ANTICORUPȚIE: Complicitate la… trafic!

Traficul, traficul! O totalitate de activități de transport, cu o dinamică proprie, într-un spațiu de siguranță pentru participanții la circulația rutieră. Dar, nevoia de mobilitate în trafic creează și complicitate…

Potrivit Codului penal, art. 48 (1), complicele este „persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. (2) Este, de asemenea, complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârșirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă, după săvârșirea faptei, promisiunea nu este îndeplinită”.

Doctrina de specialitate definește complicitatea ca o formă de participație penală care presupune înlesnirea ori ajutorarea materială ori morală a unei persoane, în săvârșirea unei infracțiuni. Participația penală, în cazul infracțiunii de trafic de influență, este posibilă sub formă de coautorat, dacă toți subiecții au influență sau lasă să se creadă că au influență asupra funcționarului public și sub formă de complicitate sau instigare.

Trafic de influență

Să ne raportăm la trafic, dar la… infracțiunea de trafic de influență. Știm că influența înseamnă modul în care ne modificăm atitudinile, comportamentul, opiniile, în prezența celorlalți. Dacă autorul infracțiunii de trafic de influență a pretins bani sau alte foloase, cu promisiunea că poate determina un funcționar public să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, și a primit bani sau alte foloase prin intermediul altei persoane, această persoană va răspunde în calitate de complice, deoarece l-a ajutat pe autor să realizeze unul dintre conținuturile infracțiunii. Pedeapsa pentru săvârșirea acestei infracțiuni este prevăzută în dispozițiile art. 49 din Codul penal: „Coautorul, instigatorul și complicele la o infracțiune săvârșită cu intenție se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ține seama de contribuția fiecăruia la săvârșirea infracțiunii […].”

Cât costă complicitatea

Exemplificând, un inculpat i-a pretins unui martor-denunțător suma de 200 de euro, în schimbul folosirii influenței sale, pe lângă funcționarii unui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, pentru înmatricularea unui autoturism aparținând soției acestuia, al cărui dosar nu conținea documentele necesare. Ulterior, pentru că martorul nu a remis banii vânzătorului de influență, o altă persoană, la rândul său inculpată în cauză, a luat legătura telefonic cu martorul denunțător, insistând pe lângă acesta să remită cei 200 de euro.

În acest context, organele de poliție judiciară ale DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au realizat acțiunea de prindere în flagrant. Aceștia au surprins-o pe inculpata având calitatea de complice, în timp ce primea suma de 950 de lei (echivalentul a 200 de euro), de la denunțător, în scopul de a-i remite mai departe inculpatului. Referitor la inculpata complice, procurorul de caz a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției, prin care aceasta a fost condamnată la 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Deci, complicitatea costă! Cu toate acestea, pentru a preveni astfel de situații, vă puteți implica și dumneavoastră, stimați cititori, apelând call center-ul anticorupție 0800 806 806.

La final de an, Direcția Generală Anticorupție vă dorește să aveți parte numai de ninsori de bucurii și de un trafic fără evenimente! La mulți și frumoși ani!

Viorela BUCUR

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.