CargoBeamer construiește un terminal multimodal, în Calais

În cadrul unei ceremonii simbolice, Natacha Bouchart, primarul orașului Calais (Franța), dr. Hans-Jürgen Weidemann, CEO al companiei CargoBeamer AG, Pierre-Henri Dumont, membru al Adunării Naționale Franceze, și Michel Tournaire, subprefectul orașului, au pus piatra de temelie a Terminalului CargoBeamer Calais.

CargoBeamer construiește o facilitate inovativă de transbordare, cu două linii, având 18 module cu poartă dublă, în imediata vecinătate a terminalului de feribot Calais și a tunelului pe sub Canalul Mânecii.

Operațional din primăvara lui 2021

Construcția va fi realizată de către un consorțiu condus de Grupul francez Eiffage, iar operațiunile sunt planificate să înceapă în primăvara anului viitor.

Urmând o tradiție îndelungată și de succes, Portul Calais își consolidează, astfel, poziția în calitate de hub logistic între Anglia și continentul european.

Proiectul se bucură de un important suport din partea instrumentelor de finanțare ale Uniunii Europene, care i-au alocat 7 milioane de euro, alte fonduri fiind asigurate de către statul francez și de către autoritățile locale din regiunea Hauts-de-France.

După recenta comandă realizată de CargoBeamer pentru 216 noi vagoane, terminalul din Calais reprezintă un alt reper important pentru companie, în dezvoltarea rețelei sale europene de bază, de rute de transport feroviar de înaltă performanță, pentru trailere auto de toate felurile, inclusiv cele care nu pot fi operate cu o macara.

Atunci când va fi operațională, această facilitate va putea descărca și încărca trenuri cu până la 36 de semiremorci, în cadrul unui proces automat, în numai 20 de minute.

Atunci când facilitatea din Calais va deveni operațională, zeci de mii de semiremorci de toate tipurile vor putea sosi și pleca pe calea ferată, în fiecare an, se vor îmbarca și vor debarca automat și vor pleca spre Anglia pe feribot sau prin tunel. Astfel, autostrăzile se vor dezaglomera și, în același timp, emisiile de CO2 din transportul de mărfuri vor scădea.

Cine sunt „actorii”

Grupul CargoBeamer este un furnizor de servicii logistice în domeniul transportului combinat șosea-cale ferată, cu sediul central la Leipzig, Germania.

Compania deține vagoane de cale ferată, terminale de transbordare și software logistic, cu ajutorul acestor dotări semiremorcile de toate categoriile putând călători pe calea ferată, fără a fi nevoie de conversii suplimentare sau ranforsări, fără șofer și cap tractor, fără restricții în weekend și de sărbătorile legale și cu o 4 t mai mult sarcină utilă per cursă.

O primă rută între Kaldenkirchen, la granița între Germania și Țările de Jos, tranzitând Elveția și având destinație în nordul Italiei este operată, începând cu anul 2015, cu două trenuri pe zi, complet încărcate. Au fost transportate, până acum, peste 70.000 de semiremorci, cu peste 2.000 de trenuri.

Eiffage este una dintre cele mai importante companii de construcții și concesionări din Europa. Activitățile acesteia sunt organizate în următoarele domenii: construcții, real estate și dezvoltare urbană, inginerie civilă, metalurgie, drumuri, energie și concesionări. Datorită experienței a peste 72.500 de angajați, Eiffage a realizat, în 2019, o cifră de afaceri de 18,1 miliarde de euro, din care aproape 26% în afara Franței.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.