ANTICORUPȚIE. „E timpul să nu mai dăm și noi ceva” – un apel la integritate

Structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Direcția Generală Anticorupție (DGA) joacă un rol esențial în prevenirea și combaterea corupției, în România, desfășurând atât activități de prevenire a corupției cu personalul propriu, cât și campanii de conștientizare și educație, menite să promoveze integritatea și să descurajeze practicile corupte. Aceste inițiative sunt fundamentate pe un cadru legislativ solid, care stabilește direcțiile și responsabilitățile, în lupta împotriva corupției.

Unul dintre actele normative esențiale, în acest domeniu, Ordinul Ministerului Afacerilor Interne 62 din 13 iunie 2018, reglementează modul de organizare și desfășurare a activităților de prevenire a corupției și de educație pentru promovarea integrității în cadrul MAI și subliniază importanța colaborării cu alte instituții și organizații, atât publice, cât și private, în vederea realizării unor campanii eficiente de prevenire a corupției. De asemenea, acesta prevede necesitatea evaluării periodice a impactului acestor activități și ajustarea lor, în funcție de rezultatele obținute.

Campania „E timpul să nu mai dăm și noi ceva”

În conformitate cu prevederile legislative și ca parte a eforturilor continue de prevenire a corupției, DGA, în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda, a lansat, pe data de 13 decembrie 2024, Campania națională de prevenire a corupției intitulată „E timpul să nu mai dăm și noi ceva”. Această colaborare între sectorul public și cel privat reflectă recunoașterea faptului că prevenirea corupției necesită un efort comun și implicarea întregii societăți.

Sloganul campaniei, „E timpul să nu mai dăm și noi ceva”, a fost conceput pentru a contracara mentalitatea conform căreia succesul sau rezolvarea unor situații se pot obține prin mijloace nelegale, precum oferirea de mită. Mesajul subliniază necesitatea adoptării unui comportament integru și evidențiază consecințele legale și sociale grave ale implicării în acte de corupție.

Lansată pe 13 decembrie 2024, campania face parte din seria de evenimente organizate de DGA pentru a marca Ziua Internațională Anticorupție, celebrată, anual, pe 9 decembrie.

Activitățile din cadrul campaniei includ o serie de inițiative de comunicare, menite să explice, într-un limbaj simplu și accesibil, riscurile la care se expun cei care aleg să ofere sau să accepte mită.

Nicolae Marius

Contextul și necesitatea campaniei

Conform Eurobarometrului Special 548 din 2024, referitor la atitudinea cetățenilor privind corupția în Uniunea Europeană, 75% dintre români consideră corupția o problemă larg răspândită, în țară. Cu toate acestea, mulți cetățeni aleg să nu raporteze cazuri de corupție, din diverse motive, precum dificultatea de a dovedi faptele (29%), teama că persoanele implicate nu vor fi pedepsite (23%), sau lipsa protecției pentru denunțători (23%).

Un studiu criminologic, realizat de Ministerul Justiției, împreună cu DGA, indică faptul că valorile morale și educația sunt principalii factori care pot preveni implicarea în fapte de corupție. Aproape 68% dintre respondenți au considerat că educația joacă un rol esențial, în descurajarea acestor practici. În acest context, campania își propune să contribuie la schimbarea percepției publice și să întărească ideea că un comportament integru este nu doar posibil, ci și necesar.

Concluzie

Campania „E timpul să nu mai dăm și noi ceva” reprezintă un pas important în eforturile DGA de a preveni corupția și de a promova integritatea, în societatea românească. Prin mesajul transmis, această inițiativă își propune să schimbe mentalități și să încurajeze cetățenii să adopte un comportament etic, contribuind, astfel, la consolidarea unei societăți corecte și transparente.

Fiecare dintre noi are puterea de a contribui la acest deziderat. Alege să spui „NU!” corupției, să respecți legea și să susții integritatea! Raportează orice act de corupție la DGA și fii parte din schimbare. Acum, e timpul să facem diferența!

Nicolae-Marius POPA
comisar-șef de poliție
Direcția Națională Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.