ANTICORUPȚIE. „RIȘTI?”

Weekend-ul trecut, mă deplasam în trafic, traficul acela anevoios și aglomerat din capitală, căutând o soluție mai rapidă de a ieși din București spre Autostrada A3. Știu, veți spune că sunt optimistă, de unde trafic fluent în Capitală? Unde mai este un astfel de trafic în țară? Se merge bară la bară și în marile orașe din provincie, și pe Valea Oltului, și pe autostrăzi. Și, dacă circuli în condiții meteo nefavorabile, să conduci este, deja, un risc.

Loredana Marin

Nu ai de ales, pentru că trebuie să ajungi la destinație, fie că e vorba de a ajunge la familie, fie că este vorba de jobul tău zilnic! Văzând autostrada plină de TIR-uri, m-am gândit dacă șoferii acestora nu-și doresc să fie alături de cei dragi, în zilele de weekend, mai ales pe o ploaie torențială, ce bătea asfaltul cu o ritmicitate nemaivăzută. Dar, ce să faci? Este un job care are și bune, și rele. Poate că vremea nu este cel mai mare risc.

Spre exemplu, un conducător auto a riscat, la un moment dat, și a circulat fără RCA valabilă, nu a oprit la semnalul polițistului și a fugit, pentru a nu fi sancționat legal. Pentru a-și scăpa fiul de o eventuală sancțiune, tatăl acestuia, care se afla în mașină, a oferit, în repetate rânduri, sume de bani agentului de poliție. Fapta a fost surprinsă în flagrant, în timp ce inculpatul, tatăl conducătorului auto, oferea suma de 200 de euro agentului de poliție, procurorul de caz dispunând trimiterea sa în judecată, pentru dare de mită.

Mă întreb până unde merge inconștiența unora, să ne pună în pericol viețile în trafic, mergând pe drumurile publice fără a deține RCA valabilă sau fără a avea ITP făcută. Cum, oare, unii nu gândesc că, transportând persoane, combustibil sau alte produse, „riscă” viața lor și a altora, fiind, astfel, victime sigure? Viața are preț: 200 de euro sau 12.000 de euro? În cazul de mai sus, polițistul a refuzat mita cu demnitate, acționând cu profesionalism.

Un alt caz

Tot cu demnitate și corectitudine a reacționat și un coleg, agent din cadrul Biroului de Poliție al Autostrăzii A1 Râmnicu-Vâlcea-Deva, care a refuzat 12.000 de euro mită, oferită de un conducător auto.

În fapt, inculpatul, față de care se desfășurau cercetări într-un dosar penal de furt (privind sustragerea unei sume de 100.000 de euro dintr-o locuință de pe raza municipiului Arad), a fost depistat și oprit în trafic de către un agent de poliție din cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea-Deva.

În acest context, inculpatul i-ar fi oferit agentului de poliție suma de 12.000 de euro, pentru a-l lăsa să plece și pentru a nu efectua nicio verificare.

Și în această situație, polițistul a raportat cazul, iar, ulterior, a formulat denunț la DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

A „riscat” să fie onest și „a câștigat” respect, aprecierea noastră, a tuturor, fie colegi sau manageri, fie simpli cetățeni. Poate în fața unora „a riscat să pară nebun”, pentru că o astfel de sumă ar fi putut fi de nerefuzat pentru mulți.

Inculpatul, însă, „a sperat, riscând din disperare, a încercat… și a dat greș”. Merită, oare, să „riști” conform art. 290 Cp, închisoare între doi și șapte ani pentru dare de mită? Unii ar spune poate că da, având în vedere că suma sustrasă era de 100.000 de euro, alții ar spune cu siguranță nu, pentru că pedeapsa este drastică și în plus „riști”… LIBERTATEA, libertate fără de care „nu ai nimic, nu ești nimic.”

Inculpatul, poate, s-a crezut cineva, știind, probabil, că dispune de o sumă atât de mare și, poate, „a riscat” cei 12.000 de euro, considerându-i nimic față de pedeapsa pe care o „riscă”. Banii i-au conferit încredere, i-au conferit, poate, tupeu și l-au împins la… nimic.

Polițistul însă și-a făcut meseria cu dăruire, corectitudine, principialitate, profesionalism, cu integritate și onestitate, transformând-o în misiune, o misiune zilnică, prin care ne protejează pe noi toți de participanți la trafic indisciplinați sau, mai grav, unii chiar certați cu legea și care ne pun, uneori, viețile în pericol. Este vocația lui!

„A riscat” să își vadă, la ieșirea din tură, familia, să se odihnească având conștiința alături, să fie fericit și conștient că se bucură de tot ce este cu adevărat valoros pentru el.

Patrulă pentru încredere

Pe colegii polițiști i-am regăsit și pe autostradă, patrulau, se asigurau ca transportatorii și noi, ceilalți participanți la trafic, să fim în siguranță și …ne confereau încredere. Vegheau ca viteza noastră să fie cea adaptată unui trafic pe carosabil umed, astfel încât fiecare să ajungem la destinație, fie că vorbim de o destinație aleasă, fie că vorbim de o destinație impusă de meserie.

Mă întreb… înțelegem oare că o greșeală costă și că prețul este scump? Poate că, așa cum spunea Gabriel Garcia Marquez, am „aprecia lucrurile nu prin ceea ce valorează, ci prin ceea ce semnifică.”

Ce riști? RIȘTI SĂ FII INTEGRU, SĂ FII DEMN, SĂ FII ONEST, SĂ FII PROFESIONIST, SĂ AI TOT CEEA CE TE FACE SĂ FII… FERICIT, iar „adevărata fericire este să urci panta, nu să trăiești pe culmea muntelui.”

Pentru toate acestea….RIȘTI?

Loredana-Florentina MARIN

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.