ANTICORUPȚIE: EDUCAȚIA… în stare de… ALERTĂ!

Cu toții am trecut și trecem încă, în această perioadă, prin diverse stări, și în sens propriu (stare de urgență, stare de alertă…), și în sens figurat, și mă refer aici la stările emoționale (de la stare de psihoză, la cea de relaxare totală).

Fără să anticipăm sau să gândim vreodată, VIAȚA a venit și „ne-a scos la tablă”, ascultându-ne la „o lecție” total necunoscută, absolut nouă, cu multe variabile, cu multe dileme, pe care am fost nevoiți „să o învățăm din mers”, schimbându-i permanent conținutul și neștiindu-i încă finalul.

În opinia mea, ceea ce este mai important din cuprinsul lecției este bunul simț, corectitudinea, implicarea, puterea voinței noastre, RESPECTUL față de noi și față de alții, pe care cu toții a trebuit să le învățăm, să le dezvoltăm sau să le accentuăm.

Unii dintre noi au rămas corigenți la lecție, iar alții repetenți, pur și simplu. Am crezut că învățăm, măcar acum, să respectăm legea, acum, când viața noastră a fost sau este între „a fi sau a nu fi”. Dar nu, unii au înțeles că acum, mai mult ca niciodată, pot eluda legea, acum, mai mult ca niciodată, pot „să dea mită”, erijându-se în șoferi de TIR, sau, la fel de grav, angajați la diverse firme, la care nici nu trecuseră vreodată nici măcar în vizită.

Oare ce este mai periculos: să îți riști sănătatea, nepurtând o simplă mască, arătând că nu îți pasă de tine și de cei din jur, sau să îți riști libertatea, încercând să dai mită și să te „contaminezi” cu închisoare de la 2 la 7 ani, potrivit art. 290 din Codul penal. Ce „virus” este mai periculos: CO…VID-19 sau CO… RUPȚIE? Ambele „UCID”! Sau, dacă nu ucid, lasă… sechele, în viața noastră sau a celor dragi.

În ambele situații este un drum ce poate fi fără întoarcere, în care și recontaminarea poate fi posibilă, așa cum și vindecarea este posibilă.

Lecții învățate…

Am auzit și învățat, de asemenea, în perioada aceasta, lecția „super eroilor”, și nu numai a celor aflați în linia întâi: personal medical, polițiști, jandarmi, militari etc., ci și a celor aflați în linia a doua, și mă refer la transportatori, la șoferii de TIR care au fost nevoiți să pătrundă „în zonele roșii”, expunându-se virusului COVID-19, punându-și familiile în situații dificile, stând departe de ele în perioade de izolare între curse, pentru a ne fi bine NOUĂ TUTUROR! Ei fac parte din categoria celor VINDECAȚI, care au învățat cu siguranță lecția CON… ȘTIINȚEI, a IUBIRII, a RESPECTULUI, a ONESTITĂȚII și a INTEGRITĂȚII!

Aceste lecții nu pot fi învățate online, așa cum au fost nevoiți să facă elevii și cadrele didactice, e un proces educațional care se învață la „ȘCOALA VIEȚII”!

… și lecții de învățat

Nu, nu este vorba de acea școală pe care a făcut-o un conducător auto, care, la un control de rutină, s-a transformat în „transportator sub acoperire”, declarând că lucrează la o firmă de profil. La controlul efectuat de polițist în bazele de date ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, s-a constatat că acesta nu avea nici măcar calitatea de angajat, declarația sa fiind falsă. Văzând că a fost „deconspirat” a încercat să ofere 200 de lei polițistului care l-a oprit în trafic, pentru „a-l ierta”. Nu, colegul nostru nu a învățat lecția „IERTĂRII”, în acest caz, întocmindu-i dosar penal celui în cauză, pentru dare de mită la care a primit un „premiu” suplimentar, pentru că ne aflam în stare de urgență, și nu o coroniță, așa cum primesc premianții, în general.

Banii nu pot cumpăra totul și lecția aceasta am primit-o în perioada pandemiei, unde, în fața acestei provocări mondiale, am fost EGALI!

Sper ca, după „contaminarea” cu fapta de CO… RUPȚIE, să se decontamineze și să învețe „lecția RESPECTULUI”, față de sine și față de ceilalți, „lecția DREPTĂȚII”, care se îndreaptă către noi oricât am fugi noi de ea, să poarte doar „masca… INTEGRITĂȚII!”

Este vorba, mai presus de toate, de EDUCAȚIE sub toate formele ei, este vorba de IUBIRE, față de noi și față de ceilalți, este vorba de a oferi exemple POZITIVE, de a forma caractere, de a „ne virusa” de BINE, de FRUMOS, de CORECT, de ONESTITATE, de a învăța de la copii lecția purității și a sincerității, de la bătrâni lecția maturității și a înțelepciunii, pentru că numai așa putem avea CREDINȚA că vom fi un popor SĂNĂTOS și EDUCAT, pe care nu îl poate atinge niciun VIRUS: nici COVID-19 și nici CORUPȚIA!

Să nu ne dăm „corigența” în… EDUCAȚIE, să n-o lăsăm în stare… de alertă ci să ne luăm „premiul” de excelență pentru INTEGRITATE! Să „călătorim” într-o altă STARE, STAREA de NORMALITATE! Dacă nu vă întâlniți cu ea, să ne sunați la 0800.806.806, call-center-ul anticorupție, și să ne spuneți: DRUM CU PRIORITATE spre… INTEGRITATE!

Loredana-Florentina MARIN

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.