Soarele, expansiunea termică, bucuria, energia, țărmul mării, drumețiile, ploaia de meteoriți, vacanța…, toate îndeamnă constant la explorarea frumuseții verii, anotimpul pe care mulți dintre noi îl așteptăm cu multă nerăbdare. O nerăbdare care lasă mereu loc unei diversități de provocări și experiențe. Și pare că vacanța nu ajunge pentru a descoperi locuri, de multe ori, aproape ireale și pentru a adăuga uimire și încântare.
Dar se pare că tot vara „complică”! Să vedem ce complică! Situațiile create și acceptate de unii agenți de poliție și conducători auto. Să exemplificăm!
În luna iulie, a fost trimis în judecată un agent de poliție din cadrul unui birou rutier, pentru săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la înşelăciune. Acesta, în iulie 2019, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a întocmit un proces-verbal de constatare a contravenţiei în care a atestat, în mod fals, că o anumită persoană ar fi condus un autoturism şi ar fi acroşat un alt autoturism parcat regulamentar, după care a emis o autorizație de reparații în care a enumerat avariile celui din urmă. Faptele au fost săvârşite la solicitarea unui cunoscut, inculpat în aceeaşi cauză, căruia i-a predat cele două documente întocmite în fals. Acesta a folosit înscrisurile falsificate pentru a induce în eroare asigurătorul, de la care a primit, în mod necuvenit, suma de 8.000 de lei cu titlu de despăgubire.
Luare de mită
Tot în luna iulie, a fost dispusă trimiterea în judecată a unui inculpat, la data faptelor agent de poliție în cadrul unui serviciu rutier, cercetat sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a pretins, în mod indirect, sume de bani şi a primit suma de 300 de lei, respectiv suma de 700 de lei, în scopul neîndeplinirii în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu, și anume aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule față de un conducător auto contravenient, în prima situație. În cea de-a doua situație, suma primită de polițist a fost pentru a nu sancționa un conducător auto pentru comiterea contravenţiei constatate şi a nu-i aplica sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule, circumstanţe în care, contrar dispoziţiilor legale, nu a întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională. În cel din urmă caz, polițistul a acționat astfel, deşi a constatat că persoana contravenientă a efectuat, pe pod, o depăşire, încălcând marcajul longitudinal continuu.
Un ultim exemplu…
… este admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat, spre finalul lunii iulie, de procurorul de caz, cu un inculpat, persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, stabilindu-se aplicarea unei pedepse de 1 an și patru luni închisoare cu suspendare. Inculpatul, conducător de autocamion, le-a oferit, cu titlu de mită, unor agenți de poliție, suma de 200 de lei, după care le-a promis suma de 1.000 de lei, pentru ca aceștia să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare prevăzută de legislația în vigoare pentru manipularea aparatului tahograf. Agenții de poliție au refuzat categoric propunerea și au sesizat ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Aceste exemple sunt experiențe pe care vara nu le-a putut influența pozitiv și care au fost alegerea individuală a nerespectării atribuțiilor de serviciu și a cadrului legal. Totodată, sunt o modalitate de descurajare a complicității, a săvârşirii de fapte de corupție și a complicității în săvârșirea lor.
Viorela BUCUR
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție