ANTICORUPȚIE. Impactul corupției asupra societății civile

Corupția este un fenomen determinant, în ceea ce privește stabilirea concretă a imaginii societății civile dintr-o anumită perioadă, dat fiind faptul că acest flagel este în măsură să afecteze în profunzime organizațiile politice, economice și sociale ale unui stat, indiferent că facem referire la state postcomuniste ori la democrații occidentale, consacrate în zeci sau sute de ani.

Adrian Grigore

Iar cel mai mare rău pe care corupția îl poate produce unei societăți este acela de a scădea încrederea oamenilor în instituțiile de stat, imagine care nu va putea fi schimbată ușor, în ochii cetățenilor, decât după o lungă perioadă de timp. Pentru că încrederea în instituțiile de stat se câștigă în ani, dar se poate pierde în câteva minute.

Însă, pentru a fi posibilă o diminuare cât mai accentuată a acestui fenomen, este nevoie de sprijin și din partea societății civile. Și, aici, ne referim nu doar la denunțarea imediată a faptelor de corupție, dar și la clădirea unui sistem administrativ mult mai onest și mai transparent, prin implicarea activă a oamenilor în crearea unui mediu care descurajează corupția. Doar așa putem progresa: prin educație și curaj.

Acest curaj vine și din dorința oamenilor de schimbare, din convingerea fermă a lor că faptele de corupție trebuie combătute „pentru că așa nu se mai poate”. Pentru a fi posibil, însă, acest lucru, este nevoie și ca societatea civilă să pună mai presus binele comun, decât propriile lor interese personale. Indiferent câte acțiuni ar fi desfășurate, pe linia combaterii faptelor de corupție, de către organele competente, lucrurile nu se vor schimba radical, dacă nu există sprijin și din partea cetățenilor care, prin lipsa lor de reacție, nu fac altceva decât să tolereze astfel de practici.

Această toleranță/pasivitate, din partea multora dintre noi, nu face altceva decât să adâncească și mai mult problemele economice, sociale și morale cu care ne confruntăm. Și… ne vom trezi, poate, într-un moment în care corupția va fi percepută, la nivel colectiv, drept un act inclus în sfera normalității, în anumite comunități ori categorii sociale.

Din fericire, însă, majoritatea cetățenilor, dar și a funcționarilor publici, joacă un rol proactiv în denunțarea unor astfel de fapte de corupție, renunțând la frica ori apatia unora dintre semenii noștri, încercând să stăvilească puternic acest flagel, tot mai prezent la nivelul societății din care facem parte.

Spre exemplificare…

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție au efectuat activități de cercetare, într-un dosar penal în care procurorul de caz a finalizat urmărirea penală și a întocmit rechizitoriul, prin care a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și fals material în înscrisuri oficiale, aflate în concurs real.

În fapt, în luna mai 2024, agentul de poliție ar fi pretins unui denunțător suma de 3.000 de euro, din care ar fi primit de la acesta 1.500 de euro, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă prim-procurorul unui parchet, pentru a-l determina să soluționeze cu celeritate dosarul penal în care denunțătorul era cercetat, ca urmare a depistării, în trafic, în timp ce conducea având permisul de conducere suspendat. În acest sens, agentul de poliție ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra magistratului. 

Totodată, i-ar fi promis că îi va obține și restituirea permisului de conducere. Astfel, în toamna anului 2024, agentul de poliție ar fi falsificat un înscris oficial, respectiv o ordonanță, prin care s-ar fi dispus clasarea față de denunțător, în dosarul penal în care acesta era cercetat, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii, de natură să producă consecințe juridice.

La data de 12 decembrie 2024, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție au efectuat două percheziții domiciliare: una la sediul inspectoratului de poliție județean și una la domiciliul agentului de poliție. Ulterior, agentul de poliție a fost adus, cu mandat de aducere, la sediul unității de parchet, în vederea continuării cercetărilor, iar, în urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inculpatului pentru 24 de ore, ulterior acesta fiind arestat preventiv.

Integritate pentru credibilitate

Reducerea gradului de corupție reprezintă un deziderat care necesită eforturi susținute și coordonate, între guvern și societatea civilă. În acest sens, este nevoie de adoptarea unor măsuri care să sprijine atât componenta de prevenire, cât și pe cea de combatere a corupției.

Este evident că, în ultimi ani, s-au înregistrat progrese încurajatoare, în ceea ce privește lupta împotriva corupției, însă e important să continuăm, într-un efort susținut, acest demers, prin aplicarea strictă a legilor, prin creșterea transparenței, dar și prin educarea generațiilor viitoare. Doar prin echilibru și colaborare, se poate clădi o societate bazată pe integritate, moralitate și respect pentru statul de drept.

Din momentul în care ieșim din casă, ne vom simți în siguranță, doar dacă vom fi capabili, cu toții, de a conștientiza gravitatea corupției și vom lua atitudine în fața oricăror situații ce pot apărea, semnalând, de îndată, faptele de corupție la 0800.806.806, call center-ul Direcției Generale Anticorupție.

Adrian GRIGORE
subcomisar de poliție
Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.