DIGITALIZAREA TRANZITULUI VAMAL: Simplificare, siguranță și eficiență

Conform datelor recent publicate de Departamentul de Analiză al Politicii Economice din Olanda (CPB), volumul comerțului internațional cu bunuri a înregistrat creșteri constante, marcând o accelerare anuală de 2,8%, după ce, în anul 2023, ritmul de creștere a fost de doar 0,8%.

Creșterea comerțului internațional determină implementarea unor reglementări mai riguroase, pentru a garanta securitatea și conformitatea tranzacțiilor transfrontaliere. În acest context, companiile se confruntă cu timpi crescuți de procesare în punctele vamale, costuri operaționale care pot fi optimizate și dificultăți în urmărirea în timp real a fluxurilor comerciale. Pentru a rezolva astfel de probleme, este necesară utilizarea unei soluții digitale care să eficientizeze tranzitul vamal.

Aspecte ale tranzitului vamal

Tranzitul vamal este influențat de reglementările europene și internaționale care promovează din ce în ce mai mult tehnologiile digitale menite să simplifice formalitățile. La nivel european, este încurajată adoptarea sistemelor informatice destinate să reducă timpii de procesare și volumul documentelor fizice. La nivel global, se lucrează la standardizarea proceselor și procedurilor vamale și la facilitarea schimbului de informații între operatori și autorități.

Totuși, multe companii întâmpină dificultăți în adoptarea noilor soluții. Dependența de procedurile tradiționale afectează eficiența operațiunilor. De exemplu:

  • Verificările manuale generează timp crescut de procesare în punctele vamale.
  • Gestionarea documentelor în format fizic implică efort suplimentar.
  • Monitorizarea insuficientă a mărfurilor crește riscurile în timpul transportului.

În prezent, peste 60% dintre statele membre UE au implementate sisteme digitale funcționale, dar restul continuă să opereze cu soluții hibride, ceea ce îngreunează fluxurile comerciale. Integrarea completă a soluțiilor digitale necesită investiții și colaborare între operatori și autorități.

Platforma TransitNet, soluția oferită de SGS

Pentru a veni în sprijinul companiilor, SGS a dezvoltat platforma TransitNet, o aplicație web multilingvă, care simplifică și optimizează formalitățile vamale. TransitNet răspunde cerințelor actuale ale tranzitului vamal, punând la dispoziția utilizatorilor un instrument sigur și flexibil pentru gestionarea formalităților. Platforma simplifică etapele procesului, de la declarații electronice, până la monitorizarea transporturilor.

Tudor Suciu

Tudor Suciu, business manager al diviziilor Conectivitate & Produse și Sănătate & Nutriție din cadrul SGS, explică: „Prin TransitNet, dorim să simplificăm accesul companiilor la soluții digitale, oferindu-le un instrument care să răspundă cerințelor actuale ale pieței. Nu este doar o soluție tehnologică, ci un partener care sprijină companiile să își desfășoare activitatea într-un mod mai rapid, sigur și transparent.”

TransitNet este un serviciu vamal electronic securizat, multinațional și multinodal, pentru tranzit, în cadrul căruia SGS acționează în calitate de titular al procedurii (HoP) pentru obligațiile vamale și extinde utilizarea garanției și a software-ului său către clienți (expeditori, brokeri, comisionari etc.). SGS TransitNet permite utilizatorilor să depună declarații de tranzit în 24 de țări care beneficiază de Sistemul Național de Tranzit Computerizat (NCTS), plus Moldova și Belarus. Utilizatorii au, de asemenea, posibilitatea de a-și controla și monitoriza declarațiile de tranzit cu actualizări în timp real de la sistemele vamale locale și NCTS, totul într-o singură fereastră. Prin colaborarea cu echipa TransitNet din România, clienții pot economisi, în medie, 24 de ore din timpul de tranzit pentru fiecare mișcare.

Soluția SGS oferă numeroase beneficii, printre care:

  • Nu este nevoie să fiți un expert vamal: după o scurtă sesiune de instruire, un utilizator va acumula suficiente cunoștințe pentru a crea și depune singur o declarație de tranzit. SGS oferă, de asemenea, servicii pentru utilizatorii care nu sunt conectați direct, gestionând tranzitul în numele lor.
  • Prețurile ofertate sunt corecte și competitive, variind în funcție de valoarea garanției alocate pentru fiecare transport.
  • Nu trebuie instalat niciun software.
  • Este garantată confidențialitatea absolută a tuturor informațiilor furnizate către SGS.
  • Se minimizează numărul de reclamații și pierderi financiare vamale, datorită suportului și monitorizării 24/7/365 a echipelor din întreaga rețea SGS.
  • Managerii logistici au posibilitatea de a urmări orice declarație vamală de tranzit pe care au depus-o, de la începutul călătoriei, până la sfârșitul și încheierea acesteia.
  • Garanția care poate fi accesată este mare, ideală pentru bunurile cu valoare ridicată și produse accizabile – SGS gestionează riscurile financiare prin garanții vamale solide, susținute de o acoperire globală de peste 850 de milioane de euro.
  • Nu sunt necesare garanții suplimentare la vamă, sau escorte vamale.
  • Prin confirmarea electronică online a încetării tranzitului de către vamă, riscul și răspunderea clientului sunt stinse în câteva zile, în loc de ani.
  • Trasabilitatea descărcării T1 și T2. TransitNet T1 include detaliile ENS, fără costuri suplimentare sau disconfort pentru generarea datelor ENS (inclusiv mărfuri către porturi de intrare în UE precum Trieste, Constanța, Varna etc.).
  • Acoperirea mărfurilor „sensibile” (de exemplu, alcool, țigări) pentru clienții autorizați.
  • Clienții pot depune prin TransitNet și pre-notificarea TIR sau notificarea CHED-PP.

TransitNet este utilizat pe scară largă în peste 24 de țări din Europa și din alte regiuni, asigurând o rată de respingere a declarațiilor de doar 0,4%. Cu peste 100.000 de declarații procesate lunar și 14.000 de clienți mulțumiți, platforma și-a demonstrat eficiența și fiabilitatea serviciilor.

Pentru a afla mai multe informații, vizitați site-ul ecustoms.sgs.com/transitnet/

Despre SGS

SGS, lider mondial în testare, inspecție și certificare, operează o rețea globală de peste 2.700 de laboratoare și subsidiare în 119 țări, susținută de o echipă de 99.250 de profesioniști dedicați. Cu o tradiție de peste 145 de ani în excelența serviciilor, SGS combină precizia și rigurozitatea specifice companiilor elvețiene, pentru a ajuta clienții să atingă cele mai înalte standarde de calitate, siguranță și conformitate.

Promisiunea brandului, „When you need to be sure”, reflectă angajamentul față de seriozitate, integritate și încredere, oferind soluții care sprijină companiile să se dezvolte în siguranță. Serviciile sunt livrate sub brandul SGS sau sub umbrela altor mărci de încredere, precum Brightsight, Bluesign, Maine Pointe și Nutrasource.

SGS este listată la SIX Swiss Exchange sub simbolul SGSN (ISIN CH0002497458, Reuters SGSN.S, Bloomberg SGSN:SW).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.