Arta de… A ÎNVINGE!

„Să ai curajul să spui DA/Să ai curajul să spui NU/Și-n fiecare clipă grea/Să fii mereu același TU!” (Rudyard Kipling). Pornind de la versurile lui Rudyard Kipling, în aceste momente de bilanț, de analiză, după un an care ne-a surprins pe toți, și nu la modul pozitiv, în care viețile noastre au luat o nouă turnură, în care ne-am adaptat, din mers, la toate aspectele legate de job-uri, de sănătate, de familie, de responsabilități, de viață, pur și simplu, putem spune că fiecare dintre noi a ieșit învingător.

Loredana Marin

Fiecare dintre noi a luptat, poate fără să își propună, cu ceva, pentru ceva: unii au luptat pentru sănătatea lor sau a pacienților, cu un inamic invizibil numit virus, alții au luptat pentru viața lor sau a celor dragi, unii au fost „super eroi”, fie în sistemul medical, fie în sistemul de ordine și siguranță națională sau apărare, alții pentru că s-au expus transportând alimente pentru noi toți, din și în țările Uniunii Europene, unii au trebuit să devină dascăli, bunici, părinți și elevi „online”, alții pentru că au transformat casa în birou sau și-au adaptat joburile la nevoile „pandemiei”… astfel încât putem spune că fiecare dintre noi… A ÎNVINS.

AM ÎNVINS luptând cu un dușman invizibil, am învins luptând cu mentalități, am învins adaptându-ne la situații noi, neprevăzute, am învins luptând în primul rând cu NOI, cu obișnuințe, cu credințe, cu cutume, cu standarde, cu provocări inedite. Cred că fiecare dintre noi a câștigat ceva. Ne-am descoperit abilități, competențe, iar unii dintre noi chiar comportamente care au conturat caractere.

Și când spun caractere mă refer la acele comportamente pozitive, la spiritul de solidaritate, la sprijinul moral oferit semenilor, de la banala întrebare: „ai nevoie de o pâine?” și oferirea ajutorului pentru persoane aflate în neputință, până la interpretarea, de pe un balcon, a unei piese muzicale care să ne facă să trecem mai ușor perioada dificilă.

Lipsă… de caracter

Nu aș numi CARACTERE comportamente de genul celor ale unui inculpat „care a oferit unei persoane fără calitate specială o sumă de bani, pentru ca aceasta să determine un medic, asupra căruia avea influență, să elibereze un certificat medical tip A(B), necesar preschimbării permisului de conducere deținut de acesta fără ca inculpatul să fie prezent. Totodată, din suma primită, intermediarul a oferit o parte din bani medicului.

Ulterior, inculpatul a solicitat SRPCIV Ialomița preschimbarea permisului de conducere, prezentând, în acest sens, certificatul medical obținut prin modalitatea mai sus descrisă, cunoscând faptul că documentul este eliberat în fals.

Câți dintre ei se gândesc la consecințele unui trafic de influență sau a unei cumpărări de influență?

Oare inculpatul din speța de mai sus s-o fi gândit la consecințele faptelor sale? Dacă o stare de sănătate precară ar fi generat un infarct în trafic și ar fi produs un accident grav, care s-ar fi soldat cu răniri sau, mai grav, deces?

Câți dintre cei care săvârșesc fapte de corupție se gândesc la consecințele lor, la faptul că în locul potențialelor victime ar putea fi membrii familiilor lor? Câți dintre cei care intenționează să dea mită se gândesc la răul pe care îl provoacă un astfel de act? Și totul pentru a eluda legea, totul pentru „a scăpa” mai ușor, pentru a găsi o variantă mai facilă de a ajunge la un scop, la un obiectiv greșit ales. Asta nu însemnă puterea de a fi „același TU”, ci o dedublare, o disimulare comportamentală.

Curajul de a spune NU

A avea „curajul să spui NU”, așa cum au avut doi colegi, „2 agenți de poliție, care au refuzat sumele de 150 euro și 200 lei, pentru a dispune aplicarea unei sancțiuni contravenționale mai ușoare, fără suspendarea dreptului de a conduce, pentru conducerea unui autovehicul cu viteza de 124 km/h în localitate”, acest lucru înseamnă să ai puterea de a fi TU în permanență și ASUMAREA misiunii pe care ți-ai ales-o, misiune care, în această perioadă. a avut un plus de dificultate, pentru „linia întâi”, în care au fost și ei.

Cred că ar trebui să ne asumăm cu toții ceea ce facem, precum și consecințele faptelor noastre, să ne gândim la ce poate genera un gest necugetat, un cuvânt sau o faptă, să vedem și dincolo de actul în sine și de „am scăpat” acela de moment.

Cred că, în perioada prin care am trecut și încă mai trecem, fiecare dintre noi a fost un învingător, am fost noi, cu bune și mai puțin bune (îmi place să cred că din cauza situației dificile care ne-a impus restricții), că am avut curaj să spunem DA când a fost vorba de solidaritate în fața unui inamic invizibil, sau când a fost vorba de a spune NU, când au fost situații în care anumite persoane au manifestat „sindromul coruptibilității”.

Să pornim în 2021 cu optimism, cu încrederea de a fi NOI, de a fi autentici, cu dorința de a ne căpăta viețile înapoi, de a lupta pentru normalitate, în toate domeniile de activitate, iar dacă ne întâlnim cumva cu „virusul” numit CORUPȚIE, să ne „vaccinăm” împotriva lui, sunând la Call-center-ul Direcției Generale Anticorupție 0800.806.806 și să „ne imunizăm”, păstrându-ne verticalitatea, siguranța de sine în a-i spune NU!

Aș încheia afirmând: capacitatea de a lua decizii benefice, corecte, dar mai ales integre, aceasta înseamnă arta de… A ÎNVINGE!

Loredana-Florentina MARIN

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.