Atomium, Bruxelles

Atomium este un monument din Bruxelles, construit initial pentru Expozitia Mondiala din 1958. Proiectat de Andre Waterkeyn (1917-2005), in timp ce sferele au fost realizate de Andre si Jean Polak, Atomium a devenit intre timp unul dintre simbolurile incontestabile ale capitalei belgiene, dainuind peste ani, desi fusese conceput sa „reziste“ doar cateva luni.

Atomium a constituit pa­vilionul principal si sim­bolul Expo 58 si sim­bolizeaza, conform in­formatiilor oficiale, do­rinta de a mentine pacea intre na­tiuni, increderea in progresul teh­nologic si stiintific si viziunea op­timista asupra viitorului unei lumi moderne, super-tehnologice, care poate asigura o viata mai buna oamenilor.

Utilizarea energiei atomice in sco­puri benefice, stiintifice, intru­chi­peaza in mod optim aceste prin­cipii. Cu o inaltime maxima de 102 m si noua sfere inter­co­nec­ta­te, monumentul infatiseaza struc­tura unitara (celula) a unui cris­tal de fier, marit de 165 mi­liarde de ori.

Este vorba despre un edificiu aflat la granita dintre sculptura si ar­hitectura, cu o masa totala de 2.400 t, o schelarie cu 9 sfere, ini­tial acoperite cu triunghiuri de aluminiu. Fiecare sfera are un dia­metru de 18 m, o masa de apro­xi­mativ 250 t si sunt pozitionate la o distanta de 29 m una de cea­lal­ta. Fiecare consta din 48 de placi triunghiulare cu o grosime de 1 mm. Inainte de restaurare, erau nu mai putin de 720 placi pe sfera.

Dintre cele 9 sfere, 6 sunt deschise publicului, fiecare dintre ele avand o structura pe doua nivele principale si unul inferior destinat serviciilor. Tubul central contine un lift cu o viteza de 5 m/s, instalat de compania ­bel­gia­na Schlieren, cu o capacitate de 22 persoane, in tuburile oblice fiind instalate scari mecanice, cea mai lunga fiind de 35 m.

Intre 2004-2006, au fost rea­lizate operatiuni de renovare, timp in care Atomium a fost inchis pentru public. Printre altele, asa cum am precizat, panourile de alu­miniu de pe sfere au fost inlocuite cu elemente din otel inoxidabil. Me­ridianele fiecarei sfere sunt aco­perite cu paneluri dreptun­ghiu­lare de inox, in care este inte­grat un sistem de iluminare cu le­duri, care pot lumina constant dar, de asemenea, intermitent, alterna­tiv, urmarind traiectoria unui elec­tron in jurul nucleului. Atomium a fost redeschis oficial pe 14 fe­bru­a­rie 2006 de catre Printul Filip. Pentru sarbatorirea redeschiderii, a fost emisa o moneda speciala de 2 euro, avand gravate imaginea monumentului si anul 2006.

Activitati si expozitii

Dar desigur ca Atomium nu are doar un rol decorativ sau sim­bo­lic, ci si unul practic, din punct de vedere cultural, mai ales in con­textul in care Belgia este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Euro­pene, iar Bruxelles gazdu­ies­te importante institutii europene (sediul Comisiei Europene, al Con­siliului UE, al doilea sediu al Par­lamentului European etc), fiind considerat de facto capitala Uniu­nii Europene (desi UE nu are o capitala oficiala).

Astfel, sfera principala a lui Ato­mium gazduieste expozitia per­manenta Expo 58. Pe data de 18 aprilie 1958, ultima Expozitie Universala organizata de Belgia a fost inaugurata la Heysel, Bru­xelles, un eveniment de di­men­siuni uriase. Pentru aniversarea de 50 ani de la acest eveniment, a fost organizata la Atomium, in 2008, o expozitie (Galaxy 58) a ca­rei popularitate a condus la pu­nerea la punct a unei expozitii per­manente. Atomium a achi­zitio­nat 27 machete originale sau con­tem­porane reprezentand diferite pavilioane ale expozitiei din 1958, restaurate sau reconstruite de Uni­versitatea Ghent folosind docu­mente de arhiva pentru asi­gu­rarea conformitatii cu origi­na­lele. Dar acestea sunt numai cateva dintre exponate!

O alta sfera adaposteste expo­zi­tii temporare, printre care se nu­ma­ra, la ora actuala, o expozitie des­tinata fenomenului de migratie in Belgia, integrarii in societatea gaz­da si diversitatii culturale si o alta, parte a festivalului inter­na­tio­nal de arta Europalia, prezentand arhitectura braziliana moderna.

Exista, de asemenea, o sfera dedicata copiilor, la care au acces numai grupuri organizate de mi­nim 10 copii, care pot petrece noap­tea in Atomium. Aceasta a fost creata ca rezultat al dorintei or­ganizatiei Atomium de a realiza un proiect educational avand la baza caracteristicile cladirii, in co­ne­xiune cu valoarea istorica si sim­bolica a monumentului. Copiii sunt invitati sa se bucure de ve­derea panoramica asupra Bru­xel­les-ului si sa descopere, astfel, orasul, pentru a face inca un pas pe calea intelegerii mediului ur­ban, care e o parte centrala a inte­gra­rii si dezvoltarii copilului modern.

Concret, copiii si insotitorii lor sosesc la Atomium la 6 pm iar programul include vizionarea unui film, mese, somn, in grupuri de cate 3-4, in mini-sfere speciale (cusete, care poarta denumirea simbolica de „picaturi de ploaie“), mic dejun in restaurantul pano­ra­mic, o prezentare a monu­men­tu­lui, experienta incheindu-se la ora 10 in urmatoarea dimineata.

Sfera centrala ofera facilitati ho­reca, prin intermediul unui snack bar denumit Bar a Pois, exis­tand, de asemenea, un re­stau­rant panoramic in cea mai inalta sfera a monumentului.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.