Cursuri FIATA, în România

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) organizează, prin intermediul Centrului său de pregătire și perfecționare în expediții (CPPE), cursuri în domeniul expedițiilor de mărfuri, respectând Standardele Federației Internaționale a Asociațiilor de Expeditori de Mărfuri (FIATA).

Conținutul cursurilor și modul lor de predare sunt validate de către FIATA, USER fiind singura asociație din România care este acreditată pentru a le susține, după ce a obținut Certificatul de revalidare.

Cursurile se desfășoară online, fiind structurate pe module ce acoperă toată paleta de activități din industria expedițiilor. Fiecare modul este pregătit și prezentat de câte un lector cu experiență în domeniu.

9 luni pentru 14 module

Având în vedere complexitatea domeniului predat, cursurile sunt intensive, durata lor fiind de nouă luni (11 octombrie 2021-8 iulie 2022).

Actualele Standarde FIATA structurează cursurile în 14 module:
1) Introducere în expedițiile de mărfuri
2) Transport maritim
3) Containere maritime
4) Transport multimodal
5) Transport aerian
6) Transport rutier
7) Transport feroviar
8) Transport fluvial
9) Proceduri vamale
10) Logistică
11) Asigurări
12) Transport mărfuri periculoase
13) Siguranță și securitate
14) Tehnologii informatice și de comunicare în expediții.

Mod de desfășurare

USER pune la dispoziția cursantului, prin intermediul platformei Google Classroom, suportul de curs și orice alte materiale necesare, cu șapte zile înainte de data începerii modulului. Cursantul va fi anunțat prin e-mail despre postarea materialelor pe Google Classroom și i se va aloca o parolă de acces la platforma. Va efectua, timp de 7 zile, studiu individual pe baza materialelor primite. După această perioadă de studiu, lectorul prezintă, online, sinteza materialului de curs, prin platforma Google Meet, la care cursantul va primi o parolă de acces, în condițiile în care sesiunea online va fi înregistrată. Ulterior, cursantul continuă studiul individual și formulează întrebări pe care le postează în platforma Google Classroom, pe baza cărora se va desfășura încă o sesiune online, în care lectorul va răspunde și va explica problemele puse în discuție de cursanți.

Examenul și diploma

Este momentul în care cursantul va primi, pe platforma Google Classroom, studii de caz, pe care trebuie să le rezolve. La încheierea fiecărui modul, cursanții vor susține un test de evaluare, constând într-un test grilă și rezolvarea unor studii de caz.

Odată promovat examenul, vor putea fi înmânate Diploma FIATA în Expediții (recunoscută pe plan internațional) și Diploma USER de competență profesională în domeniul expedițiilor de mărfuri.

La finalul cursului, cursantul ar trebui:

  • să aibă o bază solidă în cerințele operaționale pentru transportul de marfă rutier, feroviar, naval și aerian, precum și pentru serviciile accesorii
  • să stăpânească legislația în domeniu
  • să cunoască responsabilitățile contractuale în comerțul internațional, inclusiv formarea completă privind Incoterms 2020
  • să aibă cunoștințe despre procesul de vămuire, inclusiv clasificarea mărfurilor și calculul taxelor și TVA
  • să dețină experiență practică cu documentația utilizată în domeniul expedițiilor de mărfuri
  • să înțeleagă cerințele și responsabilitățile de asigurare pentru expeditori
  • să aibă noțiunile și cerințele necesare pentru transportul mărfurilor periculoase pentru toate modurile de transport.
  • să înțeleagă ofertele transportatorilor și să aibă capacitatea de a da clienților cotații corecte pentru toate modurile de transport
  • să cunoască tot procesul expediției de mărfuri, de la un capăt la altul.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.