Într-o lume aflată în plină schimbare digitală și tehnologică, problema digitalizării în sectorul logisticii transportului rutier de mărfuri a devenit un subiect inevitabil. Blockchain a apărut în același timp cu bitcoin și a fost catalizatorul creării sale. La început, era, de fapt, un registru descentralizat, iar cei care participau la menținerea acestuia erau recompensați cu bitcoini.
Blockchain este, în primul rând, o tehnică de stocare și transmitere a informațiilor care creează înregistrări fiabile ale tranzacțiilor, ce nu pot fi falsificate. Blockchain se distinge prin capacitatea de a garanta securitatea și integritatea datelor schimbate între diverșii actori, dintr-un anumit sector. Fiecare tranzacție este validată de rețeaua în cauză, înainte de a fi adăugată la blocul înlănțuit, de unde și denumirea de „blockchain”, garantând gestionarea fiabilă a informațiilor care trec prin el.
Deși blockchain a fost creat, inițial, pentru a răspunde nevoilor criptomonedelor, această inovație s-a răspândit pe scară largă, în multe alte sectoare, inclusiv în domeniile bancar, al asigurărilor și al logisticii.
În anii următori, și alte sectoare vor putea exploata utilizarea blockchain, inclusiv sănătatea, aeronautica, bunurile de lux și imobiliarele.
Acestea fiind spuse, care sunt avantajele acestei tehnologii pentru transportul de marfă?
În domeniul transportului rutier de mărfuri, necesitatea de a trece la digital a devenit evidentă, odată cu apariția COVID-19. Pandemia subliniază importanța dematerializării, inclusiv CMR-ul electronic și titlurile de creanță transferabile. Aceste instrumente sunt introduse treptat, pentru a promova digitalizarea comerțului mondial, și vor duce la schimbări în ceea ce privește conosamentele.
Zilele documentelor pe hârtie vor lua sfârșit, în curând.

În prezent, ciclul de transport rutier se bazează pe o multitudine de schimburi de informații și documente pe hârtie, din momentul plasării unei comenzi, până la livrarea efectivă a mărfurilor.
Transportul de mărfuri nu se referă doar la produsele care părăsesc o întreprindere, pentru a ajunge la un client final, ci cuprinde întregul flux fizic al lanțului logistic, din momentul în care produsele sunt preluate de la furnizorul inițial, până la livrarea către destinatarul final, precum și gestionarea oricăror retururi ulterioare livrării. Acest ciclu este, de obicei, încetinit de numărul mare de părți implicate și de complexitatea și volumul documentelor pe suport de hârtie care trebuie prelucrate.
Lista părților implicate este lungă: transportatori, șoferi de camion, expeditori, băncile, companiile de asigurări, autoritățile de supraveghere/de control, clienți. În mod tradițional, informațiile și documentele sunt comunicate de la un punct la altul, fără o viziune de ansamblu pentru părțile interesate. Prin definiție, acest circuit este dificil de penetrat, făcând informațiile greu accesibile și nesigure.
Avantajul blockchain în lumea transporturilor este că reprezintă o tehnologie colaborativă, care permite tuturor actorilor din lanțul de transport să comunice între ei, pentru o gestionare optimă a operațiunilor de transport.
Tehnologia blockchain face posibilă crearea unui registru comun de date, sigure și fiabile, accesibile tuturor părților interesate.
Iată câteva exemple concrete ale contribuției blockchain, în transportul de marfă.
Economie de timp și o gestiune optimă a flotei
Cu ajutorul sistemului blockchain, este, acum, posibil să se cunoască locația exactă a produselor, să se urmărească traseul acestora și să se detecteze disfuncționalitățile (întârzieri, pierderi, furturi, erori de expediere).
Expeditorii, destinatarii și transportatorii sunt informați, în timp real, în fiecare etapă a procesului de transport, astfel încât pot colabora mai strâns. Geolocalizarea va permite o livrare mai precisă a mărfurilor și desfășurarea, la fața locului, a echipelor necesare pentru o descărcare mai eficientă, eliminând, în același timp, administrarea documentelor pe hârtie, care consumă mult timp și care vor fi centralizate în sistemul blockchain.
În concluzie: prin utilizarea blockchain pentru urmărirea în timp real și întreținerea predictivă, companiile pot îmbunătăți gestionarea flotei și optimiza rutele, reducând, astfel, costurile de exploatare.
De exemplu, în cazul deteriorării bunurilor, va fi posibilă înregistrarea prin simple fotografii, care vor fi transmise imediat operatorilor de transport și înregistrate în sistemul blockchain. Acest lucru va permite atribuirea responsabilității fiecărei părți, evitând, astfel, litigiile ulterioare și garantând fiabilitatea informațiilor transmise diferitelor părți implicate în sistemul blockchain.
Fiabilitatea și autenticitatea informațiilor transmise
Datorită sistemului blockchain, conducătorii auto controlați și angajatorii acestora vor putea furniza dovada autenticității tuturor documentelor furnizate, în cazul unui control efectuat de autoritățile competente, în formă dematerializată: copii conforme ale licențelor comunitare, documente referitoare la dreptul de întoarcere al conducătorilor auto, schimburi de informații între conducători auto și dispeceri, în general toate documentele pe care legea le impune.
În activitatea de avocat, apar adesea situații în care autoritățile de control și instanțele pun la îndoială fiabilitatea documentelor transmise pentru inspecție.
De exemplu, informațiile privind dreptul conducătorului auto de a se întoarce la fiecare patru săptămâni, așa cum prevede articolul 8, 8a din Regulamentul 561/2006. Reamintim că, în cazul unei inspecții, angajatorii trebuie să documenteze respectarea obligației lor de a organiza, în mod proactiv, întoarcerea șoferilor la fiecare patru săptămâni de la începerea detașării lor.
Prin transmiterea notificărilor scrise trimise angajatului, prin intermediul sistemului securizat blockchain, și colectarea răspunsului scris al conducătorului auto pe aceeași platformă, autoritățile de control și instanțele nu vor putea pune la îndoială fiabilitatea documentelor și a schimburilor în cauză, de exemplu datele la care documentele au fost emise de angajator și semnate de angajați.
Furnizând dovada că aceste documente și schimburi au avut loc, prin intermediul unui sistem care încorporează blockchain, nu se mai poate pune problema autenticității lor.
În altă ordine de idei, dar tot în legătură cu securitatea, se solicită, din ce în ce mai des, asistență pentru transportatorii rutieri și clientul acestora, în caz de furt de bunuri, de remorci, transport de bunuri furate, valoarea bunurilor în cauză fiind uriașă.
Natura imuabilă a blockchain-ului și a informațiilor și documentelor care trec prin acesta poate contribui la securizarea tranzacțiilor, la prevenirea fraudei și la garantarea autenticității produselor, de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Reducerea costurilor
Sectorul transporturilor se bazează, încă, în mare măsură, pe verificarea manuală, pe hârtie, a documentelor. Dacă un document lipsește la vamă, mărfurile pot fi reținute pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce duce la pierderi de timp, formalități suplimentare și costuri de transport mai mari.
Blockchain contribuie la reducerea costurilor prin eliminarea necesității așa-numitelor părți terțe de încredere – „actori de încredere”, al căror rol este de a valida conformitatea unui anumit număr de documente, deoarece sistemul blockchain poate autentifica, el însuși, documentele în cauză, fără intervenția unei părți terțe. Folosind blockchain, nu este nevoie de un organism independent, care să certifice datele, deoarece acestea sunt certificate, automat, de sistem.
Tranziție
Acest set de instrumente are alte două funcții:
- Blockchain-ul este suportul contractelor inteligente „smart contracts”, pentru executarea automată a contractelor și a plăților.
- Blockchain-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a crea token-uri, care au o funcție comparabilă cu cea a banilor sau a titlurilor financiare.
Aceste funcții pot fi utilizate în sectoarele de logistică și transport rutier.
Datorită contractelor inteligente, va fi posibilă optimizarea plăților, de îndată ce bunurile sunt primite.
Exemplu: În cazul scrisorii de trăsură electronice, odată ce am validat faptul că livrarea este în stare bună, prin autentificarea și transmiterea semnăturii tuturor părților implicate, putem avea în vedere un contract inteligent, care declanșează facturarea operațiunii și monitorizarea plății.
Iată un alt exemplu în care internetul obiectelor conectate este util, în combinație cu blockchain: apare un litigiu din cauză că paleții au lovit camionul, pentru că mărfurile au fost fixate incorect, sau din cauza tracker-ului, care nu se afla în locul potrivit, atunci când containerul s-a deschis.
Obiectul conectat va detecta impactul într-un anumit loc și la o anumită oră, făcând posibilă urmărirea lanțului de responsabilitate.
Dosarele de daună pot fi automatizate într-o mai mare măsură.
În Franța, celelalte funcționalități blockchain sunt deja implementate de operatorii de transport, împreună cu inteligența artificială și internetul obiectelor conectate. Companiile franceze de transport de tip nou se pregătesc să își finanțeze proiectele prin emiterea de jetoane TOKEN, un fel de finanțare participativă. În Franța, toți actorii importanți din sectorul de transport au integrat deja un sistem blockchain, sau intenționează să facă acest lucru.
Informații autentice
Blockhain garantează autenticitatea informațiilor privind originea produselor și condițiile de producție.
Întregul lanț agroalimentar, precum și sectoarele auto și aviatic, utilizează pe scară largă blockchain, ca parte a lanțului de aprovizionare. În sectorul agroalimentar, permite consumatorilor să știe de unde provine un produs. În industriile auto și de aviație, producătorii doresc să fie siguri că produsele fabricate de furnizori nu sunt contrafăcute și că furnizorii și subcontractanții respectă standardele de calitate. În acest sens, blockchain face posibilă reducerea fraudei.
Este esențial ca lanțul de transport să fie inclus în această trasabilitate a produsului, deoarece distribuitorul final dorește să poată asigura consumatorii că produsele pot fi urmărite, inclusiv prin condiții de transport transparente.
1/ IoT, 2/ blockchain și 3/ Inteligenta artificială este combinația câștigătoare.
– IOT (în engleza the Internet of Things), internetul obiectelor conectate, oferă resurse de informații prețioase.
– Blockchain va certifica și va oferi încredere și valoare datelor listate.
– Inteligența artificială va procesa această valoare.
În concluzie…
Blockchain poate genera creșteri considerabile de productivitate, pentru operatorii de transport, și le poate menține competitivitatea.
Darwin a spus că „speciile care supraviețuiesc (…) sunt cele care se adaptează cel mai bine la schimbare”. În această lume a schimbărilor digitale și tehnologice rapide, credem că este vital pentru operatorii de transport să investească în soluții bazate pe blockchain.
Unele companii de transport sau logistică își construiesc propria rețea blockchain, în timp ce altele se conectează la o rețea blockchain existentă și fiabilă.
Totul este posibil, nu există o soluție unică.
Prin urmare, este recomandabil să se apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru a alege soluția cea mai potrivită pentru nevoile fiecărui transportator și a întocmi documentația contractuală aplicabilă pentru transportatorii care decid să utilizeze propriul lor instrument integrat.
Într-un mediu digital în continuă evoluție, în care trasabilitatea și securitatea produselor/mărfurilor transportate sunt primordiale, sfatul nostru este ca operatorii logistici și de transport să anticipeze aceste aspecte și să nu aștepte ca acestea să le fie impuse, de diferitele lor contacte.
Smaranda RUGINĂ
avocat în Baroul Paris și partener UNTRR
Dominique LEGEAIS
avocat și profesor asociat, specializat în drept bancar