Avanpremiera la rovinieta electronica

Normele metodologice privind aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania au fost discutate in Comisia de Dialog Social a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Proiectul de act normative stabileste infiintarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR), care va fi detinut de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si prin intermediul caruia se va realiza achitarea tarifului de utilizare, eliberarea rovinietei si controlul acesteia. Sistemul va permite achitarea tarifului de utilizare si eliberarea rovinietei atat prin intermediul terminalelor puse la dispozitia distribuitorilor, cat si prin intermediul unui portal securizat web, dedicat.

Pentru vehiculele comerciale de peste 3,5 tone, rovinieta se va achita in avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni, in timp ce pentru autoturisme perioada minima pentru care se poate cumpara rovinieta este de 7 zile. La solicitarea utilizatorului, achitarea tarifului de utilizare se poate realize cu cel mult 30 de zile inainte de data de inceput a valabilitatii.

Nu mai scapa nimeni de camerele fixe sau mobile

Pentru un control strict, vor fi amplasate pe reteaua de drumuri nationale terminale sau dispozitive de interogare a bazei de date a SIEGMCR, fixe sau mobile, care vor identifica numarul de inmatriculare al vehiculului, oferind informatii cu privire la achitarea tarifului de utilizare a infrastructurii. Daca se constata lipsa rovinietei valabile (in baza datelor privind utilizatorul vehiculului furnizate de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor), inspectorii ARR vor aplica automat sanctiunea si vor incheia procesul-verbal de contraventie. De mentionat ca documentul se poate incheia si in lipsa contravenientului. In cazul utilizatorilor straini, aplicarea sanctiunii se efectueaza dupa identificarea conducatorului auto. Odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, se va mentiona contravaloarea tarifului de despagubire calculat in functie de tipul vehiculului, in euro si in lei si modul de achitare a acestuia. Conform normelor citate, la aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor care folosesc reteaua de drumuri nationale fara a avea rovinieta li se retine certificatul de inmatriculare al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire.

La achitarea tarifului de utilizare la punctele de lucru ale distribuitorilor, acestia vor elibera utilizatorului:

a) documentul fiscal care atesta plata sumelor incasate;

b) pentru fiecare vehicul in parte un document care contine urmatoarele informatii si care dovedeste corespondenta acestora cu cele inregistrate in baza de date a SIEGMR:

– datele de identificare ale punctului de lucru la care a fost achitat tariful;

– data si ora la care a fost incasat tariful de utilizare;

– seria unica a documentului;

– numarul de inmatriculare al vehiculului;

– numarul de identificare al vehiculului, in cazul achitarii tarifului pentru perioada de utilizare de 12 luni;

– tipul vehiculului, conform clasificarii prevazute in anexa nr. 1 la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002;

– anul, luna, ziua si ora de la care este valabila rovinieta;

– anul, luna, ziua expirarii valabilitatii rovinietei, conform perioadei de valabilitate solicitate de utilizator;

– nivelul tarifului in euro;

– nivelul tarifului in lei;

– cursul de schimb euro – leu;

Documentul va fi eliberat prin intermediul SIEGMCR, in doua exemplare identice, si va fi inregistrat automat in baza de date a acestuia.

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.