Camioanele româneşti, preferate de imigranţii ilegali

Pentru cei ce realizează transport pe relaţia Marea Britanie, problema imigranţilor ilegali este una cât se poate de reală, concretizată, în multe cazuri, în amenzi de mii de euro. Cum te poți pune la adăpost de acest fenomen?

Mihai Cazacu, consultant în probleme de securitate

A fost una dintre întrebările la care am încercat să găsim răspuns cu ocazia mesei rotunde organizate de Ziua Cargo la începutul lunii februarie, analizând situaţia actuală. „Problema imigranţilor a atins în acest moment cote care nu au putut fi imaginate nici de autorităţile celor două ţări direct implicate în această problema, Franţa şi Marea Britanie. Dacă, în trecut, trecerile frauduloase erau aranjate contra unor sume importante de bani, în ultimele luni, imigranţii au ajuns în situaţia de a nu mai avea resurse financiare, acţionând acum în grupuri numeroase şi atacând pur şi simplu camioanele pentru a se urca în acestea“, a explicat Mihai Cazacu, consultant în probleme de securitate.

El a subliniat că în statisticile realizate de serviciul englez specializat în probleme de migraţie, camioanele româneşti apar pe locul 2 după cele poloneze în privinta incidenţei transportului de imigranţi ilegali.

Probleme majore apar în punctele de trecere a frontierei din Franţa, din oraşele Calais, Dunkerque sau Coquelles, iar faptul că există o zonă unde se aplică o restricţie de viteză de 15 km/h creşte vulnerabilitatea camioanelor.

„Autorităţile britanice au găsit o soluţie, dar doar din perspectiva lor, aceea de a înlocui măsurile de arestare preventivă cu amenzi, care s-au răsfrânt însă asupra companiilor de transport“, a adăugat Mihai Cazacu.

Problema devine şi mai serioasă în situaţia în care încărcătura este formată din produse alimentare, pentru că, la descărcare, marfa poate fi refuzată dacă se descoperă o tăietură prea mare în prelată. Iar marfa este declarată alterată, se opreşte şi se distruge. Au fost, de asemenea, raportate cazuri în care imigranţii au distrus marfa intrând în ambalajele maşinilor de spălat.

Ce-i de făcut?

Există o procedură pe care cărăuşii o pot respecta pentru a se pune la adăpost.

Potrivit reprezentantului UNTRR, Lorena Sandu, pot fi accesate pe internet o serie de formulare care trebuie completate pentru a putea avea un răspuns corect în faţa autorităţilor engleze.

De asemenea, există măsuri suplimentare care trebuie luate.

„De exemplu, la finalizarea încărcării, camionul trebuie să fie asigurat imediat fie cu sigiliu sau alt dispozitiv de securitate, care împiedică intrarea neautorizată. Cordoanele şi curelele prelatei, atunci când sunt utilizate, trebuie să fie nedeteriorate, trecute prin toate punctele de fixare, pentru a fi cât mai întinse și pentru a asigura securizarea incintei camionului“, a explicat Mihai Cazacu.

Foarte importantă este şi verificarea materialului exterior al prelatei pentru a observa semne de deteriorare sau intrare neautorizată, acordând o atenție deosebită la acoperiș. Verificate trebuie să fie, în plus, toate compartimentele de depozitare, cutii de scule, apărători de vânt externe precum și sub autovehicul.

Măsuri 100% eficiente sunt aproape imposibil de luat pentru că se staţionează foarte mult timp în acea zonă. Ideal este să nu staţioneze deloc în Calais, recomandarea celor care frecventează des această rută fiind să se meargă direct către îmbarcare.

Reprezentanţii companiilor de transport prezente la masa rotundă au precizat că o soluţie ca firma să fie absolvită de orice implicare este intrarea la controlul de CO2 dinainte de tunel, pentru a obţine de acolo o ştampilă de aprobare. Cei care au avut acea ştampilă nu au mai fost amendaţi.

Campanie de informare

UNTRR, alături de Ambasada Marii Britanii în România și Ministerul Afacerilor Interne – Poliția de Frontieră Română au demarat o campanie de informare pentru șoferii de camioane și autocare care călătoresc în Marea Britanie. Campania de informare se va desfășura începând cu luna februarie, în principalele puncte de trecere a frontierei de la frontiera cu statele vecine şi are misiunea de a aduce informaţii actuale despre modalităţile în care șoferii de camioane sau autocare pot preveni atât migraţia ilegală, cât şi furtul de şi din camioane atunci când călătoresc în Marea Britanie.

Marius Catrinoiu, director general Marvi Logistic:

„Mi se pare uşor imposibil, ca şofer, să nu simţi, chiar şi în somn, că deschide cineva uşi, taie sigilii şi mişcă tot vehiculul.“

Alexandru Păun, manager general Blue River:

„Şoferi de-ai noştri s-au confruntat cu situaţii în care au auzit bătăi în cabină şi la 40-50 km/h, au frânat şi au văzut imigranţii sărind efectiv dintre cabină şi remorcă.“

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.