Cresc penalitatile

Guvernul a inasprit sanctiunile fiscale pentru plata cu intarziere a obligatiilor bugetare. Noile reglementari, cuprinse intr-o ordonanta de urgenta, vor intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2010.

Astfel, incepand cu luna viitoare, Guvernul, legiferand prin ordonante de urgenta, asa cum ne-a obisnuit in ultimul timp, a stabilit in sarcina contribuabililor plata de dobanzi si penalitati de intarziere in cazul in care acestia nu achita la termen obligatiile bugetare, inlocuind majorarile de intarziere de 0,1% stabilite in prezent prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Masura fiscala a trecut „nevazuta“ in planul dezbaterilor publice, desi consecintele nu sunt deloc de neglijat pentru contribuabilii romani, avand in vedere faptul ca, pe fondul crizei economice acutizate in ultima perioada, in relatiile comerciale se inregistreaza intarzieri tot mai mari la plata fata de termenele de scadenta, in toate zonele economice.

Noile sanctiuni/accesorii fiscale pentru plata cu intarziere a obligatiilor bugetare – dobanzi si penalitati de intarziere – au fost „reintroduse“ prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 278 din 28 aprilie 2010.

Echitate“ doar pentru stat

De ce „reintroduse“? Pentru ca acestea au existat in dreptul fiscal romanesc si inainte de 1 ianuarie 2006, sub diverse cuantumuri si chiar denumiri, masura fiind justificata, si atunci ca si acum, de faptul ca dobanda ar avea un caracter recuperator, iar penalitatea de intarziere ar avea un caracter sanctionator. Se pare, totusi, ca efectul este unul de impovarare fiscala menit mai degraba sa incurce decat sa simplifice obligatiile bugetare ale contribuabililor, si asa coplesiti de multitudinea impozitelor si taxelor si de haosul legislativ.

Noile masuri fiscale sunt cu atat mai inechitabile, cu cat ele se aplica doar in cazul in care contribuabilii intarzie sa plateasca obligatiile bugetare, cu exceptia celor datorate bugetelor locale, la termen, nu insa si daca statul intarzie sa restituie/ramburseze sumele la care contribuabilii au dreptul. De mentionat faptul ca, in prezent (respectiv pana la data de 1 iulie 2010), pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor fiscale reprezentate de taxe, impozite, contributii, indiferent de bugetul la care se fac venit (inclusiv bugetul local), debitorii contribuabili datoreaza majorari de intarziere in cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. De asemenea, acestia din urma primesc, la randul lor, dobanzi in acelasi cuantum de 0,1% pe zi de intarziere, pentru sumele pe care le au de restituit sau de rambursat de la buget, daca le solicita expres. Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2010, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2010, care modifica si completeaza Codul de procedura fiscala, prevede aplicarea urmatoarelor reguli privind plata accesoriilor fiscale:

„I. Pentru neachitarea la scadenta de catre debitorul contribuabil a creantelor fiscale reprezentate de taxe, impozite, contributii datorate bugetului general consolidat al statului, cu exceptia celor datorate bugetului local (pentru care sunt prevazute reguli speciale), se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, dupa cum urmeaza:

I.1. Dobanzile datorate pentru intarziere la plata sunt in cuantum de 0,05% si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul dobanzii de intarziere poate fi modificat prin legile bugetare anuale.

I.2. Penalitatile de intarziere sunt datorate ca sanctiune pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale, dupa cum urmeaza:

a) daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;

b) daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;

c) dupa implinirea termenului prevazut la lit. b), respectiv dupa termenul de 60 de zile de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.“

Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, ceea ce inseamna ca debitorul contribuabil va plati si dobanzi si penalitati de intarziere in paralel. Inechitatea fata de contribuabil nu se opreste aici, si asa cum aratam mai sus, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget cu intarziere, contribuabilii vor primi doar dobanzi in cuantum de 0,05% pe zi de intarziere, nu si penalitati de intarziere, si doar daca le solicita expres prin cerere.

Bugetul local – reguli speciale

Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitorul contribuabil a creantelor fiscale reprezentate de taxe, impozite etc datorate bugetului local sunt prevazute reguli speciale fata de cele de mai sus. In acest caz, se datoreaza majorari de intarziere de 2% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculate pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Pentru sumele de restituit de la bugetul local cu intarziere, contribuabilii vor primi dobanzi de acelasi nivel si avand acelasi mod de calcul cu majorarile de intarziere, desigur, si in aceasta situatie, doar daca le solicita expres prin cerere. Observam, totusi, ca in cazul sumelor de restituit de la bugetul local, legiuitorul a respectat principiul simetriei, contribuabilii primind dobanzi in acelasi cuantum si aplicand acelasi mod de calcul ca si majorarile de intarziere pe care acestia sunt obligati sa le plateasca, spre deosebire de sumele pe care contribuabilii le au de restituit de la celelalte bugete, pentru care statul datoreaza doar dobanzi de 0,05%, nu si penalitati de intarziere.

Nicoleta IACOB-ANCA,

Avocat, Iacob-Anca & Asociatii

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.