Fapte de corupție ale unor funcționari RAR, investigate de către DGA

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la activitatea infracțională a unor inspectori din cadrul Registrului Auto Român – reprezentanța Tulcea, trimiși în judecată în iunie 2016, pentru fapte de corupție.

Având în vedere informațiile obținute în acest caz, pe baza delegării procurorului, ofițerii DGA au fost abilitați să efectueze acte de procedură penală, pentru probarea întregii activității infracționale a celor implicați.

În urma strângerii probelor de către ofițerii anticorupție, procurorul a reținut faptul că, între S.F., angajat al unei societăți comerciale din Tulcea ce deținea o stație ITP (inculpat în cauză), și ingineri din cadrul Registrului Auto Român – reprezentanța Tulcea s-a creat o relație extraprofesională, ilicită, privind pretinderea/primirea unor sume de bani în vederea exercitării influenței asupra angajaților RAR și primirii unor sume de bani de către aceștia, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Ca mod de operare, S.F. era contactat de diferite persoane, cărora le asigura influența pe lângă inginerii RAR, solicitând, în principiu, suma de 200 de lei, ce era primită ulterior verificării tehnice a autoturismului clientului și obținerii vizelor necesare.

Ulterior, din cei 200 de lei primiți, suma de 150 lei era remisă inginerului RAR care efectua verificarea tehnică a autoturismului în cauză.

Astfel, în perioada august – septembrie 2015, în împrejurările descrise mai sus, S.F. a primit de la 6 persoane peste 840 lei și alte foloase, pentru a-și exercita influența asupra înlocuitorului șefului de reprezentanță RAR în vederea efectuării unor controale și reprogramări auto. Totodată, în perioada august – septembrie 2015, inculpatul S.A. a primit de la 3 persoane suma totală de 740 lei și produse alcoolice, pentru verificările auto și pentru intervenții pe lângă ingineri din cadrul RAR, în vederea efectuării operațiunilor de certificare autenticitate, eliberare/modificare CIF și ITP.

Bani și produse

De asemenea, în perioada 2012 – 2015, s-a mai stabilit că inculpatul S.F. a primit suma de totală de 2.130 lei, precum diferite băuturi alcoolice și produse alimentare, și a oferit suma de 1.700 lei mai multor angajați din cadrul RAR, pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea autoturismelor aparținând unui număr de 13 persoane.

Dosarul a fost înaintat spre judecare către Tribunalul Tulcea, la data de 02.06.2016, sub măsura preventivă a arestului la domiciliu a celor implicați, respectiv:

  1. F. – inspector în cadrul Registrului Auto Român – reprezentanța Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată;
  2. A. – inspector în cadrul Registrului Auto Român – reprezentanța Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, instigare la dare de mită și trafic de influență, toate în formă continuată;
  3. F. – angajat al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată.

Pentru prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, Direcția Generală Anticorupție – structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne – recomandă tuturor cetățenilor, inclusiv transportatorilor și celor care lucrează în domeniul logistic, să manifeste vigilență și să ia atitudine în fața unor astfel de cazuri, semnalându-le deîndată la linia telefonică gratuită 0800.806.806.

Articol realizat cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.