Best practices – Conceptul Volvo Logistics

STUDIU DE CAZ

Cai ferate europene – Linia Viking

Supply Chain Management Center continua si in 2011 seria exemplelor de succes preluate de pe www.bestlog.org. Primul studiu de caz preluat aduce in prim plan Volvo Logistics, castigatorul Marelui premiu pentru logistica si transport in anul 2009 la categoria „Inovatia anului – transport feroviar“.

Descrierea problemei

Volvo Logistics desfasurase mai multe incercari de lansare a unui concept intermodal intre Germania si Suedia. Aceste incercari au esuat din cauza unor probleme tehnice, dar si din cauza indisponibilitatii serviciilor, din cauza orarelor necorespunzatoare si din cauza unor lead time-uri si costuri logistice prea mari. In 2006, a fost lansat un proiect de identificare a unor noi solutii pentru reducerea costurilor de transport si a impactului asupra mediului, care a dus la crearea Liniei Viking. Proiectul a fost demarat in conditiile cresterii preturilor la combustibili, a accizelor si a taxelor rutiere si in conditiile generate de numarul redus de soferi si vehicule si a aspectelor privind mediul asociate emisiilor de CO2 si congestionarii traficului. Volvo Trucks, prin Volvo Logistics, si-a provocat transportatorii sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20% intre 2006 si 2010. Aceasta provocare a reprezentat un alt element in strategia Volvo Trucks, care tintea deja, printre altele, productia fara emisii de carbon, eficienta energetica, tehnologia pentru combustibili alternativi si reciclarea. Sistemul logistic Volvo avea la baza intermodalitatea, prin care diferite modalitati de transport sunt utilizate fie impreuna in aceeasi comanda, fie in paralel, independent. Facand asta, semnificatia modalitatilor respective si integrarea lor se utilizeaza in formarea celui mai eficient si sustenabil sistem total. Categoria principala a sistemului european include concepte feroviare, maritime si rutiere. Ultima componenta – conceptul feroviar – a fost introdusa in toamna lui 2008 pentru a scadea si mai mult costurile de transport si impactul operatiunilor Volvo Logistics asupra mediului. Totusi, transportul feroviar singur nu era suficient, numai o combinatie intre transportul rutier si feroviar ar fi putut sa ofere mixul necesar. Numele noului concept intermodal a fost Linia Viking.

 

Solutia

In 2006, Volvo Logistics a inceput un nou proiect pentru dezvoltarea unui sistem feroviar european care sa conecteze locatiile de productie ale grupului Volvo cu principalele centre comerciale. Sistemul feroviar urma sa formeze fundatia aprovizionarii viitoare cu materiale iar primul pas era dezvoltarea unei solutii feroviare intre Hanovra si Gothenburg. Cel de-al doilea pas era conectarea cu puncte precum Kornwestheim si Ingolstadt si transformarea locatiei din Hanovra intr-un punct nodal al diferitelor rute ale materialelor pentru optimizarea supply chain-ului din punct de vedere economic si ecologic. Utilizarea extensiva a Automotive RailNet urma sa garanteze prioritatea trenurilor Volvo pentru mentinerea lead time-urilor reduse. La initierea proiectului, principalul generator a fost eficienta costurilor, insa, in timp, eficienta din punct de vedere al mediului a devenit la fel de importanta. Obiectivul era obtinerea unui lead time maxim de 48 de ore de la preluare pana la livrare. Rutele atractive si orarele stabile erau necesare pentru obtinerea obiectivelor de lead time. Echipamentele inovatoare si adaptate pietei erau necesare pentru crearea unui cadru eficient din punct de vedere al costurilor pentru transportul semiremorcilor prin reteaua feroviara. Acest nou echipament putea sa incarce semiremorci Standard, Megatrailere, containere de 20 si 40 de picioare si semiremorci de 7,82 si 13,6 m lungime. Volvo Logistics a decis sa utilizeze semiremorci Mega, care puteau fi folosite atat pentru vagoane cat si pentru camioane. Era important sa existe solutii flexibile prin faptul ca linia feroviara era mult mai predispusa la intreruperi. Transportul rutier poate fi rerutat cu usurinta, insa un accident feroviar poate cauza intreruperi lungi. Intr-o situatie de acest gen, toate semiremorcile transportate feroviar puteau fi cuplate si transferate in sistemul rutier. In acest context, au fost incheiate contracte cu carausii ce dispuneau de capacitati mari, pentru a se dispune de o solutie de rezerva in situatii limita. Obiectivul principal al Liniei Viking era reducerea impactului asupra mediului si reducerea costurilor de transport, mentinandu-se, in acelasi timp, lead time-uri reduse. Utilizand aceasta solutie intermodala, emisiile de CO2 erau reduse cu 63%. Initial circa 35-40% din volume erau transportate pe cale feroviara. Conceptia generala era ca pe cale feroviara lead timeurile cresc. Nu si in cazul Liniei Viking. De fapt, lead time-ul era mai redus cu 12 ore pe anumite rute. Daca proiectul functiona conform previziunilor, volumele si lead time-urile urmau sa arate si mai bine.

Provocari

Provocarea 1: Minimizarea aspectelor privind costurile si impactul asupra mediului.

Provocarea 2: intampinarea asteptarilor clientilor privind calitatea, lead time-urile si precizia livrarilor.

Provocarea 3: Identificarea de carausi dispusi la investitii in echipamente de transport (capete de tractor si platforme) si in dezvoltarea conceptului.

Provocarea 4: Depasirea aspectelor privind capacitatea si infrastructura terminalelor rutiere/feroviare.

Provocarea 5: Atingerea unor volume care sa justifice cadrul implementat.

Provocarea 6: Sistem feroviar care sa tina pasul cu cererea in continua crestere.

Provocarea 7: Integrarea tuturor partenerilor in sistemul proiectat.

Provocarea 8: Asigurarea unor solutii de rezerva in cazul intreruperilor.

Factori de succes

Cel mai important factor care a facut posibil proiectul Linia Viking a fost sustinerea prin implicarea directa a managementului superior. Multumita acestui suport, proiectul a beneficiat de toate instrumentele necesare pentru lansarea cu succes a Liniei Viking. Un alt factor de succes in cadrul intermodal a fost avansul tehnologic in proiectarea vagoanelor si semiremorcilor. Initial, a fost mai dificil sa se creeze solutii noi logistice sustenabile prin combinarea a doua modalitati traditionale de transport deoarece impactul practic al manipularii le-ar fi facut ineficiente si costisitoare. Experienta castigata de-a lungul anilor in sfera transportului feroviar a servit la obtinerea succesului in proiectul Linia Viking. Volvo opera transporturi feroviare intre Suedia si Belgia inca din 1981. Procesul de productie complex implica antrenarea mai multor componente ale supply chainului si, astfel, cunostintele si experienta au fost esentiale in atingerea succesului.

Beneficii

Din punct de vedere economic – Sporirea utilizarii unitatilor de incarcare si a volumelor unitatilor per transport si reducerea numarului de vehicule necesare. In plus, este mai economic sa se utilizeze trenuri, astfel, costul de transport scade. – La finalul implementarii, costurile de transport au scazut cu circa 5%. – Sporirea vechilor servicii si introducerea de noi servicii economice cu lead time-uri mai reduse.

Din punct de vedere al mediului – Progresul tehnologic in proiectarea vagoanelor si semiremorcilor a facut posibila crearea unor solutii logistice sustenabile prin combinarea a doua modalitati traditionale de transport – Mai putine camioane pe drumuri si mai putina poluare fonica. – Schimb intre unitati rutiere si feroviare de circa 16.000 de camioane pe an. – Reducerea consumului de combustibil cu 3.473 milioane de litri pe an. – Reducerea emisiilor de CO2 cu 63% (-15.202 tone).

Din punct de vedere social – Reducerea serviciilor rutiere pe distante lungi ajuta la ameliorarea problemelor generate de lipsa soferilor. In acelasi timp, soferii vor trebui sa munceasca mai putin pe trasee lungi, astfel conditiile sociale au fost imbunatatite, acestia fiind capabili sa lucreze mai aproape de casele lor si de familiile lor. Stabilirea unui terminal intermodal in Gothenburg a generat noi locuri de munca. Linia Viking din Hanovra a intarit pozitia terminalului intermodal, a asigurat stabilitatea locurilor de munca, in special in regiune. Mai putine camioane pe drumuri au dus la micsorarea numarului de accidente.

 

Transferabilitate

In functie de cerintele pentru lead time-uri si flexibilitate, solutia este aplicabila in multe tipuri de organizatii.

Limitari

In anumite cazuri, solutia nu este fezabila din cauza faptului ca se utilizeaza la scara mai larga caile feroviare iar acestea au o capacitate limitata. Poate fi greu sa se identifice capacitati de transport pe cai feroviare. O alta limitare este aceea ca este foarte greu sa se identifice locatii pentru depozitarea temporara a semiremorcilor in terminalele din Germania. In Gothenburg, exista, de asemenea, problema capacitatii limitate in terminale, fapt care a determinat Volvo Logistics sa-si construiasca propriul terminal.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje

– Reducerea impactului asupra mediului

– Reducerea costurilor de transport

– Reducerea lead time-urilor

Dezavantaje majore:

– Reducerea flexibilitatii (rute si timpi)

– Vulnerabilitate la perturbatii

– Costuri fixe si nevoia unor solutii alternative

 

Lectii invatate

– Capacitatile trebuie sa fie disponibile in toate modalitatile de transport implicate.

– Colaborarea stransa intre toti partenerii este esentiala.

– Pentru aceasta solutie corespunzatoare este necesara o infrastructura corespunzatoare.

– Echipamentele costisitoare duc la scaderea competitivitatii pe termen scurt si pericliteaza sustenabilitatea business-ului.

 

Adriana PALASAN

Managing Partner Supply Chain Management Center

www.esupplychain.eu


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.