Bugetul PMB pe 2019, de 1,4 miliarde de euro

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2019, în sumă de 1,4 miliarde de euro (6,7 miliarde de lei), dintre care peste 370 de milioane de euro au fost alocați infrastructurii, modernizării transportului în comun și reabilitării arterelor de circulație.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va continua anul acesta modernizarea flotei Societății de Transport București (STB). Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi contractate anul trecut, municipalitatea va achiziționa 430 de mijloace de transport noi – și aceasta doar într-o primă etapă! Dintre acestea 100 vor fi troleibuze, 100 – tramvaie, 130 – autobuze hibrid și 100 – autobuze electrice.

O singură ofertă pentru troleibuze

La licitația lansată, în februarie, de Primăria Capitalei, pentru achiziționarea a 100 de troleibuze noi (12 m), s-a înscris un singur ofertant: Asocierea dintre Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat (Turcia) și Sileo (Germania). Oferta a intrat în analiza comisiei de evaluare, care va stabili dacă sunt îndeplinite toate cerințele.

Valoarea estimată a achiziției este de aproape 214,5 milioane de lei, fără TVA. „Finanțarea provine din fonduri nerambursabile, Municipiul București având încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în acest scop, contractul de finanțare 39/28.12.2018, care vizează achiziționarea a 100 de troleibuze și a 130 de autobuze hibride. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 488 de milioane de lei, din care 340 de milioane de lei fonduri nerambursabile”, a precizat Gabriela Firea.

Licitație pentru 100 de tramvaie

O altă procedură, care vizează achiziționarea a 100 de tramvaie moderne, se află, de asemenea, în evaluare la nivelul Primăriei Capitalei. Ofertele au fost depuse, în luna martie, de două companii – Astra Vagoane Călători și Durmazlar Makine San ve Tic. Valoarea estimată a contractului este de 845,68 milioane de lei (180 de milioane de euro). Noile tramvaie, cu echipamentele necesare îmbunătățirii transportului public de călători, vor fi introduse pe traseele 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Achiziția face obiectul a 8 proiecte, pentru care s-a solicitat finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Două contracte de finanțare au fost deja semnate, iar, în perioada imediat următoare, vor fi semnate și celelalte șase.

230 de autobuze ecologice

Primăria Capitalei a lansat și două proceduri de achiziție a 130 de autobuze hibride și 100 de autobuze electrice. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este de 7 mai, respectiv 27 mai.

„Referitor la cele 100 de autobuze electrice, acestea fac obiectul a 4 proiecte pentru care s-a solicitat, de asemenea, finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a precizat primarul general Gabriela Firea.

22 de milioane de euro pentru infrastructura rutieră

Tot la capitolul transporturi, bugetul prevede peste 22 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea arterelor de circulație, a podurilor și pasajelor, dar și pentru modernizarea sistemului de semaforizare și de siguranța traficului. Fonduri au fost alocate și pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură: penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – Nodul Virtuții, supralărgirea Fabricii de Glucoză, străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, modernizarea Pieței Eroii Revoluției și a pasajului pietonal, precum și reabilitarea sistemului rutier și a liniilor de tramvai pe Bulevardul Aerogării, cu finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5. De asemenea, vor demara lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Printre investițiile noi ce vor fi începute anul acesta, se numără Penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgirea Bd. Ghencea, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecția Vitan Bârzești Etapa a II-a, Pasajul D-na Ghica, Nod Avionului – Închidere Inel Median.

60 de milioane de euro pentru investiții

Direcția Generală de Investiții a primit 60 de milioane de euro. Proiecte în derulare sunt: modernizarea Patinoarului Flamaropol, a imobilului de pe Regina Elisabeta, nr. 29-31, restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, achiziția a 177 apartamente pentru cadre medicale. De asemenea, se află în execuție șase săli de sport în Sectorul 3, iar, pentru alte cinci, din Sectorul 6, proiectele tehnice sunt în faza de finalizare.

Printre proiectele noi se numără 17 policlinici, 4 grădinițe, 5 after-school-uri, precum și realizarea studiului de fezabilitate și PUZ-ul pentru viitoarea Sală Multifuncțională din incinta complexului Sportiv „Lia Manoliu”. Totodată, vor fi modernizate Teatrul Mic, Teatrul foarte Mic, Teatrul Bulandra și Centrul Cultural Lumina.

38 de milioane de euro pentru consolidări

Primăria Capitalei are alocate, în acest an, și 38 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, program care include, în prezent, 195 de clădiri, din totalul celor 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. CGMB a aprobat trei noi proiecte de expropriere, pentru a putea începe lucrările. Este vorba despre două imobile din Centrul Vechi, de pe strada Franceză nr. 36 și nr. 14 (unde s-a născut Iulia Hașdeu), care sunt monumente istorice și se află într-un stadiu avansat de degradare, și de Hanul Solacolu – în prag de prăbușire.

„Sume importante sunt necesare și pentru continuarea achiziției de pe piața liberă a cel puțin 100 de apartamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate”, a declarat Gabriela Firea.

85 de milioane de euro pentru sănătate

Pentru domeniul sănătății, Primăria Municipiului București va beneficia de peste 85 de milioane de euro, bani destinați atât investițiilor în continuare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea municipalității. „Fonduri consistente au fost alocate continuării proiectelor de modernizare și dotare a cabinetelor din rețeaua de medicină școlară, precum și a proiectelor și programelor derulate de Administrația Spitalelor. De asemenea, Primăria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcții complementare, Centru de Excelență, Campus Universitar”, a precizat Gabriela Firea.

În ceea ce privește asistența socială, bugetul Capitalei prevede un buget total de aproximativ 128 de milioane de euro.

Parcare subterană în zona Decebal

Lucrările la parcarea subterană de la Bd. Decebal din Sectorul 3, București, ce va avea 718 locuri, dintre care 30 vor fi destinate persoanelor cu dizabilități, au început de o lună. A fost necesară închiderea circulației pe trei benzi de pe tronsonul cuprins între Piața Hurmuzachi (fostă Piața Muncii) și str. Dristorului. 

Accesul auto în parcaj și ieșirea din acesta se vor realiza din ambele sensuri ale Bd. Decebal, prin intermediul a două rampe de acces principale, cu câte două sensuri fiecare (unul de intrare și unul de ieșire).

Impozitele și taxele locale, majorate

CGMB a majorat impozitele și taxele locale pentru anul 2020 cu 4,6%, reprezentând rata inflației pe anul trecut. La apartamente, case și terenuri, impozitul va crește corespunzător acestui procent, iar autoturismele cu capacitate cilindrică între 1.601-2.000 cmc inclusiv vor fi impozitate cu 19 lei/200 cmc, cele între 2.001-2.600 cmc inclusiv, cu 76 lei/200 cmc, cele între 2.601-3.000 cmc, cu 153 lei/200 cmc, iar cele de peste 3.001 cmc, cu 308 lei/200 cmc. Pentru autobuze, autocare, microbuze, impozitul va fi 25 lei/200 cmc.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.