ANTICORUPȚIE: Crede… dar cercetează!

,,Cel care a trecut printr-un naufragiu se teme și de apa stătătoare.”

Manipulare sau influență? Încredere sau naivitate? Oricine poate fi manipulat sau influențat în luarea unor decizii, spun psihologii. Uneori în sens pozitiv, uneori în sens negativ. Omul este, uneori, victima acțiunilor de manipulare/influențare ale celor din jur – prieteni, cunoscuți, funcționari etc., ceea ce atrage, inevitabil, consecințe din cele mai nefaste.

Mariana Răducu

Alegem să fim duși ,,cu zăhărelul”, pentru că este mai ușor să rezolvăm anumite probleme/situații, pentru că nu vrem să ne asumăm responsabilitatea, sau pentru că dorim să obținem un grad mai mare de satisfacție la locul de muncă, prin obținerea unor beneficii.

Cei care încearcă să facă un trafic de influență, prevalându-se de o influență presupusă sau reală (în general, asupra unui funcționar public), de regulă, își urmăresc propriile interese (,,pretinde, primește sau acceptă promisiunea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, obține, pentru sine sau pentru altul, bani”).

Uneori, această atitudine de încredere ,,oarbă” se bazează pe o lipsă de cunoaștere a legislației, a normelor, a sistemului etc., dar și pe o atitudine de ignoranță și o dorință de a face pe placul celorlalți.

Omul este singur în măsură să se protejeze împotriva acestor ,,influențe” sau manipulări din partea celor care lasă această impresie de: ,,te rezolv eu”, ,,las’ pe mine, că știu eu pe cineva”, iar lista ar putea continua.

Câteva exemple…

… în care cetățenii s-au lăsat induși în eroare, fără a cerceta ce se află în spatele promisiunilor făcute, sau cât sunt de legale acțiunile celor care și-au traficat influența (prin pretindere, primire, acceptare):

(1) ,,În urma denunțului formulat de o persoană fără calitate specială, la data de 29 septembrie 2022, ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au procedat la organizarea și prinderea în flagrant, în aceeași zi, a inculpatului, în timp ce primea suma de 2.500 de lei reprezentând ultima parte din suma totală primită, respectiv 3.500 de euro, bani pretinși și primiți în tranșe cu ocazia unor întâlniri anterioare.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul a pretins că are influență pe lângă funcționari MAI din cadrul comisiei de organizare și desfășurare a examenului de admitere la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, pentru a-i facilita fiului denunțătorului promovarea examenului de admitere, în cadrul acestei instituții de învățământ”.

(2) ,,La data de 20 octombrie 2022, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța au prins în flagrant o persoană fără calitate specială, care, în schimbul promisiunii de a-i facilita unui conducător auto obținerea atestatelor/certificatelor de pregătire profesională inițială (CPI), a pretins și primit suma de 3.000 de lei.

Anterior, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul SJA Constanța au fost sesizate de o persoană din localitatea Mihail Kogălniceanu cu privire la faptul că o femeie, în vârstă de 42 de ani, din comuna Valu lui Traian, i-a promis că-l va ajuta să obțină atestatul necesar pentru transportul de mărfuri, intervenind pe lângă profesorii examinatori la proba practică și la cea teoretică, în schimbul unei sume de bani. Persoana în cauză a fost condusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, fiind cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență”.

Alegerea este a noastră

Sistemul nostru de valori personale după care ne ghidăm acțiunile și adoptăm comportamente va fi afectat, atunci când ne lăsăm influențați sau manipulați de anumite persoane, fără a cerceta cât de benefice sunt intențiile lor sau cât de veridice sunt cele spuse.

Avem posibilitatea de a alege cine vrem să fim, să alegem ce este mai bine pentru binele nostru și, implicit, al celor din jur.

Avem o tendință înnăscută să detectăm adevărul și este indicat să semnalăm, atunci când sesizăm că acțiunile celor din jur nu se circumscriu acestui principiu.

Prin acțiunile celor care încearcă să influențeze alte persoane în mod negativ, se aduce o gravă atingere imaginii instituționale, încrederii și prestigiului acesteia.

Deviza Direcției Generale Anticorupție este ,,Integritate pentru credibilitate”, de aceea Call-Center-ul Anticorupție 0800 806 806 este un instrument pus la dispoziția cetățenilor de a semnala toate ,,derapajele” care nu respectă principiul încrederii și al adevărului.

Mariana RĂDUCU

comisar-șef de poliție

DGA, Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.