Cenușăreasa sau limitele de creștere a unei afaceri

Vă amintiți povestea Cenușăresei? Cum mama ei a murit și tatăl s-a recăsătorit, cum ea a ajuns să fie cea mai vitregită dintre surori, cum muncea foarte mult și era mereu murdară de funingine de la sobă. Toate astea până când aceasta a decis că poate trăi și altfel și s-a dus la bal. Acolo l-a întâlnit pe prinț, care a dansat numai cu ea până la miezul nopții, când timpul dedicat balului expira. Cenușăreasa a plecat apoi în fugă, dar și-a scăpat pantoful pe scări. Folosind pantoful, prințul a căutat-o, a găsit-o și au făcut o nuntă mare, ca-n povești.

În ce situație ați mai auzit acest fir epic? Eu l-am auzit în povestea unei fabrici din România, achiziționată de o cunoscută corporație, care mai avea și alte fabrici în alte țări, iar fabrica din România, deși avea rezultate foarte bune și „muncea” foarte mult, era cea mai „vitregită” în ochii companiei-mamă. Toate astea până când un nou director a decis că se poate și altfel și s-a dus la „bal”. Sau, mai specific, și-a asumat un mandat de schimbare și repoziționare a fabricii, arătând lumii că și „Cenușăreasa” se poate scutura de funingine și poate obține rezultate spectaculoase.

Povestea clasică despre succes

Zis și făcut. Echipa de conducere a întreprinderii a realizat cum singură întreținea imaginea de „Cenușăreasă” și a ales să arate cât de performantă poate fi. Directorul general a reușit să mobilizeze întreaga organizație pentru această repoziționare și împreună cu echipa de conducere au reușit să atingă rezultate surprinzătoare.

Toți cei din corporație au început să fie atenți la fabrica din România, să trimită audituri și consultanți care să verifice ce se întâmplă acolo, dacă nu cumva au făcut „nereguli” pentru a atinge rezultatele respective. Dar echipa de conducere a fabricii lucrase corect, iar rezultatele erau o consecință a efortului depus în aceeași direcție de toată organizația.

Provocările unei vieți de prințesă

Au făcut progrese foarte mari, într-un timp destul de scurt. Rezultatele atinse le-au confirmat că schimbarea este posibilă, iar „Cenușăreasa” devenise o prințesă în toată regula. Dar viața de prințesă are lecțiile ei. După doi ani, s-au lovit de limitele naturale ale creșterii, nu mai progresau cu viteza cu care erau obișnuiți, ba chiar, în unele aspecte operaționale, s-au întors de unde au plecat.

Companiei-mamă îi plăceau rezultatele spectaculoase și își dorea rezultate și mai mari, așa încât a tăiat drastic din resursele financiare alocate fabricii. Echipa de conducere s-a văzut în fața unui „prag”. Cu doi ani în urmă își depășiseră condiția și limitele, luptând pentru a arăta cât de buni erau. Acum, aveau nevoie să treacă la nivelul superior al competenței lor manageriale și să învețe să utilizeze tehnici noi, care erau în afara zonei de confort și pentru care trebuiau să depună efort.

O paralelă pe care a făcut-o cineva din echipa de management a fost următoarea: „E ca atunci când mergi la sală. Vrei să faci mușchi și să ai o condiție fizică foarte bună în scurt timp și apelezi la suplimente pentru a crește masa musculară și energia ca să faci sport. O vreme, îți place cum arăți, și ție și altora, dar, de la un punct încolo, realizezi că suplimentele nu te mai ajută și că mai departe trebuie să te bazezi pe disciplină.”

– De câte ori ați văzut o nouă afacere care cunoaște o creștere rapidă până când atinge o dimensiune care cere mai multe abilități de management și organizare?

– De câte ori ați vrut să învățați un sport nou/o nouă activitate, iar la început a fost plăcut, ați câștigat încredere și obținut rezultate, dar pe parcurs v-ați lovit de limitele de creștere?

Acesta este pragul trecerii de la un nivel inferior la altul superior, aici sunt vizibile limitele de creștere. Am văzut aceste limite în proiectul de coaching despre care v-am povestit metaforic mai sus, unde am antrenat echipa de conducere a fabricii respective. Proiectul a pornit de la ambiția „Cenușăresei” de a nu mai fi cea care muncește cel mai mult, care „se murdărește cel mai mult pe mâini”, are cele mai bune rezultate și, totuși, primește cea mai puțină atenție din partea „mamei vitrege”. Ambiția ei a dat roade. Ulterior însă, echipa de conducere a fabricii a avut din nou nevoie să se reinventeze și, cu siguranță, peste câțiva ani, membrii ei se vor lovi de aceeași nevoie. 

Lecția Cenușăresei, adoptată în companii

Ce am făcut eu în calitatea mea de coach/antrenor? Am susținut ambiția echipei și a fost o bună motivație pentru a schimba ceva în modul în care oamenii munceau împreună, își prezentau realizările, se poziționau în relație cu omologii lor din alte țări, cu furnizorii și clienții. Un sistem care a fost capabil să se reinventeze o dată și care a învățat că nu este suficient să o faci o singură dată. Schimbarea este singura constantă.

Cu această energie pozitivă am început procesul de coaching. Am lucrat aproape un an împreună, iar creșterea a fost vizibilă. Echipa a vizat creșteri pe trei direcții considerate strategice: nivelul de delegare a responsabilităților de la management către angajați, calitatea produselor fabricate și optimizarea proceselor interne. Rezultatele au fost excepționale.

Procesul de coaching s-a închis acolo. Faza de „platou” și încetinirea ritmului de creștere au apărut din cauza unor limite ce țineau de restrângerea resurselor alocate echipei. Au continuat și procesul de coaching. Lecția învățată de echipă a fost de a nu forța creșterea și de a elimina sau diminua sursele de limitare. Noul proces de coaching s-a concentrat pe crearea unei echipe și a unei organizații flexibile, care învață continuu. În concluzie, Cenușăreasa rămâne fericită împreună cu prințul atunci când își provoacă limitele și se reinventează.

Rubrica „LIDERI INSPIRAȚI”

Din postura de Coach profesionist pentru conducători și echipe, Rodica Obancea vă inspiră periodic la perspective noi, simple, concrete despre cum putem ca lideri să creștem performanța companiilor conduse, facilitând schimbarea durabilă și inovația.

Rodica OBANCEA 

rodica@rodicaobancea.ro

Profil Rodica Obancea

Rodica Obancea este Executive & Team Coach, având o competență profesională de coaching, certificată la nivel internațional de către International Coach Federation (PCC). Contribuitor la dezvoltarea sustenabilă a leadershipului în România, antrenează liderii pentru a crea medii de lucru și mentalități noi, în care schimbarea durabilă, inovația, performanța, eficiența sunt puse în practică.

Partener al transformării pentru lideri și echipe pentru a învăța împreună să creeze rezultatele pe care și le doresc.

rodica@rodicaobancea.ro

0724824541

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.