Buldoexcavatoare – Gama complexa

Buldoexcavatoarele au castigat mult teren in ultimii ani in fata utilajelor dedicate. Acestea se remarca prin capacitatea lor de a indeplini cu succes atat sarcinile unui buldozer cat si pe cele ale unui excavator.

Cum segmentul acestora s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, nu puteau fi trecute cu vederea nici pe piata romaneasca, unde acest tip de utilaj a fost primit si asimilat foarte bine, cel putin in perioada dinainte de criza financiara, cand aceasta ramura crestea in vanzari de la an la an, intr-un ritm alert.

Komatsu

Buldoexcavatoarele Komatsu sunt proiectate sa asigure un nivel ridicat de performanta chiar si in conditii grele de lucru, remarcandu-se prin forte de rupere mari, mari adancimi de sapare, motoare puternice cu emisii scazute de noxe si consum mic de combustibil. Aceste utilaje se folosesc in special pentru lucrari de interventie la conductele de apa, canalizare, gaz sau cabluri electrice, dar pot fi folosite si pentru saparea de fundatii de vile sau pentru lucrari de intretinere. Asiaticii ofera patru modele, cu o putere de 99,2 CP, o greutate operationala cuprinsa intre 7.460 si 8.150 kg, adancimea maxima de sapare fiind de 6.055 sau 6.465 mm, viteza maxima de deplasare este de 40 km/h, capacitatea de ridicare la inaltime maxima este de 3.900 kg, iar capacitatea cupei de 1,03 mc.

New Holland

Constructorul italian New Holland are si el in oferta patru modele de buldoexcavatoare, cu puteri de 98 sau 111 CP, cu o greutate operationala ce porneste de la 7.960 kg si care poate ajunge pana la 9.100 kg. Transmisia poate fi de tip Powershuttle pentru primele doua modele, B90B si B100B, pentru B110B optional se poate monta Powershift, iar pentru varful de gama, B115B, Powershift-ul se regaseste in dotarea standard.

Case

Case este producatorul care a introdus in dotarea utilajului cupa multifunctionala, bratul de excavator telescopic, sistemul de control al tangajului (ride control) si controlul servo al miscarilor. Case ofera o cabina spatioasa, un sistem hidraulic avansat, care livreaza puteri cu prioritate atunci cand si numai unde este nevoie si un control al miscarilor foarte precis si rapid. Configuratia standard a buldoexcavatoarelor Case include un sistem de cuplare rapida semimecanic pe bratul de excavare, ce poate fi utilizat pentru o schimbare mai rapida a cupelor de excavare sau a altor accesorii, timpul de executie al operatiunii diminuandu-se cu un procent de 50%. Un alt element foarte important aflat tot in configuratia standard este sistemul de control al tangajului (ride control), un sistem care reduce uzura anvelopelor si a cilindrilor hidraulici, creste productivitatea si viteza de deplasare, reduce pierderile de material din cupa pe timpul deplasarii si creste gradul de confort al operatorului. Cele trei modele oferite au puteri ce variaza de la 97 la 110 CP, transmisie Powershuttle sau Powershift, in functie de modelul ales, si o greutate operationala cuprinsa intre 8.500 si 9.500 kg. Adancimea maxima de sapare cu bratul standard poate fi de 4.950 mm pentru primele modele, 580 Super R si 590 Super R si 4.930 mm pentru varful de gama, 695 Super R. In cazul in care se opteaza pentru un brat telescopic adancimea de sapare poate ajunge chiar si la 6.115 mm.

JCB

Si JCB este unul dintre producatorii de buldoexcavatoare prezenti pe piata din Romania, oferind patru modele. Plaja de putere a acestora porneste de la 75 CP si ajunge pana la 100 CP. Greutatea operationala este cuprinsa intre 6.300 si 8.660 kg iar adancimea maxima de sapare variaza si ea de la 3.700 la 5.970 mm. JCB ofera pentru utilajele prevazute cu transmisie Autoshift si Powershift convertizorul de cuplu autoblocabil, optiune ce duce la scaderea consumului de combustibil cu pana la 25% si timpul de deplasare cu pana la 10%.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.