Centrul de Management al Traficului s-a mutat la PMB

Primăria Municipiului București (PMB) a preluat, în sediul său, Centrul de Management al Traficului, pe care l-a dotat cu tehnologie de ultimă generație.

Au fost executate legături noi de fibră optică între noul centru, data center și nodurile de legătura din trafic, iar echipamentele de procesare și stocare a datelor, precum și aplicațiile care gestionează traficul, au fost mutate și instalate în Centrul de management integrat pentru situații de urgență. Primarul general, Gabriela Firea, a arătat că mentenanța va fi asigurată tot de către angajații Primăriei.

„Este prima etapă din strategia de dezvoltare a Planului de Mobilitate Urbană a Bucureștiului pe zona de trafic. Centrul are comandă unică, integrată, pentru sistemul de management al transportul public, sistemul de control al traficului urban și sistemul de supraveghere video. Este un prim pas către transformarea Bucureștiului într-un smart city și ne dorim ca acesta să fie continuat, astfel încât, în următorii ani, să putem spune că orașul nostru este cu adevărat smart. În acest moment, avem un sistem care este adaptat noilor descoperiri în ceea ce privește sistemele hardware și software”, a precizat Firea, la inaugurarea noului centru.

Deocamdată, sunt centralizate aici informații din 215 intersecții semaforizate, din totalul de 450 existente, însă primarul general promite că, până la sfârșitul anului, vor mai fi racordate la acest sistem inteligent 60 de intersecții, iar până la mijlocul anului viitor, restul.

Dotări de 260.000 de euro

În cadrul Centrului, activează reprezentanți ai Brigăzii Rutiere, ai Poliției Locale și ai Administrației Străzilor. Sistemul a presupus o investiție de 260.000 de euro, pe care Gabriela Firea a apreciat-o ca fiind „mică, în comparație cu efectele foarte mari pe care le va avea, în ceea ce privește managementul traficului”.

Potrivit estimărilor făcute de specialiști, traficul ar putea fi fluidizat cu 20-30%, prin activitatea noului centru de management. Adevăratul test va avea loc, însă, la toamnă, când se va intensifica traficul, o dată cu încheierea concediilor și începerea școlii. Primarul general a precizat că, de la începutul anului, au apărut aproape 50.000 de mașini noi în Capitală.

Contractul cu UTI, reziliat

Contractul cu firma UTI, care gestiona, inițial, Sistemul de Management al Traficului, a fost reziliat de Municipalitate.

„Atunci când am preluat mandatul de Primar General, aproximativ 100 de intersecții din cele semaforizate erau integrate într-un sistem de management al traficului care era depășit, ca uzură morală și fizică, și nu putea să facă față sub nicio formă cerințelor. Am realizat de la zero contractul, iar, pe investiţia Primăriei Capitalei, prin Administraţia Străzilor, vorbim acum despre un centru de management al traficului gestionat de angajaţii noştri, iar informaţia merge direct la cei care fluidizează traficul”, a precizat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Practic, în această încăpere, cu ajutorul ecranelor, avem comandă unică pentru următoarele informații: transportul public, transportul urban și supravegherea video. Avem 280 de camere video amplasate în Capitală, atât în zona intersecțiilor, cât și în principalele puncte strategice.

În momentul în care, într-o intersecție, apar blocaje, la nivelul centrului se ia imediat decizia, se transmite Poliției Rutiere, iar cel mai apropiat echipaj ajunge la fața locului. Există și posibilitatea ca, împreună cu Brigada Rutieră, să se decidă asupra semafoarelor. Nu poți interveni neapărat să faci culoarea verde, dar poți interveni asupra timpilor care se corelează, mai departe, cu acele intersecții care duc către nodul final. Centrul va funcționa șapte zile din șapte, 24 de ore din 24”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.