ANTICORUPȚIE. Încurcați în trafic…

Pandemia este o epidemie ce depășește granițele unei țări. Așa că nu este de mirare că, în actuala pandemie cu noul coronavirus SARS-COV 2 (COVID-19), s-au luat măsuri restrictive speciale de prevenire a răspândirii acestui virus și pe teritoriul României.

Comisar-șef Robert Neacșu, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

Se presupune că distanțarea socială, măsurile de protecție individuală, deplasările nejustificate în starea de urgență sau de alertă au adus cu sine o interacțiune mai scăzută între cetățeni și funcționarii de stat. Traficul auto a scăzut. În schimb, profitând de acest context, unii dintre semenii noștri nu au ezitat să contribuie la creșterea unui alt fel de trafic… traficul de influență…

Ca infracțiune specifică de corupție, traficul de influență reprezintă, de fapt, acțiunea unei persoane, ce are influență sau pretinde că are influență asupra unui funcționar public.

Persoana pretinde, primește sau acceptă promisiuni de bani sau de alte foloase de la o altă persoană și îi promite acesteia că îl va determina pe funcționarul public să facă sau să nu facă ceva legat de atribuțiile pe care le are.

Traficul de influență (art. 291 Cod penal) nu este singura infracțiune de corupție. Aici mai putem enumera și luarea de mită, darea de mită sau cumpărarea de influență.

Altfel spus, poftim niște bani și vorbește tu cu respectivul ca să mă rezolve. Dar dacă îmi promite, îmi ia banii și după asta zice că nu s-a mai putut? De unde știu eu dacă banii dați au ajuns la destinatar, adică la funcționarul public? De obicei, mulți își pun întrebarea asta, omițând să se întrebe, însă, dacă, pentru un astfel de gest necugetat, merită să înfunde pușcăria pe o perioadă de la 2 la 7 ani.

Exemplificăm, în cele de mai jos, cu două cazuri instrumentate de Direcția Generală Anticorupție, cu mențiunea că autorii celor de mai jos au fost trimiși în judecată, iar prezumția de nevinovăție știm că trebuie să existe pentru toți cei implicați, până la sfârșitul procesului penal.

Cazul nr. 1 – Lupul paznic la oi

Marți, 26 mai 2020, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au prins în flagrant un agent de poliție din cadrul IPJ Ilfov-Serviciul Rutier, în timp ce primea de la un martor denunțător, suma de 1.000 de lei, pretinsă pentru a-și folosi influența în vederea obținerii unei soluții favorabile în dosarul în care martorul era cercetat.

În schimbul sumei menționate, agentul de poliție a promis că va interveni pe lângă lucrătorul delegat să efectueze cercetări în cauză, lăsându-l pe martor să înțeleagă că poate determina obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care acesta este cercetat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

În baza actelor de urmărire penală efectuate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și a probelor administrate, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Față de inculpat, a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore, fiind prezentat instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Cazul nr. 2 – Cutremur în Vrancea

În ziua de 14 septembrie 2020, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, împreună cu polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea – Poliția Orașului Panciu, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, au prins în flagrant o persoană din orașul Panciu, conducător auto în cadrul unei instituții publice locale, după ce a primit suma de 2.500 de lei de la o altă persoană, denunțător în cauză.

Suspectul i-a promis denunțătorului că își va exercita influența pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul unei societăți comerciale aflate în subordinea directă a Consiliului Local Panciu, cu scopul de a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul acestei societăți. Față de suspect, a fost dispusă măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

O concluzie

Având în vedere consecințele care se răsfrâng, inevitabil, asupra nivelului de trai al cetățenilor, doar prin acțiuni constante de informare-conștientizare, dar și de combatere, corupția poate fi domolită.  

Direcția Generală Anticorupție va continua să își facă simțită prezența, acolo unde situația o va impune, mizând în continuare pe sprijinul persoanelor oneste, care vor să contribuie la schimbarea în bine a societății.

comisar-șef Robert NEACȘU

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.