Cum alegi scenariul potrivit?

Întotdeauna, atunci când faci bugetul, iei în calcul mai multe scenarii. Iar astăzi o strategie financiară clasică este, cel puțin, perimată. Există, însă, instrumente care ne pot ajuta să răspundem la întrebarea „Ce se potrivește companiei mele?”.

Ioana Arsenie

Mă voi opri asupra a cum facem astăzi cărțile pentru mâine… cel puțin din punct de vedere financiar.

Din păcate, 80% dintre IMM-urile din România nu au o strategie financiară actualizată la contextul pandemiei. Cred că v-ați săturat deja să vi se vorbească despre mediul instabil, căruia trebuie să îi facem față. Tocmai de aceea nu voi scrie despre provocări, ci despre modul în care le așezăm în scenarii.

Noua abordare financiară implică o planificare cu scenarii multiple.

Bineînțeles, veți avea în vedere, atât scenariul cel mai prost, cât și pe cel mai bun. Este înțelept să ne construim, astăzi, bugetul pe baza celui mai nefavorabil scenariu, dar (atenție!), nu veți comunica niciodată vânzătorilor acest scenariu. Întotdeauna vânzătorii vor avea în vedere o variantă mai bună, care să îi motiveze. Iar un sistem de bonusare variabil bine pus la punct va ajuta echipa să își atingă potențialul.

Dar să ne întoarcem la antreprenori și la faptul că, în construcția bugetului, vor trebui să țină cont de cele mai rele situații și să stabilească, în acest context, la ce nivel trebuie să se ridice vânzările, pentru a putea fi acoperite costurile fixe și cele implicate de nevoia de extindere (eventual).

În tot acest context, trebuie să evaluăm corect și descoperirea de cont de care vom avea nevoie.

De exemplu, dacă am în vedere o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei/lună, descoperirea de cont ar trebui gândită la aproximativ 20-30 milioane de lei, pentru că este necesar ca unele plăți să fie făcute mai repede decât încasările. Atunci când scenariul ia în calcul încasări de 50 de milioane de lei, linia de credit va fi, evident, mai mică. Este foarte important să estimăm corect, încă de la început, veniturile, pentru că nu va fi niciodată eficient să negociem lunar cu banca pentru a majora linia de credit. Pe de altă parte, o linie de credit prea mare, pe care nu o vom utiliza în întregime, va genera costuri de neutilizare pe care banca le va impune.

Factori de luat în calcul…

Dar, pentru a avea o previziune corectă, trebuie luați în calcul factori esențiali în situația actuală, precum schimbările în nevoile clienților și potențialilor clienți de transport, forța de vânzare și modul în care acoperă piața, mixul de tarife și servicii oferite, productivitatea forței de muncă, costurile operaționale. Iar datele, cantitative și calitative, colectate atât din surse interne, cât și externe, trebuie analizate.

… persoane cheie…

Nu uitați să identificați persoanele cheie din organizație cu acces la informații esențiale și care ajută la luarea rapidă a deciziilor. Am aici în vedere vânzările, marketingul, supply chainul sau HR. Managementul de top are nevoie de input de la echipa sa, fie din zona administrativă, fie din teren.

Acordați importanță cifrelor în totalitatea lor, nu doar P&L, cash-flow sau active și pasive. Și nu uitați, un expert cu ochiul format în industrii diverse poate aduce valoare, prin corelații și optimizări.

… și instrumente financiare

Tocmai pentru a oferi antreprenorilor un instrument care să îi ajute să își ia deciziile,TrustedAdvisor a lansat, în această vară TrustedApp.

Aplicația este capabilă să stabilească categoriile de raportare (venituri/cheltuieli) în mod personalizat, pentru fiecare firmă, pornind de la balanța de verificare contabilă. În fiecare lună, se preiau datele prin import și sunt automat mapate și raportate conform categoriilor stabilite. Clientul vizualizează rezultatul financiar și sub formă grafică. Și a avea informațiile la îndemână (inclusiv grafic) este primul pas spre a alege scenariul potrivit. Antreprenorul român din transporturi nu trebuie să plece dintr-o poziție dezavantajoasă, atunci când își construiește bugetul.

Cum aleg scenariul potrivit pentru compania mea în această perioadă de pandemie? Astăzi aveți instrumentele pentru a putea răspunde! Nu trebuie decât să le luați în calcul.

Ioana ARSENIE

strateg financiar Trusted Advisor

ioana@ioanaarsenie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.