Condamnat la 5 ani de inchisoare, Fenechiu a parasit Transporturile dupa 7 luni

Relu Fenechiu a fost condamnat de instanta suprema la 5 ani de inchisoare cu executare, in Dosarul Transformatorului, astfel ca si-a pierdut functia de ministru dupa numai 7 luni de la investire. Premierul Victor Ponta a preluat interimatul la conducerea Ministerului Transporturilor si l-a desemnat pe secretarul de stat Cristian Ghibu sa gestioneze treburile curente ale institutiei, pana cand PNL va desemna un nou ministru. Ovidiu Silaghi a fost desemnat de PNL sa ocupe functia de ministru, dar preşedintele Traian Basescu a spus ca se mai gandeşte cateva zile. Constitutia ii da dreptul sa refuze o singura data o nominalizare de ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat ca s-a vazut cu secretarii de stat, cu secretarul general si cu cativa dintre presedintii Consiliilor de Administratie de la principalele companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.

„Nu poti sa lasi un minister de o asemenea importanta nici macar o zi fara sa fie cineva care gestioneaza. L-am desemnat pe secretarul de stat Ghibu pentru gestionarea treburilor curente ale ministerului. Am vrut sa dau un semnal foarte clar ca nu se inceteaza activitatea aici si tot ceea ce tine de transport feroviar, naval, de celelalte proiecte importante ale ministerului se continua“, a declarat Victor Ponta.

El a adaugat ca doreste cat mai repede desemnarea unui „ministru plin, care sa se ocupe de minister asa cum este normal“. Primul-ministru Victor Ponta s-a ferit sa se afiseze cu Relu Fenechiu. De altfel, nici in ziua pronuntarii condamnarii lui Fenechiu – 14 iulie – cei doi nu au fost vazuti impreuna, Fenechiu declarand ca il asteapta pe Ponta la minister a doua zi, pentru a-i preda mandatul.

Predarea s-a facut pe furis, iar cand premierul a fost intrebat de jurnalisti de ce nu au fost chemati la eveniment, Victor Ponta le-a spus: „N-am vrut sa va deranjez“.

Demisia lui Fenechiu este si ea una cu cantec, deoarece a facut-o telefonic, si nu in scris, asa cum prevede legea. Presedintele Traian Basescu l-a revocat insa din functie la circa doua ore de la pronuntarea sentintei.

Fenechiu a fost trimis in judecata in 28 iunie 2012 de procurorii DNA sub acuzatia ca a vandut prin firmele sale, in perioada 2002-2005, transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970-1980, la preturi de produse noi, catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Afacerea s-a facut cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Prejudiciul adus statului este de 6,3 milioane lei, iar Fenechiu si cei 5 complici – printre care fratele lui, un administrator de firma si 3 directori de la SISEE Moldova, condamnati si ei la cate 5-7 ani de inchisoare cu executare – vor plati in solidar aceasta suma.

Sentinta nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs atat de Fenechiu, care se considera nevinovat (desi anchetatorii au demonstrat in dosar ca a savarsit 46 de fapte de complicitate la abuz in serviciu in forma deosebit de grava), cat si de procurorul anticoruptie, care cere pedeapsa maxima de 15 ani de inchisoare pentru toti cei 6 inculpati.

Relu Fenechiu lasa neterminata privatizarea CFR Marfa, care nici la aproape o luna de la castigarea licitatiei de catre Grup Feroviar Roman (GFR) nu are semnat contractul – si, evident, cele 202 milioane de euro ofertate nu au intrat in cont.

Singura lui reusita notabila este deblocarea platilor la fondurile europene prin Programul Operational Sectorial Transporturi, la mijlocul lui iunie. In rest, numirea managerilor privati la CFR Infrastructura si TAROM a fost suprimata rapid – in aprilie, dupa numai 3 luni, fiind inlaturat Dimitris Sophocleous, numit director general la CFR Infrastructura in ianuarie, iar in iunie, directorul general al TAROM, numit in noiembrie 2012, Christian Heinzmann, a fost obligat (dupa spusele lui) sa isi reduca de la 4 ani la 1 an mandatul.

De la Ministerul Transporturilor au fost eliberati din functie anul acesta doi secretari de stat: Valentin Preda, care a fost ridicat de procurorii anticoruptie, in luna februarie, din fata sediului Ministerului Dezvoltarii, unde ducea un plic cu documente considerate de anchetatori secret de stat, si Septimiu Buzasu, in luna iunie, fara ca premierul sa spuna motivul.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.