Băut și fără permis de conducere, condamnat pentru corupție

De multe ori, fără a se gândi la consecințele faptelor, unii cetățeni nu ezită să ofere sume de bani sau alte foloase funcționarilor publici, pentru a-și rezolva problemele personale. Cu toate că nu este necesar (și nici legal), unii consideră că așa este mai bine, să vină cu inițiativa de a da, pentru că așa se obișnuiește…

Robert Neacșu

Situațiile întâlnite în practică pornesc de la simple mărunțișuri și merg până la situații mai complicate, din care cu greu se mai poate scăpa. Adică sunt două situații distincte în care oferă bani: în mod benevol, neconstrâns de situație (o atenție, un ciubuc, acolo…) și alta, tot benevol, dar în contextul luării unor măsuri împotriva cetățeanului de către funcționarul public.

Când amenda este foarte mare sau când sancțiunea poate fi chiar închisoarea, atunci și interesul de a scăpa de acestea este direct proporțional.

Să ne gândim la un caz! Un șofer circulă pe drumurile publice băut la volan. Sau, ca să complicăm și mai mult scenariul, să spunem că nu avea nici permis de conducere. Acesta rulează pe străzi și străduțe, cu ochii încețoșați, încercând să descopere câteva repere mai clare, dar totul parcă se derulează la o viteză amețitoare. Și rulează, rulează, până când este descoperit în trafic de către agentul de la rutieră, care îl trage pe dreapta, având suspiciunea că este în neregulă ceva. Care poate fi urmarea?…

Caz real, nu doar teoretic

Din păcate, cazul prezentat nu este numai unul pur teoretic. El se regăsește în cazuistica Direcției Generale Anticorupție de mai multe ori.

Unul dintre ele s-a petrecut în preajma sărbătorilor de anul trecut, în noaptea de 19-20 decembrie 2018, când un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita – Postul de Poliție Căpâlnița s-a prezentat la sediul Serviciului Județean Anticorupție Harghita și a formulat un denunț împotriva unui cetățean, să îl numim R.G., din conținutul căruia rezulta că, în aceea noapte, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, l-a oprit în trafic pe acesta, care conducea un autovehicul deși nu poseda permis de conducere și se afla sub influența băuturilor alcoolice. În consecință, conform prevederilor legale, polițistul i-a întocmit dosar penal.

Cu ocazia opririi în trafic, R.G. i-a promis polițistului că îi poate oferi suma de 1.000 de lei pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv să nu-i mai întocmească dosarul penal. Doar o simplă promisiune.

Noaptea e un sfetnic bun, așa că persoana noastră a ținut cont de zicala românească din popor și, a doua zi dimineață, pe 20 decembrie 2018, a dublat suma promisă și l-a contactat pe polițist, spunându-i că este dispus să-i ofere suma de 2.000 de lei, pentru ca agentul de poliție să nu mai continue cercetările.

Având în vedere situația creată, ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Harghita, în baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul de caz, au desfășurat activitățile de urmărire penală ce se impuneau, pentru probarea faptelor.

Finalul…

R.G. a fost condamnat de magistrații Tribunalului Harghita pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, stabilind pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile.

Concluzia: Și darea de mită se pedepsește, cu închisoarea de la 2 la 7 ani, conform articolului 290 din Codul penal. Consumul de alcool poate produce victime în trafic, astfel încât, pe lângă cazul nefericit prezentat, există și o parte bună – nu au fost persoane rănite sau decedate. De această dată.

Direcția Generală Anticorupție reamintește pe această cale cititorilor revistei Ziua Cargo să fie vigilenți, documentați cu privire la lege și să fie alături de instituția noastră, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de corupție ce se pot manifesta, în orice moment, pe drumurile publice sau în afara acestora.

comisar-șef Robert NEACȘU

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.