Bode pledează pentru măsuri urgente de sprijin din partea UE

Ministrul român al Transporturilor, Lucian Bode, a solicitat, la a doua videoconferință informală cu omologii săi din Uniunea Europeană, pe tema implicațiilor noului coronavirus (SARS CoV-2) asupra domeniului transporturilor, fonduri suplimentare pentru acest sector, altele decât cele aferente politicii de coeziune.

La videoconferința informală au participat și miniștrii din Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein (membrii AELS) cu responsabilități în domeniul transporturilor, precum și comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Au fost evaluate măsurile luate, până în prezent, pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19 pentru sectorul transporturilor. Pe baza noilor provocări apărute, în urma analizei, s-au propus măsuri suplimentare, atât de necesare la nivel UE/AELS, pentru reducerea impactului negativ al crizei asupra sectorului transport. De asemenea, miniștrii Transporturilor au discutat despre modul de coordonare a relaxării măsurilor existente, în acest moment, în cadrul strategiei de ieșire din această situație. Dezbaterea s-a desfășurat în contextul în care Comisia Europeană va prezenta, în perioada imediat următoare, liniile directoare privind reluarea activității.

Culoarele verzi, măsură „crucială”

Ministrul Lucian Bode a supus atenției colegilor săi din UE și problema transportului rutier internațional de persoane, crearea unor coridoare de tranzit pentru Austria și Ungaria, dar și asigurarea unor măsuri unitare de siguranță și securitate. „În primul rând, țin să mulțumesc statelor membre care au înțeles și au aplicat recomandările privind implementarea culoarelor verzi pentru transportul de marfă la nivel european, agreate în cadrul ultimei întâlniri. Consider că această măsură a fost crucială pentru economia Europei și pentru asigurarea circuitelor de aprovizionare cu mărfuri esențiale. Apreciem măsurile luate, până acum, la nivelul UE, dar consider că trebuie susținut, în continuare, sectorul de transport și prin finanțarea din fonduri suplimentare, altele decât cele aferente politicii de coeziune. E nevoie de soluții legislative, la nivel european, adaptate la noile realități socio-economice, generate de această pandemie, pentru diminuarea substanțială a sarcinilor administrative și financiare ale întreprinderilor din domeniul transporturilor”, a spus Lucian Bode.

Transporturile de marfă, rol decisiv în menținerea pieței interne

În ultimele două luni, sectorul european al transporturilor și-a confirmat rolul decisiv în păstrarea pieței interne, asigurându-se că toate mărfurile, inclusiv livrările medicale esențiale, continuă să circule către cetățenii europeni, în timpul pandemiei COVID-19. Având în vedere importanța unui sector european de transport care să funcționeze bine, „trebuie conștientizate consecințele economice ale crizei asupra acestui sector și continuate măsurile de gestionare a provocărilor viitoare într-un mod coordonat, în timp util și bine organizat”, a insistat ministrul român al Transporturilor.

Prima videoconferință informală la nivel înalt a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană a avut loc în 18 martie, dar, ulterior, președinția croată a decis să organizeze o a doua reuniune online, pentru a discuta punerea în aplicare a noilor măsuri COVID-19 în sectorul transporturilor, necesitatea unor măsuri urgente suplimentare, pentru gestionarea situației actuale și a planurilor și posibilităților de coordonare în ceea ce privește relaxarea măsurilor după terminarea crizei.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Trebuie să acționăm de urgență, într-o manieră coordonată și transparentă, pentru stabilirea unui pachet substanțial de măsuri de sprijin economic și financiar din partea UE, pentru tot ce înseamnă sectorul transporturilor, atât pe termen scurt, pentru diminuarea imediată a impactului negativ al crizei, dar și pe termen mediu.”

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.