Dau un service vechi pentru unul nou

V-ati gandit vreodata sa schimbati echipamentele vechi cu unele noi? Aveti nevoie de dotari moderne de ultima ora? Nu puteti sustine integral investitia si aveti nevoie de aport financiar extern? „Banii europeni“ reprezinta raspunsul la toate aceste intrebari.

Ajutoarele financiare nerambursabile disponibile intreprinderilor private prin intermediul Fondurilor Structurale sunt instrumente financiare pe care le puteti folosi pentru a va moderniza firma si a o face competitive in piata pe care activati. Daca nu stiti cat de vechi sunt utilajele dumneavoastra, cea mai simpla modalitate de calcul este sa raportati valoarea amortizata a activelor la valoarea bruta a acestora. De exemplu: daca intr-un service auto aveti active totale in valoare de 500.000 euro, iar valoarea amortizata a acestora este de 350.000 euro, inseamna ca gradul de invechire a utilajelor de 70% reprezinta un semnal de alarma ca utilajele trebuie reinnoite. Urmatoarea intrebare la care ar trebui sa va opriti este care din utilaje trebuie inlocuite? Analizand in profunzime, se face o departajare intre utilajele productive de cele neproductive. Din prima categorie fac parte activele de care depinde efectiv realizarea veniturilor (exemplu: utilaje, rampe, instalatii de lucru, aparatura de diagnoza etc). Din a doua categorie fac parte activele a caror functionare nu aduc venituri imediate intreprinderii (exemplu: mijloace de transport folosite pentru transportul propriilor angajati, utilaje pentru activitati ce nu mai sunt prestate de intreprindere, cladiri etc). Avand in vedere ca bugetul investitional al fiecarei firme este limitat, activele asupra carora se prioritizeaza investitia sunt cele productive.

Oportunitati pe banii altora

Pentru un bun management al propriilor investitii este foarte important sa luati in calcul o programare in timp a realizarii acestora. Daca gradul de invechire a utilajelor este acum aproape de 70%, trebuie sa prevedeti in bugetul de anul viitor investitii de inlocuire a acestora. Inlocuirea activelor devine o urgenta in cazul in care acestea au fost achizitionate la mana a doua, deoarece gradul de uzura real este mult mai mare decat indicatorul rezultat din calculele contabile. Accesarea fondurilor europene va ofera oportunitatea achizitionarii unui echipament nou la pretul unuia vechi, adica din valoarea totala a activului nou achizitionat va este rambursat un ajutor financiar de la 70% pentru microintreprinderi si pana la 40% pentru intreprinderile mari, in functie de zona unde va fi localizata investitia si dimensiunea intreprinderii. Programarea unei investitii cu ajutorul „banilor europeni“ trebuie sa tina cont de faptul ca, pentru o cerere de finantare depusa in luna mai 2010, investitia propriu-zisa si punerea in functiune a echipamentului se va realiza in primul semestru din 2011, asa incat, daca aveti in vedere sa achizitionati active noi in viitor, acum e momentul sa accesati sprijinul financiar nerambursabil acordat firmelor romanesti de catre UE.

Cum evaluezi necesitatea

Un alt indicator important in evaluarea oportunitatii investitiei pentru o firma este ROI (return on investment), care arata in ce masura profitul obtinut prin exploatarea noului activ acopera costul de achizitie al acestuia. Calcularea acestui indicator va ajuta sa stabiliti care din variantele investitionale este cea mai potrivita pentru situatia dumneavoastra financiara. Firmele ce beneficiaza de ajutoare financiare nerambursabile au un avantaj financiar superior celor ce realizeaza investitii prin aport propriu. Rentabilitatea intreprinderii si stabilirea pretului pentru serviciile/produsele oferite sunt influentate atat de costurile curente de functionare, cat si de o cota parte din amortizarea investitiei. Astfel, cu cat bugetul alocat investitiei este mai mic, cu atat profitabilitatea reala este mai mare si marja de scadere a pretului este mai flexibila. Un buget mic alocat unei investitii necesare pentru modernizarea intreprinderii poate reprezenta un obiectiv atins cu ajutoare financiare nerambursabile.

Fara impozit la stat

Din punct de vedere fiscal, veniturile din subventia acordata de stat si UE, prin accesarea fondurilor nerambursabile, nu se impoziteaza, iar daca activul este achizitionat din spatiul UE, atunci firma nu plateste TVA pentru acesta, asigurand un avantaj de 19% in fluxul de numerar. Daca pana acum nu ati facut o evaluare a performantei mijloacelor fixe din firma dumneavoastra, va invitam sa calculate gradul de invechire a activelor productive si neproductive si stabiliti in ce masura aveti nevoie de inlocuirea unora dintre ele. Programati din timp investitiile si in functie de gradul de invechire a activelor, prioritizati-le in bugetul anual si ganditi-va cand ar fi momentul oportun realizarii acestora. Daca veti constata necesitatea inlocuirii activelor existente cu unele noi sau achizitionarea de echipamente moderne ultraperformante, evaluati oportunitatea investitiei folosind 3 scenarii: achizitia unui activ la mana a doua, achizitia unui activ la prima mana si achizitia unui activ prin accesarea fondurilor europene. Dupa realizarea unei astfel de analize, veti putea spune ca ati ales varianta optima din punct de vedere economic.

Mugur PARIZIANU

office@bepa.ro

Mugur Parizianu, managing partner in cadrul BEPA Advisors, este un tanar antreprenor cu experienta in managementul investitiilor intreprinderilor. Pentru mai multe detalii, accesati www.bepa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.