FABRICĂ PENTRU CAMIOANELE ARMATEI. Orban: „IVECO își înființează cartierul general în România”

IVECO Defence Vehicles construiește, în localitatea Petrești din județul Dâmbovița, în apropiere de Autostrada A1 București-Pitești, o fabrică pentru realizarea parțială și asamblarea unora dintre cele peste 2.900 de camioane și platforme militare contractate de Ministerul Apărării Naționale România (MApN).

Primul contract subsecvent, în valoare de peste 216 milioane de euro, fără TVA, semnat în ultima zi a anului trecut, pentru o tranșă de 942 de camioane ce vor fi livrate în următorii 4 ani, prevede ca toate vehiculele începând cu numărul 301 să fie produse în România.

Armata Română a mai achiziționat 57 de camioane militare de la IVECO, în anul 2015, și alte 173 de camioane militare, în 2017.

Reprezentanții IVECO Defence Vehicles au lansat, la finalul lunii august, lucrările de construire a fabricii, ce va avea o suprafață de circa 9.000 mp, pe un teren de 45.000 mp.

Bogdan Iuliade, directorul de export pentru Europa de Est și CIS al companiei, a detaliat specificul fabricii: „Se vor realiza cabinele blindate și neblindate aferente vehiculelor și integrarea lor cu toate dotările, în conformitate cu specificațiile tehnice ale contractului cu MApN. De asemenea, se vor realiza toate operațiile industriale aferente, de la completarea șasiului de bază și până la inspecția tehnică finală a întregului complet.”

„Am găsit un grad ridicat de competență în domeniul industrial”

„Dorim o foarte bună colaborare cu MApN la nivelul industriei de apărare românești, atât cu privire la realizarea, în țară, a unor produse care corespund necesităților și cerințelor Armatei Române, cât și dezvoltarea unor noi piețe de desfacere și a unor noi oportunități, în cadrul programelor de apărare europene. Am găsit în România nu doar oportunități de afaceri, ci și societăți cu un grad ridicat de competență în domeniul atât industrial, cât și militar, de la producția de suprastructuri, sisteme integrate, până la servicii de mentenanță, întreținere și reparații. Așadar, nu este deloc întâmplătoare alegerea acestei locații, amplasate aproximativ la jumătatea distanței dintre București și Pitești, permițând accesul la forța de muncă specializată în industria auto, avantaje logistice deosebite datorită apropierii de Autostrada A1, precum și accesul facil la o multitudine de producători, de componente și subansamble specifice industriei noastre”, a adăugat reprezentantul IVECO Defence Vehicles.

România, a 4-a țară cu producție IVECO Defence Vehicles

„Investiția de la Petrești este un prim pas pe care intenționăm să-l completăm în cel mai scurt timp posibil, în circa 6 luni. Și afirm cu mândrie – în primul rând pentru că sunt și român – , că am reușit să introducem, în lista țărilor cu situri de producție a IVECO Defence Vehicles, și România ca fiind, după Italia, Germania și Brazilia, a patra țară în care compania noastră va avea capacități de producție pentru vehiculele militare – și vorbim la nivel global. La acestea, putem adăuga SUA, ca un exemplu important, unde avem un parteneriat pentru producția de transportoare amfibii”, a mai spus Bogdan Iuliade.

Bogdan Iuliade, directorul de export pentru Europa de Est și CIS al companiei IVECO Defence Vehicles: „Fabrica constructorului, ce se va ridica pe o suprafață de 9.000 mp, cu o capacitate de producție de circa 440 de camioane pe an, este compusă din trei linii de producție cu 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie și vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru precum și spații destinate activităților logistice, de testare, control al calității și acceptanță finală cu MApN. Lotul de teren pe care este amplasată fabrica, de 45.000 mp, ne va permite o dezvoltare durabilă și extinderea acestor activități de producție în viitorul apropiat. Odată cu intrarea în regim și a derulării acordului-cadru cu Armata Română, suntem convinși că acesta nu este un punct de sosire, ci începutul unui puternic parteneriat strategic cu MApN și Guvernul României, în cadrul industriei auto și al industriei de apărare, în ansamblul ei”.

La eveniment au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Investiție de 50 de milioane de euro

Primul-ministru Ludovic Orban a declarat: „Se inaugurează oficial lucrările pentru realizarea unei investiții într-o capacitate de producție în România, o investiție care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiție care va crea, în primă fază, 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producție, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni, va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare. Această investiție este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence”.

Premierul a salutat decizia companiei IVECO de a-și stabili centrul regional în România, la București – „de a-și înființa, practic, cartierul general în țara noastră, pentru Europa Centrală și de Est”: „Sunt convins că această investiție va fi urmată de alte investiții serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, să creeze locuri de muncă bine plătite – pentru că se știe că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară și salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie”.

Italia, al doilea partener comercial al României

Ludovic Orban a insistat pe colaborarea economică „remarcabilă” dintre Italia și România: „În România, sunt zeci de mii de firme, sunt cel puțin 24.000 de firme active cu capital italian, care au dezvoltat afaceri în țara noastră, au creat locuri de muncă. De asemenea, trebuie să știți că și în Italia sunt aproximativ 26.000 de societăți care au cel puțin un acționar român, precum și vreo câteva zeci de mii de întreprinderi individuale care au fost realizate de români. Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania, și Italia este un prieten atât în colaborarea economică, cât și în colaborarea în toate celelalte domenii de activitate, între România și Italia existând o relație de prietenie și de parteneriat extrem de important”.

Alfonso Tetini, director operațiuni IVECO Defence: „Conform contractului agreat, producția de serie va începe în februarie 2021. Înțelegerea ne oferă posibilitatea de a lucra cu furnizori români”.

Conform caietului de sarcini, cele 2.902 platforme multifuncționale (8×8, 6×6 și 44) vor fi împărțite astfel:

 • Autocamion de transport capacitate mică ACMC – 254 de unități
 • Autofurgon frigorific AFF – 59 de unități
 • Autocamion de transport capacitate medie ACMD – 536 de unități
 • Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) – 499 de unități
 • Autocamion cu oblon ridicător AOR – 21 de unități
 • Autocamion transport container specializat ATCS – 284 de unități
 • Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) – 34 de unități
 • Autocisternă CL de capacitate medie ACCL – 89 de unități
 • Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) – 40 de unități
 • Autocisternă apă de capacitate medie ACAP – 102 unități
 • Autocamion de transport capacitate mare ACMR – 503 unități
 • Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) – 108 unități
 • Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG – 119 unități
 • Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) – 13 unități
 • Autotranscontainer ATC – 199 de unități
 • Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE – 42 de unități.

Valoarea totală pentru cele 2.902 camioane și platforme militare ajunge la 750 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.