ANTICORUPȚIE: „Iubirea nu încape în lege” sau sensul unic… al unei vieți integre!

În cartea „Despre sensul vieții”, părintele profesor Constantin-Valer Necula, un vector de imagine atât pentru tânăra generație, cât și pentru fiecare dintre noi, un model de integritate, cultură și umanitate, spunea: „Iubirea nu încape în lege! Ea este exercițiul cel mai bun de supraviețuire!”

Loredana Marin

Dacă medităm la cele afirmate de dumnealui, realizăm faptul că, în tot ceea ce întreprindem ca oameni, ca profesioniști, trebuie să punem ingredientul magic: IUBIRE. Poate ar trebui să privim fațetele acestui cuvânt și să îi dăm valoarea pe care o merită, indiferent dacă vorbim de viața personală sau de cea profesională.

Când vorbim de iubire, în viața personală, înglobăm valori precum familia, prieteni, apropiați, când vorbim de profesie putem traduce iubirea prin pasiune, dăruire, implicare, onestitate, integritate etc. Toate acestea nu „încap în lege”, dar sunt circumscrise ei și, chiar, converg spre ea, spre respectarea ei. Pot însemna acel „exercițiu de supraviețuire”, când suntem tentați să greșim, să încălcăm o normă, o regulă sau și mai grav să comitem o infracțiune.

Mă întreb dacă ar fi făcut acest „exercițiu” al iubirii față de familie sau față de profesia lor și 6 polițiști de frontieră care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de luare de mită.

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a datelor și informațiilor obținute în urma investigațiilor, dar și a formulării unui denunț de către un transportator, care au relevat existența unui fenomen infracțional în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, în ceea ce privește săvârșirea unor fapte de corupție în legătură cu operațiunile de control la graniță, în care erau implicați polițiștii de frontieră ce executau serviciul, pe sensul de intrare în România.

Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că, în perioada ianuarie-mai 2019, agenții de poliție de frontieră au săvârșit infracțiuni de luare de mită constând în pretinderea și primirea unor sume de bani, de la conducătorii auto ai autovehiculelor ce tranzitau frontiera, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Pentru a-i determina pe conducătorii auto să le ofere sume de bani sau foloase materiale, polițiștii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor și ale autovehiculelor, lipsa unor autorizații și documente de însoțire a mărfurilor, situații faptice ce ar fi atras, în mod implicit, efectuarea unor verificări suplimentare în punctul de frontieră, descărcarea, inventarierea și chiar confiscarea mărfurilor transportate, verificarea amănunțită a pasagerilor și aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

Oare sensul pe care îl capătă, acum, viața lor, a victimelor colaterale ale actelor lor, persoane dragi, persoane care i-au iubit, mai este același? Să nu fi nutrit niciun minim de atașament, respect, loialitate sau iubire față de profesia lor de polițist de frontieră? Oare nu au găsit sensul unic al vieții profesionale, integritatea?

Emoția IUBIRII față de familie sau profesie nu a fost nicicum pentru ei un exercițiu de supraviețuire, într-un context tentant sau viciat. Prețul de 200 sau 300 de lei primit de la șoferi a dus spre un sens unic al… pedepsei și în niciun caz al integrității.

Cu toții cred că ar trebui să facem acest exercițiul al unei supraviețuiri față de tentații, contexte care nu ne sunt favorabile, să dăm SENS vieților noastre, un SENS UNIC al iubirii de sine, al respectului față de profesie, al datoriei, al responsabilității… exprimat sintetic: UN SENS UNIC… al INTEGRITĂȚII!

Loredana-Florentina MARIN

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Direcția Prevenire – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.