Despărțirile pot fi și umane

Sfârșitul unei relații profesionale este delicat, indiferent de cine este inițiatorul despărțirii.

Monica Derecichei

Fie că vorbim de concediere, fie că vorbim de demisie, în cele mai multe cazuri, niciunul dintre protagoniști nu știe cum să abordeze situația. Indiferent de motive, este esențial să activăm empatia și compasiunea, pe lângă partea de legalitate.

Dacă discutăm despre o concediere, pierderea locului de muncă este percepută de către creier ca un soi de doliu, o pierdere majoră, mai ales dacă angajatul a făcut parte din organizație multă vreme și se identifică, astfel, cu aceasta. Despărțirea și deconectarea de organizație vor fi dificile și comparabile cu un divorț. Angajatul poate simți anxietate, depresie și chiar respingere și este esențial să oferim suport.

În practică, am observat, de multe ori, că vrem să dăm vestea și să scăpăm repede de discuție; asta, de regulă, se întâmplă pentru că nu am fost învățați să avem discuții dificile. Dar nimeni nu a spus vreodată că să fii manager este ușor; să fii manager înseamnă să fii pregătit și pentru discuții dificile.

Greșelile frecvente pe care le-am observat în abordarea „despărțirilor profesionale” sunt:

  • Respectăm procedura întocmai, însă tratăm oamenii ca pe niște numere și empatia lipsește cu desăvârșire, în proces. Empatia ar trebui să facă parte din procedură.
  • Presiunile pentru semnarea unei cereri de demisie. Abordarea „nu ieșim de aici până nu semnezi”. Există situații în care se poate ajunge la un acord, însă acesta nu trebuie forțat în niciun fel.
  • Un angajat pe care tocmai l-ai informat că urmează să fie concediat nu vrea să audă expresii de genul: „Vei fi bine, cu siguranță” sau „Sunt sigur că vei găsi imediat un alt job”.

În comunicarea unei astfel de vești, este esențial să păstrăm confidențialitatea, să creăm un mediu privat în care comunicăm această veste, să fim clari și transparenți în legătură cu motivele care stau la baza deciziei, să propunem salarii compensatorii pentru atenuarea impactului financiar, să oferim recomandări scrise, să explicăm care sunt pașii care urmează și să răspundem întrebărilor. O chestiune importantă prin care îți poți arăta empatia este să ajuți angajatul să își găsească un alt loc de muncă, prin contactarea companiilor partenere, dar și concurente.

Încearcă să nu transmiți mesaje de genul „Totul va fi bine”, pentru că nu ai de unde să știi că totul va fi bine. În schimb, folosește expresii de genul: „Sunt aici dacă ai nevoie de ajutor”, fii sincer, dar arată-ți și grija în același timp: „Înțeleg că această veste este dificilă”.

Ce rost are empatia, dacă oricum vă despărțiți și urmează să-l concediezi?

Nu știi niciodată în ce context vă veți întâlni din nou; este posibil să îți revii financiar și să vrei să reangajezi. Reduci riscul de conflicte legale și de imagine și contribui la bunăstarea angajatului în cauză, într-un moment critic, menținând, totodată, reputația companiei în fața angajaților rămași, dar și a celor care pleacă.

Există situații în care „despărțirea” este inițiată de către angajat, adică angajatul, din diverse motive, decide să demisioneze. Dacă a fost un angajat cu rezultate bune, care ți-a fost alături poate mulți ani, care a contribuit la rezultatele bune ale companiei, te vei simți trădat și frustrat și vei lua asta ca pe o nedreptate. Crezi că imaginea ta va avea de suferit, având în vedere că oamenii tăi de bază pleacă la concurență, dar indiferent de termenii mai mult sau mai puțin amiabili ai despărțirii, omul respectiv a contribuit la dezvoltarea și creșterea companiei tale, iar pentru asta merită aprecierea ta publică.

Ce ai de făcut?

Urează-i succes; este o dovadă de fair-play să-i urezi succes, indiferent de noua sa destinație.

Recunoaște-i contribuția și mulțumește-i public pentru toată contribuția sa.

Ce transmite o astfel de reacție despre tine, ca brand?

Că ești fair-play, că ai un mindset sănătos și că ești aici să joci pe termen lung. Beneficiile din perspectiva Employer Branding sunt considerabile, arătând că valorizezi oamenii, chiar și în momentele despărțirii.

Ce se întâmplă dacă nu reacționezi?

Pe termen scurt, probabil că nu mare lucru. Dar gândește-te la această situație ca la o oportunitate de a construi pe termen lung. Reacționând prompt și corect, arăți că ai o cultură organizațională solidă și respect față de oamenii care au contribuit la succesul tău.

Despărțirile profesionale nu trebuie să fie traumatizante. Abordând situația cu empatie, compasiune și sprijin, putem transforma un moment dificil într-o experiență mai puțin dureroasă, care să lase loc unei separări respectuoase și demne. Totodată, o reacție adecvată, în cazul demisiei unui angajat-cheie, poate consolida imaginea companiei tale ca un angajator de top.

Monica DERECICHEI
consultant HR
monica@remarkableconsulting.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.