Statele UE pot începe să își dezvolte sistemele IT, în pregătirea transportului de marfă fără documente pe hârtie, după ce primele acte privind implementarea Regulamentului eFTI au intrat în vigoare, la începutul acestui an.
Primele acte privind implementarea eFTI precizează cum ar trebui proiectate sistemele IT, ce vor permite autorităților naționale verificarea respectării Regulamentului, și cum ar trebui să se desfășoare schimburile de date între părți. Până în septembrie 2025, Comisia Europeană plănuiește să adopte și restul de specificații necesare pentru implementarea eFTI. Acestea vor oferi cerințe funcționale și tehnice detaliate, pentru sistemele IT și serviciile ce vor fi utilizate de afaceri (platforme eFTI și furnizori de servicii eFTI) și regulile pentru certificarea lor.
Din ianuarie 2026, platformele și furnizorii de servicii eFTI pot începe pregătirea pentru operațiuni. Tot din acel moment, autoritățile din statele membre pot începe să accepte date stocate pe platformele eFTI certificate pentru inspecții.
Regulamentul eFTI se va aplica, în întregime, de la 9 iulie 2027, când autoritățile din statele membre trebuie să accepte informațiile partajate electronic de operatori, prin intermediul platformelor eFTI certificate.
Regulamentul eFTI este un pas important spre transformarea digitală a transportului de marfă, în Uniunea Europeană. El creează condițiile pentru o trecere de la documentele fizice, la schimburile de date electronice standardizate, pentru transporturile de marfă, efectuate prin toate modurile de transport.
Din iulie 2027, aceste documente vor putea fi partajate sigur, prin intermediul platformelor IT certificate eFTI, care pot fi ușor integrate în sistemele de management de date ale companiilor. Companiile vor putea partaja date standardizate, despre transportul de marfă, cu autoritățile și partenerii de afaceri.
Datele digitale vor reduce povara administrativă, pentru operatorii de transport și autoritățile naționale, vor crește securitatea datelor și vor facilita respectarea regulilor naționale și din UE. Economiile generate în sectorul de transport și logistică ar putea ajunge până la 1 miliard de euro pe an.
Sprijin pentru e-CMR
Regulamentul eFTI va permite adoptarea, la scară largă, și a scrisorii de însoțire (trăsură) digitale e-CMR, încă slab utilizată în România, deși țara noastră a aderat la Protocolul e-CMR de aproape șase ani și a transpus, în legislația națională, regulile din Pachetul de Mobilitate care prevăd utilizarea e-CMR în activitatea de transport.
Potrivit UNTRR, utilizarea e-CMR este sigură, deoarece documentul este confirmat digital, cu semnătura electronică instant calificată.
Documentul electronic scutește companiile de transport și de povara recuperării CMR, în original, de la șoferi, în timp util.
Alte beneficii ale utilizării unei soluții digitale e-CMR sunt reducerea volumului de hârtii și a sarcinilor administrative, transparență și trasabilitate îmbunătățite, în lanțul de aprovizionare, costuri mai mici, prin automatizare și integrare directă cu sistemele de management al transporturilor, acces în timp real la date și status, pentru toate părțile implicate, dovada electronică instantanee a livrării, la semnătura destinatarului, sau arhivare și recuperare facilă a documentelor.
UNTRR precizează că majoritatea țărilor europene au aderat la Protocolul e-CMR, care este ratificat, în prezent, de 38 state, cel mai recent în Ungaria și Austria. România a aderat la Protocolul e-CMR prin Legea 29 din 10 ianuarie 2019. Astfel, e-CMR este, acum, recunoscut ca document de control, în România și la nivel european, conform Pachetului Mobilitate 1.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro