Contrabandă, mită, flagrant

Trei dintre cazurile finalizate, în a doua parte a acestui an, de către Direcția Generală Anticorupție (DGA) sunt prezentate mai jos, pentru cititorii Ziua Cargo. Iar concluzia este una singură: atunci când încalci legea, trebuie să fii pregătit să îi suporți rigorile, chiar dacă suma aflată în joc nu este una mare. Mita rămâne MITĂ, indiferent de valoarea ei, și oricând te poți afla în situația de a fi subiectul unui flagrant.

Curtea de Apel Timișoara a dispus, în data de 10 octombrie 2017, condamnarea a doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara – Sectorul Poliției de Frontieră Naidăș și respectiv Oravița, și a unui lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Naidăș, la pedepse definitive de câte 6 ani închisoare în regim de detenție, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ca infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție și contrabandă în formă agravantă.

Contrabandă la frontieră

În fapt, în noaptea de 16/17.01.2014, un cetățean sârb a introdus în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Naidăș, o cantitate de 1.660.000 țigarete (160 baxuri), eludând controlul vamal. Cetățeanul sârb a reușit introducerea țigaretelor în România cu ajutorul unui agentul de poliție de frontieră și al unui lucrător vamal, aflați, la acel moment, în serviciu, pe sensul de intrare în România.

După intrarea pe teritoriul României, autoturismul condus de către cetățeanul sârb a fost însoțit de un alt autoturism, condus de către unul dintre agenții de poliție de frontieră (ca antemergător), din cadrul Sectorul Poliției de Frontieră Oravița, aflat în timpul liber, pentru a-i asigura protecția.

În localitatea Oravița, cele două autoturisme au fost oprite pentru control de către ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș Severin, care au constat săvârșirea infracțiunii, anunțând deîndată procurorul.

Acesta a dispus delegarea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Caraș Severin, să efectueze mai multe acte de cercetare în acest dosar. Pe baza probelor obținute, la data de 19.02.2015, a fost emis rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi agenți de poliție de frontieră și a lucrătorului vamal.

Încercări eșuate de compromitere și mituire a unor polițiști

Un alt caz a avut loc la data de 24.10.2017: ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au prins în flagrant pe cetățeanul S.O., după ce a oferit suma de 700 lei unor agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, pentru ca aceștia să anuleze actele de constatare a unor contravenții și să-i restituie permisul de conducere.

Dosarul a fost constituit ca urmare a denunțurilor depuse de polițiști la Serviciul Județean Anticorupție Neamț. În fapt, la data de 20.10.2017, cei doi polițiști au oprit pentru control un autoturism condus de S.O., ocazie cu care au constatat că făptuitorul nu a perfectat actele de vânzare-cumpărare în termen de 30 de zile de la achiziția autovehiculului, faptă ce constituie contravenție.

Pentru a nu fi sancționat, S.O. a aruncat în interiorul autospecialei de poliție o bancnotă, pe care a luat-o înapoi la solicitările agenților de poliție. Aceștia i-au adus la cunoștință că poate fi sancționat contravențional și pentru nerespectarea indicațiilor polițistului rutier. Ulterior, S.O. a încercat, în repetate rânduri, atât la fața locului, cât și la sediul Postului de Poliție unde a fost condus, să le remită agenților de poliție diferite sume de bani și bunuri.

Celui în cauză i s-a întocmit proces verbal pentru contravențiile constatate, i s-a aplicat o amendă în cuantum de 1.450 lei și măsura complementară a reținerii permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare, fiind emise dovezi în acest sens. În data de 23.10.2017, S.O. i-a contactat din nou pe cei doi polițiști, oferindu-le o sumă de bani în scopul menționat.

Ca urmare a acestui fapt, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț a dispus începerea urmăririi penale față de S.O., pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată și a fost luată măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore.

Recidivist prins în flagrant

Corupția s-a manifestat și la Giurgiu. Astfel, la data de 27.10.2017, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, un agent de poliție a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui autoturism care se deplasa pe un drum județean. Conducătorul auto s-a îndepărtat în viteză, pe un drum lateral, agentul de poliție fiind nevoit să execute cu pistolul din dotare două focuri de avertisment în plan vertical, pentru a-l determina să se oprească.

La fața locului, s-a prezentat, urgent, și șeful subunității de poliție din care făcea parte agentul, după care cei doi polițiști au procedat la identificarea celor trei persoane ocupante ale autoturismului, stabilind faptul că persoana care a condus autoturismul, C.P.I., nu posedă permis de conducere, fiind întocmite documentele de constatare ale infracțiunii flagrante de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În aceste împrejurări, C.P.I., care mai avea o condamnare anterioară pentru furt calificat, aflându-se în termenul de supraveghere dispus de instanța de judecată, a promis suma de 400 lei și, ulterior, a dat suma de 450 de lei șefului subunității de poliție, pentru ca acesta să nu dea curs dosarului penal.

Concret, la data de 30 octombrie, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, au organizat și realizat prinderea în flagrant a cetățeanului, după ce i-a oferit, cu titlu de mită, suma de 450 lei agentului de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu.

Totodată, în cursul aceleiași zile, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale cu privire la C.P.I., dispunând, totodată, și măsura preventivă a reținerii, pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și dare de mită, aflate în concurs real, ambele fiind săvârșite în stare de recidivă postcondamnatorie. La 31 octombrie, Tribunalul Giurgiu a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu față de inculpat. La activitatea de prindere în flagrant, s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu – Serviciul Acțiuni Speciale.

Pentru prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, Direcția Generală Anticorupție – structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne – recomandă tuturor cetățenilor, inclusiv transportatorilor și celor care lucrează în domeniul logistic, să manifeste vigilență și să ia atitudine în fața unor astfel de cazuri, semnalându-le deîndată la linia telefonică gratuită 0800.806.806.

Articol realizat cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.