BISERICA DIN LEMN DIN SATUL URȘI: Premiu European pentru Conservare

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, la sfârșitul lunii mai, câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, trofee ale UE pentru patrimoniul cultural, finanțate prin programul Europa Creativă. În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului merge către 24 de realizări exemplare din 18 țări europene. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, proiect laureat la categoria „Conservare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Conform documentului citat, câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente, compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile evidențiază și diseminează excelența în domeniul patrimoniului și cele mai bune practici, încurajează schimbul transfrontalier de cunoștințe și conectează părțile interesate de patrimoniu în cadrul unor rețele mai largi. Premiile aduc beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare ulterioară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, programul de premiere încurajează o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni.

„Susținătorii și pasionații de patrimoniu din întreaga lume sunt acum încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online, pentru a decide către cine va merge Premiul Publicului din acest an. Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. Cu această ocazie vor fi prezentați publicului și laureații Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 de euro”, se mai arată în comunicatul CE.

La un pas de prăbușire…

Biserica din lemn din satul Urși, având ca hram Bunavestire și Arhanghelul Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. Deși a supraviețuit unui incendiu, în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce exterioare, biserica a fost, ulterior, abandonată, în urma construcției unei noi biserici în sat.

La redescoperirea sa, în 2007, biserica se afla într-o stare deplorabilă, fără fundație și riscând să se prăbușească, iar acoperișul și șindrilă avea nevoie de reparații urgente. Frescele, pictate în stil post-bizantin cu influențe occidentale, având o incontestabilă valoare artistică, se aflau într-un grad avansat de degradare.

În 2009, biserica a fost inclusă în „Programul celor 60 de biserici din lemn” din țara noastră, de către Fundația Pro Patrimonio și, ulterior, în 2014, nominalizată în programul celor 7 cele mai în pericol biserici.

Operațiunile de restaurare

Între 2009 și 2020, au fost efectuate operațiuni de restaurare în fiecare vară, ca urmare a eforturilor de colectare de fonduri din anul anterior fiecărei operațiuni. Juriul concursului european a apreciat calitatea acestor restaurări: „Este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și de monument în pericol care a fost restaurat în completă conformitate cu principiile de conservare, prin examinarea atentă a elementelor originale și reintegrarea lor, atunci când este posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un punct central al acestui proiect, fiind plantați copaci pentru a asigura materiale pentru restaurări viitoare.”

Principalii parteneri implicați au fost Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară IRASM, Camera Națională a Arhitecților din România, Asociația 37 și Biserica Ortodoxă Română. Finanțarea a fost asigurată de către Fundația Internațională pentru Muzică și Artă, Fondul Mondial pentru Monumente, Trustul Headley, Holcim România, surse de finanțare publică online (crowdfunding), donatori privați și Institutul Băncii Europene de Investiții.

Localnicii au contribuit și ei, cu muncă voluntară, cazare, mâncare, acces la electricitate și transport, alături de voluntarii români și internaționali care au participat la restaurări.

Situl a fost deschis, funcționând și ca spațiu educațional, pentru a crește gradul de conștientizare în legătură cu valoarea bisericii, a tehnicilor de construcție a structurilor din lemn, tehnica frescelor și conținutul iconografiei murale, precum și a icoanelor și iconostaselor.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

foto: Camil Iamandescu, Mihai Bodea, Thomas Laschon, Pro Patrimonio

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.