ANTICORUPȚIE: Influență și… influență!

Influența înseamnă modul în care ne modificăm atitudinile, comportamentul, opiniile în prezența celorlalți. Cu toții avem influență, însă este distribuită diferit în interacțiunea cu cei din jurul nostru. Ceea ce spunem sau ceea ce facem are un anumit impact asupra celorlalți, mai ales în luarea unor decizii. Cu atât mai mult cu cât „poziția ocupată” este una dintre cele mai des folosite metode de influențare. Și se pare că funcționarul public influențează și impactează! Iar practică, din păcate, oferă, din nou, exemple negative!

Astfel, un agent de poliție a pretins și a primit, de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatorii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, astfel încât aceasta să promoveze proba practică a examenelor de obținere a permisului auto categoria C, respectiv categoria E.

Primului efect al influenței sale i-a urmat cel de-al doilea: a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență.

Să nu uităm că legiuitorul român sancționează și pe cel care dorește să influențeze un funcționar public în luarea unei decizii, prin oferirea unei sume de bani și prin intermediul unei alte persoane, prin infracțiunea de cumpărare de influență, prevăzută de art. 292 din Codul penal.

O întreagă grupare

O influență considerabilă a avut și gruparea infracțională de la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, care, alături de polițiști și funcționari, a cooptat și instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (RAR), grupare care ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu susținerea și promovarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere, dar și cu înmatricularea autoturismelor. Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 3.000-6.000 de euro, pentru examinarea teoretică, și între 300-1.500 de euro, pentru proba practică.

În ceea ce privește înmatricularea autoturismelor, membrii grupării infracționale și-au făcut „renume” atât în facilitarea cu succes a omologării/verificării RAR, cât și în înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 de euro. Procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.

În urma celor 67 de percheziții efectuate pe raza municipiului București și a județelor Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1 milion de euro. Cei implicați, care au adus atingere încrederii de care beneficiau instituțiile în care activau, au profitat de autoritatea pe care o reprezintă în comunitate pentru a obține diferite sume de bani și avantaje patrimoniale și au ales abaterea de la integritate.

Trafic de influență, în Dâmbovița

Un alt exemplu este trimiterea în judecată, în luna ianuarie 2021, a unui agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, cercetat în stare arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Acesta a pretins și a primit de la 2 persoane suma de 2.800 de lei, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița-Serviciul Rutier. Totodată, polițistul a promis celor 2 persoane că îi va determina pe colegii săi să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și să restituie uneia dintre acestea, înainte de împlinirea termenului legal, permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 90 de zile, ca urmare a săvârșirii unor abateri la regimul circulației pe drumurile publice.

Aceste exemple trimit cu gândul la ceea ce spunea Paul Ferrini[1]: „Dovedind corectitudine, vei fi martorul miracolelor egalității. Nu vei mai tolera decepția în ceea ce te privește și în ceea ce îi privește pe ceilalți. Vei sta de partea dreptății, oriunde te vei afla.” Și, totodată, demonstrează alegerea abaterii de la integritate și absența probității îndeplinirii îndatoririlor de serviciu. O alegere care afectează atât imaginea instituțională, cât și imaginea profesională a colegilor celor implicați.

Pentru că responsabilitatea și corectitudinea sunt o necesitate, haideți să influențăm prin integritate și să fim influențați doar de integritate!

În situațiile de relaționare cu funcționarii publici din cadrul MAI, care aleg să renunțe la obligația principală de serviciu de aplicare și de respectare întocmai a legii, și dumneavoastră, stimați cititori, puteți contribui la combaterea corupției, având la dispoziție Call center-ul anticorupție 0800.806.806.

Viorela BUCUR

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire

[1] Paul Ferrini, Liniștea inimii. Reflecții ale minții christice, Editura For You, București, 2001

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.