CARGOTRACK: Digitalizarea… înger și demon

Implementată corect, digitalizarea ar trebui să îți optimizeze procesele și, în final, să îți aducă câștiguri. În caz contrar, poate provoca nemulțumiri printre angajați, sau te poate face să îți pierzi identitatea și avantajul competitiv, în fața altor companii.

Răzvan Perțicaș

Rata de digitalizare din transportul rutier românesc este foarte redusă. Desigur, sunt multe companii care au făcut pași serioși în această direcție, dar majoritatea firmelor nu au resursele umane și materiale necesare pentru a începe, cu adevărat, acest demers, limitându-se la minimul legal necesar.

„Încă sunt companii care nu au un sistem telematic de monitorizare, aspect de bază, în digitalizare. Sistemul e-Transport a ajutat, aici, introducând obligația de localizare. Digitalizarea nu înseamnă că ne schimbăm calculatorul sau imprimanta, ci trebuie să meargă mult mai departe. În primul rând, trebuie să înțelegem procesele pe care le avem și pe care putem să le digitalizăm. Dacă nu vom reuși să adoptăm soluții care se pliază perfect pe modul nostru de lucru, digitalizarea va crea doar frustrare”, a explicat Răzvan Perțicaș, CEO CargoTrack.

De aceea, va fi extrem de dificil, pentru companiile mari de transport, să integreze un soft extern mai complex.

„Când vorbim despre un TMS, care trebuie integrat cu o soluție de contabilitate și alte softuri necesare, companiile trebuie să aibă soluții proprii. Astfel, să se poată acoperi foarte clar modul în care fac transport, dacă fac grupaje, dacă au contracte cu anumite specificități, cum se realizează facturarea, care sunt particularitățile firmei… Companiile nu pot să-și schimbe procesele, formate în ani de zile, cu fiecare soft care vine, pentru că își vor pierde identitatea și avantajele în fața concurenței”, a explicat Răzvan Perțicaș.

Principalele provocări în calea digitalizării sunt costurile mari de dezvoltare și durata mare de implementare. Însă…

„Ne lovim de o grămadă de noutăți legislative, sunt case de expediții care impun un anumit mod de lucru… Dacă nu ai o soluție centralizată, un TMS, un ERP, din care să poți da datele pentru toți aceștia, administrarea este aproape imposibilă. De exemplu, sistemul e-Transport poate și ar trebui să fie complet automatizat”.

Primii pași

Toate companiile ar trebui să aibă, dacă nu un departament, cel puțin o persoană responsabilă full-time de digitalizare, care să înțeleagă atât tehnologia, cât și procesele din transport.

„Aș începe de la lucrurile simple: să-mi înțeleg procesele, să-mi înțeleg softurile pe care le utilizez, să văd ce pot să folosesc de acolo și ce nu. De exemplu, aplicația noastră de monitorizare este utilizată undeva la 30-40% din potențial. Majoritatea softurilor de monitorizare oferă module foarte interesante de analiză a timpului de lucru, module de intervenții, care să-ți spună când trebuie să faci un schimb de ulei sau de plăcuțe, când trebuie să reînnoiești o rovinietă. Sunt lucruri de bază, pe care nici nu știu dacă le pot numi digitalizare, care încă nu sunt folosite”.

CEO-ul CargoTrack nu recomandă adaptarea softurilor provenite din alte domenii, dar nici folosirea de soluții de la mai mulți furnizori. „Firmele mari au început, deja, de ceva timp, digitalizarea. Acolo, lucrurile merg încet, dar direcția a fost setată. Ei au înțeles că au nevoie de o soluție proprie”.

Inovații așteptate

Pentru următorii ani, sunt așteptate noi evoluții ale tehnologiei. Pe partea de telematică, tot mai multe date vor fi integrate, apărând noi posibilități de optimizare. Inteligența artificială ar putea, și ea, să fie folosită mai mult, în transporturi, în următorii ani.

„Un impact major asupra costurilor ar putea avea modulele de optimizare a traseelor, cu programare efectivă a parcărilor, a alimentărilor, cu o integrare cu furnizorii de carduri de combustibil. De asemenea, vor evolua aplicațiile care îți permit, în timp real, să vezi ce marfă este lângă tine, cu dimensiunile potrivite, pentru spațiul liber din camion. Evident, toate acestea sunt module adiționale, pentru care trebuie să plătești”.

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.