Astenia de primăvară

primavara astenie2_stock-photo-driver-sleeping-in-the-car-just-before-a-frontal-crash-with-a-lorry-348170699Odată cu apropierea iernii, factorii implicați în educația și siguranța rutieră difuzează pe toate canalele media sfaturi privind condusul pe timp de iarnă, dar și informații privind impactul sezonului rece asupra conducătorilor auto.

Firesc, deoarece anotimpul rece presupune măsuri și comportamente adecvate. Puțini sunt cei care, o dată cu venirea primăverii, se gândesc că și acum schimbarea anotimpului are consecințe asupra conducătorilor auto.

„În fiecare zi de primăvară, când vin rândunelele, pesimistul fredonează «vezi, rândunelele se duc»” (Tudor Mușatescu)

Cei mai mulți gândesc că atât creșterea zilei cât și apariția căldurii sunt bune și frumoase. Nu mai avem cauciucuri de iarnă, nu mai este zăpadă, gheață sau polei, nu mai trebuie să punem „șapte cojoace”.

40% dintre oameni sunt afectați

Studiile arată, însă, că aproximativ 40% din populație este afectată de venirea primăverii, de ceea o numim generic ASTENIA DE PRIMĂVARĂ. Extrapolând, putem spune că și circa 40% din conducătorii auto sunt afectați de acest fenomen.

Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzație de oboseală și slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre iarnă spre primăvară, simptome datorate schimbărilor de temperatură și de lumină în exces. Organismul iese din iarnă epuizat, lipsit de vitalitate și forță.

Principalele simptome ale asteniei de primăvară sunt:

  • oboseală și somnolență;
  • stări de nervozitate, disconfort, anxietate;
  • concentrare diminuată;
  • scăderea sau câștigarea în greutate, prin scăderea/creșterea bruscă a apetitului;
  • lipsa de energie;
  • cefalee;
  • palpitații;
  • melancolie;
  • lipsa tonusului muscular;
  • sentimente de vinovăție, sensibilitate excesivă.

Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, probleme musculare și dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, cum ar fi lumina intensă ori sunetele mai stridente.

Toate acestea simptome generale ale asteniei de primăvară pot apărea și ca manifestări specifice în comportamentul conducătorilor auto.

Senzația că drumul nu se mai termină

Ca fenomen general, conducătorii auto se pot confrunta primăvara cu o stare de oboseală generală, oboseală manifestată mai ales prin scăderea vigilenței și creșterea timpului de reacție.

Uneori, pot apărea stări de irascibilitate nejustificată, manifestate prin nerăbdare – senzația că „drumul nu se mai termină”, sau prin comportamente agresive materializate prin incapacitatea șoferilor de a fi toleranți în trafic. Poate apărea și un sentiment de frustrare, șoferul având senzația că partenerii de trafic au comportamente menite să-l enerveze.

Fiziologic este posibil să ne confruntăm cu o stare de slăbiciune fizică permanentă și nejustificată, precum și cu dureri de cap și cu dificultăți de concentrare.

Primăvara se pot amplifica simptomele unor boli cronice.

Trebuie să precizăm, însă, că astenia de primăvară nu este o boală, ci o tulburare de sănătate, care se tratează simplu, fără medicamente.

Soluții: plimbări în aer liber, dietă echilibrată

Persoanele care consideră că sunt afectate de astenia de primăvară trebuie în primul rând să petreacă mai mult timp afară și să facă exerciții fizice. Șoferii poate vor spune că ei stau mai mult afară, că mai mult decât ei „nu se plimbă nimeni“! De fapt, mersul în mașină, indiferent de tipul ei, autobuz, camion sau autoturism, reprezintă o formă accentuată de sedentarism.

Plimbările în aer liber, exercițiile fizice vor activa serotonina, substanță opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric, hormon responsabil pentru febra emoțiilor din timpul primăverii.

O alimentație echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului, în general, și a cafelei, alături de un somn odihnitor și suficient, sunt, de asemenea, necesare pentru recăpătarea progresivă a energiei.

Schimbarea orei, altă bătaie de cap

O altă problemă cu care ne confruntăm primăvara este schimbarea orei.

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Astfel, în anul 2016, trecerea la ora de vară se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 martie.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Mai mult, studiile arată că, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară, au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de concentrare în cazul multor conducători auto.

Deci, atenție! Luna martie poate fi o lună cu probleme pentru conducătorii auto.

Psiholog pr. Cristian SANDU

Cabinet de psihologie autorizat

E-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com

Mobil: 0751 364 575

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.