe cei care efectuează ITP… și unde control nu e, nimic nu e.

Integritatea se servește, aici, doar de luni până vineri.

Nu cred că trebuie să vă mai spun că inspecția tehnică periodică este o verificare a autovehiculului care-i atestă acestuia capacitatea de a participa, în condiții de siguranță, la traficul din România și că un autovehicul fără frâne este mai periculos decât o persoană infectată cu COVID-19 care nu poartă mască.

Și totuși, toată lumea poartă mască… de ce n-ar ține și la integritatea lor corporală tot așa? Să-și cumpere discuri și plăcuțe de frână, acestea sunt tot pentru protecția siguranței lor și a celorlalți.

Sper că nu v-au întristat poveștile mele din decembrie, dar vă rog, când mergeți la ITP cu „fierul” dumneavoastră, să mergeți cu fruntea sus, după ce vă asigurați că nu prezentați vreun pericol pentru ceilalți și… cu bani „ficși”, iar dacă vi se solicită să suplimentați suma de pe bonul fiscal, găsim oricând un „mic fond pentru un flagrant delict”, la call center-ul anticorupție 0800.806.806.

Al dumneavoastră prieten,

Dan MOLDOVEANU

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.