Guvernul a amânat până la sfârșitul acestui an, prin Ordonanța de Urgență (OUG) 29, aplicarea amenzilor prevăzute de OUG 41/2022 privind monitorizarea transporturilor rutiere prin GPS, în România.
Actul normativ a fost adoptat pe 24 aprilie și publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial, după ce sancțiunile intraseră în vigoare la 1 aprilie, dar sistemul informatic dădea rateuri.
Decizia Executivului a venit la solicitarea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), care a solicitat și obținut susținerea Ministerului Finanțelor, pentru o nouă amânare a aplicării sancțiunilor din RO e-Transport.
„Ministerul Finanțelor a promovat, ca răspuns la solicitările transmise de UNTRR, proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul a suspendat, până la 31 decembrie 2025, aplicarea dispozițiilor Art. 13¹ alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitor la alin. (1) lit. e), și alin. (4) din OUG 41/2022, care reglementează sancționarea operatorilor și șoferilor pentru nerespectarea obligațiilor privind poziționarea GPS, utilizarea codului UIT și funcționarea dispozitivelor de monitorizare”, a transmis UNTRR.
Sancțiuni
Dar iată care sunt sancțiunile și contravențiile prevăzute de OUG 41/2022:
- Amendă de la 10.000, la 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau cu amendă de la 20.000, la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, pentru operatorii de transport care:
– nu asigură transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, ce fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport
– nu echipează vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit.
- Amendă de la 10.000, la 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau cu amendă de la 20.000, la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, pentru conducătorii auto care:
– nu pornesc dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv opresc dispozitivul de poziționare înainte de livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național, sau înainte de a părăsi teritoriului național.
Guvern: „Oferim timpul necesar adaptării și implementării soluțiilor tehnologice”
Reprezentanții Guvernului au admis că, de fapt, sistemul informatic nu funcționează. „În practică, au fost întâmpinate probleme din perspectiva preluării coordonatelor GPS de la transportatori, generate de multitudinea de soluții tehnice folosite de către aceștia. În aceste condiții, pentru a oferi timpul necesar adaptării și implementării soluțiilor tehnologice, a fost prelungită, de la 1 aprilie 2025 până la sfârșitul acestui an, perioada în care nu vor fi stabilite contravenții și nu vor fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor menționate anterior. Astfel, se suspendă stabilirea drept contravenție și sancționarea nerespectării de către operatorul de transport rutier, respectiv de către conducătorul vehiculului de transport, a obligațiilor referitoare la: echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie prin satelit; asigurarea transferului datelor curente de poziționare a vehiculului de transport și, respectiv, de pornire/oprire a dispozitivului de poziționare”, a precizat Guvernul.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro