BEST PRACTICES – BT Group, eficienta imbunatatita prin servicii de livrare programate

Continuam seria modelelor de buna practica preluate de Supply Chain Management Center de pe www.bestlog.org cu un exemplu privind contributia pe care bursele online de transport o pot aduce in cadrul parteneriatelor logistice de colaborare pe termen lung.

BT Group plc detine o retea de canale de deservire „programata” pentru depozitele companiei din Marea Britanie. Aceste transporturi sunt desfasurate cu vehicule proprii, utilizand in special semiremorci cu punte dubla (double decker), cu prelata, de 13,6 m. Ca operator in interes propriu, BT cauta sa maximizeze recuperarea costurilor in retea, taxandu-si furnizorii pentru ridicarea bunurilor achizitionate in termeni „ex-works” (asa numitul „pret la poarta fabricii”). Organizatia de supply chain a BT avea nevoie de o solutie pentru maximizarea utilizarii volumelor pe anumite culoare si pentru respectarea obligatiilor CSR privind minimizarea amprentei de carbon in cadrul diviziei sale de transport. Astfel, compania era in cautarea unei modalitati eficiente de promovare a miscarilor programate ale vehiculelor pe piata logistica, avand ca scop identificarea unor parteneri pentru impartirea capacitatii.

Programul de Responsabilitate Sociala BT este condus de:

– Nevoia unei cresteri economice sustenabile

– Nevoia extinderii implicarii in viata sociala la toate nivelele

– Nevoia de a face fata schimbarilor climatice

Proiectul este in linie cu cele trei dimensiuni ale practicii logistice sustenabile urmarite de bestLog. BT publica regulat KPI si obiective pentru programul CSR.

Aceste obiective sunt in conexiune cu toate zonele business-lui BT, inclusiv cu activitatea de transport. Studiul de caz arata contributia pe care bursele online de transport o pot aduce in cadrul parteneriatelor logistice de colaborare pe termen lung. Acestea pot duce la o reducere semnificativa a traficului de camioane si la imbunatatirea eficientei pentru toti cei implicati in acest business. Pe baza exemplului unui furnizor major de servicii logistice, sunt prezentate oportunitatile, provocarile si mecanismele folosirii unei burse de transport.

Solutia

Haulage Exchange este principala bursa de transport din Marea Britanie. Peste 2.000 de companii de transport utilizeaza aceasta bursa pentru a-si imparti capacitatile de transport disponibile si deplasarile vehiculelor la gol, castigand, prin urmare, venituri suplimentare. Bursa este total impartiala si opereaza pe baza de abonament – aceasta asigura faptul ca utilizatorii sunt dispusi sa incredinteze bursei informatiile lor comerciale sensibile. Majoritatea deplasarilor sunt pentru distante de peste 100 km si sunt in general FTL, desi volumul incarcaturilor partiale este in continua crestere. Peste 0,5 milioane de deplasari sunt „schimbate” anual intre membri. In vara anului 2008, s-a decis dezvoltarea unei noi sectiuni a bursei: „Curse regulate”. Bursele de transport s-au orientat in mod traditional pe piata „spot” sau ad-hoc – totusi, piata logistica britanica este condusa masiv de logistica contractata ce deserveste retele sofisticate de distributie, multe dintre acestea operand just-in-time. „Livrarile/cursele regulate” permit operatorilor profesionisti precum BT Group sa promoveze deplasarile programate de vehicule catre o audienta larga, compusa din profesionisti in transporturi si, prin urmare, sa castige numeroase beneficii. Procesul functioneaza dupa cum urmeaza:

– Clienti precum BT isi publica cursele regulate pe website-ul destinat schimburilor de marfuri, detaliind:

• locatii de pornire/sosire

• zilele de pornire

• timpii de pornire & sosire

• tipurile de vehicule, spatiul disponibil

• marfa corespunzatoare

• masele disponibile

– Sistemul accepta curse multiple pe zi, fiecare cu propriile detalii, daca este necesar.

– Cursele pot fi vizualizate de catre vizitatorii website-ului si de catre membrii bursei.

– Se realizeaza o interogare online in cadrul listei de deplasari – in acest stadiu nu se comunica identitatea titularului cursei.

– Daca titularul este multumit de interogare, valideaza cererea si demareaza negocierile contractuale – acestea se pot inregistra in sistem. Ca parte a procesului de validare, compania ce realizeaza interogarea accepta Termenii si Conditiile titularului cursei. Negocierea preturilor si a detaliilor contractuale se produce exclusiv intre cele doua parti, platforma fiind total neutra in aceasta zona.

– Odata publicate Cursele regulate, acestea atrag interogari multiple. Titularul cursei este capabil sa creeze o lista de distributie pentru fiecare Cursa regulata – aceasta ii permite actualizarea statusului zilnic al fiecarei deplasari fara alte introduceri manuale de date.

De aici reies numeroase beneficii pentru companiile care aleg aceasta solutie, printre care:

– Imbunatatirea utilizarii vehiculelor si a profitabilitatii corespunzatoare

– Comunicare imbunatatita cu noi parteneri comerciali

– Optimizarea comunicarii – atat interne cat si externe

– Reducerea amprentei de carbon printr-un mecanism de colaborare simplu si eficient

Provocari

Colaborarea de succes necesita:

– Disponibilitatea companiilor de a lucra impreuna

– Transparenta „oportunitatilor”

– Instructajul personalului

– Constientizarea publica – desi bursele de transport reprezinta un serviciu cu vechime pe piata de logistica, „Cursele regulate” reprezinta un nou concept.

BT a adoptat aceste practici.

Lectii invatate si factori de succes

Colaborarea eficienta in logistica depinde de mai multi factori:

– Disponibilitatea de colaborare cu alti parteneri comerciali si de „impartasire” a volumelor

– Flexibilitate rezonabila din partea ambelor parti – este imposibil sa existe corespondenta de 100% cu livrarile/cursele unei alte companii

– Dorinta de adoptare a unor noi practici de lucru

Se poate concluziona ca:

– Pentru operatorii de mici si mari dimensiuni, precum si pentru casele de expeditie, bursele de transport reprezinta un mijloc excelent de imbunatatire a utilizarii flotei si, prin urmare, de crestere a profitabilitatii.

– Bursele de transport contribuie, astfel, la reducerea volumului de trafic si la sustenabilitatea logisticii.

– Costul tranzactiilor poate fi minimizat prin implementarea unei interfete directe cu propriul sistem software al companiei, daca acest lucru este necesar.

Beneficii

Din punct de vedere economic

– Reducerea costurilor

– Venituri/cifra de afaceri mai ridicate.

Din punct de vedere al mediului

– Imbunatatirea utilizarii camioanelor, reducerea emisiilor poluante.

Din punct de vedere social

– Reducerea traficului de camioane pe drumurile publice, in timp.

Transferabilitate

Solutia poate fi transferata in toate tarile, indiferent de dimensiunile companiei – singura cerinta este aceea de a se programa cursele, iar „proprietarul” cursei sa fie dispus catre colaborare si suficient de flexibil pentru implementarea unor schimbari pe termen lung.

Limitari

Nu exista.

BT Group plc este unul dintre liderii mondiali in domeniul telecomunicatiilor, deservind clienti din Marea Britanie si din alte 170 de tari.

Adriana PALASAN

Managing Partner Supply Chain Management Center
www.esupplychain.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.