Cooperare om-robot la Daimler

Daimler AG a stabilit un nou reper in domeniul inovatiei prin introducerea in mediul industrial a unor roboti usori, proiectati initial pentru utilizarea in spatiu. Daimler si KUKA AG, o companie de robotica si integrator de sisteme, au semnat, la sfarsitul anului trecut, o intelegere de cooperare strategica in acest sens. Parteneriatul se concentreaza pe cooperarea dintre om si robot, pentru optimizarea atat a procesului de productie, cat si a activitatii muncitorilor.

Doctor Wolfgang Bernhard, membru al consiliului de conducere al Daimler AG, responsabil cu productia si procurarea la Mercedes-Benz Cars & Mercedes-Benz Vans, spune: „Fiind primul fabricant auto care utilizeaza roboti usori in productia de serie, Mercedes-Benz se afla in avangarda acestei tehnologii de productie a viitorului. Vedem enormul sau potential pentru a imbunatati si mai mult flexibilitatea si eficienta operatiunilor noastre de productie. Acest lucru va fi atat in beneficiul produselor, cat si al clientilor nostri.“

Faza de testare

Angajatii ambelor companii realizeaza impreuna teste aplicative pentru a studia procese precum asamblarea si montarea suruburilor in interiorul vehiculelor. De asemenea, se ocupa de dezvoltarea unor concepte de sisteme pentru a face cooperarea om-masina mai sigura. „Suntem multumiti sa avem de partea noastra un partener de dezvoltare atat de puternic precum Daimler AG. Impreuna vom fi capabili sa facem progrese in dezvoltarea tuturor aspectelor implicate in cooperarea om-robot si in stabilirea unor noi standarde in acest domeniu“, a subliniat Dr. Till Reuter, CEO al KUKA AG. Intelegerea de cooperare este o marturie a colaborarii de succes intre cele doua companii si a potentialului inovativului robot usor.

Cum functioneaza

Interactiunea directa om-robot face posibila implementarea unor concepte de productie inovative, in cadrul carora robotul usor actioneaza ca o „a treia mana“ a muncitorului. Robotul a fost initial dezvoltat de catre Centrul Aerospatial German (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) pentru utilizarea in spatiu. „Clestii“ sai sensibili de apucare au o atingere usoara, care permite manipularea delicata a obiectelor si indeplinirea precisa a unor sarcini dificile. Robotul poate fi pozitionat si setat sa sprijine in mod optim lucratorii, in termenii ergonomiei. Ca un exemplu, robotul poate prelua si realiza sarcini obositoare, cum ar fi etapele ce implica manipularea obiectelor deasupra capului. Lucrul cu si manevrarea robotului sunt clare si intuitive, ceea ce reduce timpul de programare si creste eficienta procesului de productie. Datorita performantelor lor exacte, robotii usori contribuie, de asemenea, la cresterea gradului de calitate. Acest parteneriat este o continuare a colaborarii anterioare de succes dintre cele doua companii. Daimler si KUKA au lansat primul lor proiect pilot comun in cadrul fabricii Mercedes-Benz Untertürkheim in 2009. De atunci si pana in prezent, peste 500.000 cutii de viteza pentru axa spate au fost asamblate cu ajutorul unui robot usor.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.