Bilanţ RAR pe 2015: Peste jumătate din maşinile controlate, în neregulă

registrul auto roman, rarInspectorii Registrului Auto Român (RAR) au depistat anul trecut în neregulă mai mult de jumătate din cele 81.702 autovehicule controlate în trafic la nivel naţional.

Astfel, din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 53,85% (43.995) au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar 32.694 au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere.

Concret, inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate.

Totodată, inspectorii RAR au descoperit că 5,55% (4.535) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații, una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele RAR.

2.332 autovehicule au fost depistate în trafic cu dovada de efectuare a ITP expirată sau falsă

De asemenea, 2.332 au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false). Analiza emisiilor poluante s-a făcut la 17.962 dintre autovehiculele oprite, fiind constatată depășirea nivelului maxim admis la 4.856 dintre ele (27,03%).

Cât priveşte vechimea, aproximativ 27% dintre autovehicule au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani. „Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28,47% la cele mai noi de 3 ani”, precizează RAR.

772 de permise şi 22.817 certificate ridicate

În urma controalelor mixte desfășurate de inspectorii RAR și Poliția Rutieră, au fost aplicate 29.864 sancțiuni, au fost reținute 772 de permise de conducere și 22.817 de certificate de înmatriculare și au fost imobilizate 180 de autovehicule.

„Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice. Această măsură a fost luată în cazul a 73 dintre vehiculele verificate”, informează RAR.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

„Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, a declarat şeful RAR.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.